Dil Gecikmesi Yaşayan Çocuklar İçin 7 Alıştırma
Küçük çocuklar, daha sonraki yaşamlarında ciddi sorunlara neden olmaksızın dil gecikmesi belirtileri gösterebilirler. Dil ile ilgili zorluk yaşayan okul öncesi çağdaki çocukların desteğe ve uyarılmaya ihtiyaçları vardır.
Bu makaledekiler de dahil bazı konuşma alıştırmaları, birçok çocuğun zamanla dil gecikmelerini aşmasına yardımcı olabilir.
Çocuğunuz dil becerilerini geliştirmede bir gecikme yaşıyorsa, profesyonel bir konuşma ve dil terapistinin yardımına ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, siz de günlük aktivitelerinde bu becerilerini geliştirmek için çalışabilirsiniz.
Çocuğunuz dil konusunda bazı küçük zorluklar yaşıyorsa ve onun konuşmasına yardımcı olmak istiyorsanız, bugün uygulamaya başlayabileceğiniz konuşma alıştırmalarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Çocuklar için konuşma alıştırmaları
1. Bilgi kartları
Bilgi kartları, çocukların zor telaffuz ettikleri sesleri öğrenmelerine yardımcı olabilir. Bu aktiviteyi bir oyuna dönüştürün ve bilgi kartlarındaki sesleri doğru telaffuz ettiğinde çocuğunuzu ödüllendirin.
Bu sadece egzersizi çocuğunuza daha çekici hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda sesleri her zaman doğru şekilde söylemesi için onu motive edecektir.
2. Ayna egzersizleri
Artikülasyon (boğumlama) konusunda zorluk çeken çocuklar, belirli sesleri ve kelimeleri telaffuz etmekte zorlanabilir. Bunun nedeni, çocuğun doğru sesi üretmek için ağzıyla doğru hareketi yapamamasıdır.
Ayna egzersizleri, küçük çocuklara bu problemlerin üstesinden gelmeyi öğretmenin en yararlı yollarından biridir.
Çocuğunuza, ağzıyla doğru şekli nasıl yapacağını öğretin ve bu hareketle birlikte gelen sesi çıkarın.
Daha sonra çocuğunuzun bir aynanın önünde bunu tekrarlamasını sağlayın. Bu şekilde çocuk, zorlandığı kelimeleri söylemek için ağzını nasıl hareket ettireceğini öğrenir.
3. Tekrarlama
Okul öncesi çağdaki çocuklar için mevcut olan tüm eğlenceli konuşma alıştırmaları göz önüne alındığında, kelimeleri sürekli tekrarlamak ebeveynler ve çocuklar için sıkıcı görünebilir. Ancak çocukların konuşmasını geliştirmek için tekrarlama yöntemi çok önemli olabilir.
Bir çocuğa kelimeleri tekrarlarken, bunu yavaş ve net bir şekilde yapmalısınız. Çocuğun, kelimeyi oluşturan farklı sesleri duyup ayırt edebildiğinden emin olun.
“Etkili öğretim, beyinden beyine değil, kalpten kalbe yapılır”
–Howard Hendricks–
4. Zıplayan kurbağa
Konuşmayı geliştirmek için eğlenceli ve basit bir oyundur. Egzersiz, bir kelimeyi en az altı kez üst üste tekrarlamayı içerir. Oynamak için, çocuğunuzun öğrenmesi gereken kelimeleri bir kağıda yazıp bu kağıtları odaya yaymanız gerekir.
Çocuğunuzun bir kağıttan diğerine, göldeki kurbağa gibi atlaması gerekecek. Çocuk bir kağıdı alması durumunda, kelimeyi okumalıdır (gerektiğinde yardım alarak). Oyunda yorulmasını engellemek için atlama sayısını azaltabilirsiniz.
5. Çocuğunuzun önünde konuşun
Ebeveynleri ve ailesi kendisiyle sık sık konuşup kendilerini açıkça ifade ettiğinde, bir çocuğun erken dönemlerde dil becerilerini geliştirmesi daha olasıdır.
Yetişkinlerin kendi aralarındaki konuşmasını duymak bile, küçük çocuklara erken yaşlardan itibaren yeni kelimeler öğrenme şansı verir. Tüm bunlar, sözel iletişim becerilerini geliştirmenin anahtarıdır.
6. Nesneleri adlandırma
Çocuğunuzla düzenli olarak konuşmak, konuşma ve dil becerilerini geliştirmenin en iyi yoludur. Bu süreci hızlandırmanın bir yolu da, çocuğun istediği bir nesnenin ismini telaffuz etmek ve onu tekrar etmesi için teşvik etmektir.
Nesneleri adlandırmaya teşvik etmek için, çocuğunuza bir oyuncağı veya bir nesneyi el hareketlerine başvurmadan sadece ismini söylediği zaman verin. Bu, çocuğunuzu istediklerini elde etmek için dilini kullanmaya teşvik edecektir.
7. Çocuğunuzla hikaye okuyun
Çocuğunuzla bir hikaye okumak, erken yaşlardan itibaren dil becerilerini geliştirmek için harika bir yoldur.
Ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı güçlendirmenin yanı sıra, yatmadan önce okunan hikayeler, kelime dağarcığını geliştirmenin, cümle yapılarını tanımanın ve daha karmaşık kelimeleri öğrenmenin bir diğer yoludur.
Buna ilaveten, hikayeler çocuğunuzun yaratıcılığını ve hayal gücünü de harekete geçirecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguilar, E., & Serra, M. (2003). A-RE-HA. Análisis del retraso del habla. Editorial Universitat de Barcelona. Disponible en: http://www.pseaconsultores.com/sites/default/files/A-RE-HA.Análisis-del-Retraso-del-Habla.pdf
- Castañeda, P. F. (1999). El lenguaje verbal del niño:¿ cómo estimular, corregir y ayudar para que aprenda a hablar bien. Lima: Unmsm, 130. http://intranet.comunidadandina.org/Documentos/BDA/PE-EDU-0003.pdf
- Fontané-Ventura, J. (2005). Déficit auditivo. Retraso en el habla de origen audígeno. Rev Neurol, 41(1), 25-37. Disponible en: https://sid.usal.es/idocs/F8/ART13996/deficit_auditivo_retraso_del_habla_de_origen_audiogeno..pdf
- Mercado, M. K. R. (2016). Ejercicios orofaciales y su relación con el desarrollo del Lenguaje Oral. Perspectivas en primera infancia, 4(4). Disponible en: https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/PET/article/view/1303/1254
- Minera Lorenti, A. L. M., & Batres Contreras, M. E. (2008). Guía de actividades lúdicas para estimular el lenguaje en niños de 0 a 5 años. Disponible en: http://www.repositorio.usac.edu.gt/14440/1/13%20TL%20084.pdf
- Santana, M. S., Arrieta, Y. Á., Dubalón, D. V., & Jiménez, B. Y. S. (2015). El desarrollo del lenguaje. Detección precoz de los retrasos/trastornos en la adquisición del lenguaje. Revista Cubana de Tecnología de la Salud, 6(3), 43-57. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=61515