Düşme ve Başı Çarpmalarda Ne Yapılmalıdır?
Ev kazalarını önlemek ve meydana geldiklerinde doğru bir biçimde hareket etmek için anne ve babaların bu tür kazalara ilişkin doğru bilgi ile donatılmış olmaları ve bu kazalarla karşılaşmaları durumunda doğru bir biçimde hareket etmeleri önemli bir gerekliliktir.
Düşmeler ve Başı Çarpma Kazaları: Sık Rastlanan Bir Problem
Çocuğun yürümeye başladığı dönemden itibaren baş yaralanmaları sıklıkla karşımıza çıkan durumlar arasında bulunmaktadır. Hem erken yaşlarda hem de daha sonraki dönemlerde yüksekten düşmeler de dahil olmak üzere çocukların başına bu tür çeşitli kazalar gelebilir.
Tüm çocukluk dönemi kazaları incelendiğinde, düşmeler ve başı çarpma olayları en fazla rastlanan kazalar olarak ön plana çıkmaktadır. Aslında, uzmanlara göre kafatası ile ilgili (kranial) kazaların yaklaşık % 50’si 15 yaş altındaki çocuklarda yaşanmaktadır.
Evlerde ufaklıklar için büyük bir tehlike teşkil eden yerler ve malzemeler arasında elbise değiştirilen oda ya da bölgeler, yürüteçler, masalar, ranzalar ve sandalyeler gösterilebilir. Çocuklar biraz büyüdükten sonra ise bu tür kazaların, spor ya da diğer fiziksel aktiviteler nedeniyle meydana geldiği görülmektedir.
Düşme ve Başı Çarpma Durumlarında Nasıl Hareket Edilmelidir?
Anne ve babalar ile diğer akrabaların, başı çarpma türü kazalar meydana geldiğinde, nasıl davranmaları gerektiği konusunda doğru bilgi sahibi olmaları önemli bir gerekliliktir. Ellerinden geldiğince çocuğun yarasına müdahale edebilmeli ve aynı zamanda hangi durumlarda çocuğu doktora götürmeleri gerektiğinin bilincinde olmaları önemli bir konudur.
Gözlem
Bir çocuğun kafası bir yere çarptığında yapılması gereken en önemli şey yakından gözlem yapmaktır. Bu bağlamda, anne ve babalar kazanın ardından geçen 72 saat süresince çocuklarını gözlemlemeli ve garip bir durum ya da belirti fark etmeleri halinde çocuğu derhal acil servise götürmelidir.
Acil Servise Götürün
Çocuğun mümkün olan en kısa süre içerisinde acil servise götürülmesi gerektiğini işaret eden bir takım belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır:
- Bilinç kaybı (kısa süreliğine dahi olsa)
- Kusma
- Konuşma problemleri
- Koordinasyon yeteneğinde kayıp yaşanması
- Hafıza kaybı
- Diğer olağan dışı belirtiler
“Evde ufaklıklar için büyük bir tehlike teşkil eden yerler ve malzemeler arasında, elbise değiştirilen oda ya da bölgeler, yürüteçler, masalar, ranzalar ve sandalyeler gösterilebilir.”
Çarpmalar ve Morartılar
Çoğu kez çarpmalar çocuklar için sadece talihsiz bir durum olmanın ötesine geçmez. Eğer çocuk kafasını bir yere çarptıysa ve bu çarpma sonucunda bir ezik ya da küçük bir kesik oluşmuşsa, kendisini rahatsız hissetmesi ve bir miktar baş ağrısının olması normal bir durumdur. Bu tür durumlarda anne ve babalar yarayı temizlemeli, yaraya uygun bir şekilde müdahale etmeli ve buz tedavisi uygulamalıdır.
Çarpma küçük dahi olsa bu tür vakalarda çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü eğer çarpma sonucu oluşan yara daha da büyürse en kısa süre içinde bir acil servise başvurulması önemle tavsiye edilmektedir.
Kafatası Çatlağı
Eğer kafatasında çatlak meydana gelir ya da aşağıda sıralanan belirtilerden herhangi biri görülürse, derhal bir ambulans çağrılmalı ya da çocuk en kısa sürede bir acil servise götürülmelidir.
Kafatası çatlağının belirtileri nelerdir? Gözlerde morarma, gözden ya da burundan kan gelmesi, hafıza ve koordinasyon kaybı, kafadaki kemilere dokunulduğunda bunun çocuğa acı vermesi, konuşmada görülen bozukluklar, havale (konvulsiyon), uyuşukluk ve baş dönmesi.
Bebeklere Dikkat Edin
Bebekler söz konusu olduğunda anne ve babaların çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü bebeklerin kafatası henüz çok yumuşaktır. Düşmenin yaşandığı andan itibaren bebek yakından gözlemlenmeli ve eğer şişlik büyür ve yumuşak bir hal alırsa ya da çocuk soluma, baş dönmesi, sinirlilik, kusma ya da diğer bazı belirtiler sergiliyorsa mutlaka bir doktora götürülmelidir.
En sık rastlanan durum, çarpma sonrasında çocukta baş ağrısı görülmesidir. Bu tür durumların büyük kısmında baş ağrısı sorunu bir parça buz, sakin bir ortam ya da çocuğun yaşına uygun bir ağrı kesici yardımı ile çözülebilmektedir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bebekler söz konusu olduğunda da anne ve babalar ile ailenin diğer yetişkin bireyleri çeşitli belirtilere karşı çok dikkatli ve uyanık olmak durumundadırlar. Bu tür belirtilerin profesyonel bir yardım gerektirebileceği de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Çocukluk döneminde başı çarpma kazaları en çok rastlanan kazalar arasında bulunsa da, baş bölgesinin vücudun en hassas bölgelerinden biri olduğu unutulmamalı ve bu nedenle gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Çocuğun acil servise götürülmesinin gerekli olup olmadığına karar verme konusunda ise anne ve babaların gözlem yapması en kritik noktadır.