En Yaygın Çocukluk Korkuları Nelerdir?
Bir şeylerden korkmak ve bu korkuları aşmak, çocukların öğrenme süreçlerinin bir parçasıdır. Bu süreçte çocukluk korkuları ile yüzleşmeleri için yardımcı olan ebeveynler büyük bir rol oynar. Çocukluk döneminde benzer korkulara sahip olmaları doğru olsa da, her çocuk farklı şeylerden korku duyabilir. Bu yazımızda çocukluk dönemindeki en yaygın korkulardan bahsedeceğiz ve bu korkularla nasıl yüzleşebilecekleri konusunda sizlere yardımcı olacağız.
En yaygın çocukluk korkuları
Karanlıktan korkmak
Karanlıktan korkmak, çocuklukta en sık görülen korkulardan biridir. Çocuğun karanlık bir odada yalnız olduğunu algılayabildiği 2 yaş sonrasında ortaya çıkabilir.
Karanlık bir odadayken, çocuğunuz herhangi bir ses olmadan yalnız hisseder ve hayal gücü aleyhine çalışır. Bu nedenle, en ufak bir ses panik olmasına yol açabilir. Bu korku ile farklı şekillerde yüzleşebilirsiniz:
- Ona karanlıkta bir süre eşlik edin. Böylece korkacak bir şey olmadığının farkına varabilir.
- Başucuna bir gece lambası koyarsanız odası zifiri karanlık olmaz.
- Odasının tavanına karanlıkta parlayan yıldız ve ay çıkartmaları yapıştırın.
- Güneş, ay ev yıldızlar hakkında hikayeler anlatın. Böylece ay ve yıldızların onu her zaman koruyacağını anlasın.
Kabus Görmek
Kabus görmek de en yaygın çocukluk korkularından biridir. Kabus gördüklerinde, çocuklar genellikle tedirgin, terli ve bazen çığlık çığlığa uyanır. Ebeveynler olarak yapmamız gereken, gördüklerinin gerçek olmadığını, birer hayal ürünü olduğunu ve bir daha olmayacağını açıklayarak onu rahatlatmak olmalıdır. Böyle bir anda, çocuklar ebeveynlerinin sevgisine ve onu her zaman koruyacaklarını bilmeye ihtiyaç duyarlar.
Kostüm giyen ve kılık değiştirmiş insanlar
Birçok çocuk kılık değiştirmiş insanlardan korku duyar, çünkü o görüntünün arkasında bir insan olduğunu bilemezler. Kostüme öne çıkan renkleri, özellikleri ve orantıları görmek çocuklarda güvensizlik duygusu yaratır.
Bu korkuyu aşmak için yapılması gereken, kılık değiştirmiş kişinin çocuğa yüzünü göstermesidir. Böylece çocuk, kostümün arkasındaki kişinin ona zarar vermeyeceğini anlayabilir. Bir diğer seçenek de evde birlikte kılık değiştirmektir. Böylece kostüm korkusunu aşabilir ve hatta bu korkuyu eğlenceli bir aktiviteye dönüştürebilir.
Su
Su; ileriki yaşlarda en sevdiği aktivitelerden biri haline gelse de, çocuklarda en sık görülen korkulardan biridir. Bu durum iki sebebe dayanabilir:
- İnsanoğlu olarak, su altında nefes alamayacağımızı bilmek bizi strese sokar.
- Suda yaşanan travmatik bir olay.
Bu korkuyu aşmak için ilk olarak çocukları istemedikleri halde havuzda ya da denizde yüzmeye zorlamamak çok önemlidir. Ayrıca, ona diğer çocuk ve yetişkinlerin herhangi bir tehlike olmadan yüzdüklerini göstermelisiniz.
Doktora gitmek
Doktor korkusu, veya diğer adıyla beyaz önlük korkusu, çocuklarda görülen en sık korkular arasındadır. Küçük yaştan itibaren, beyaz önlüğü acı ile ilişkilendiririz. Bu nedenle, çocuğumuza doktorun odasına girmeden önce muayene sırasında neler olacağını açıklamalıyız. Böylece rahatsız veya tedirgin hissetmeyeceklerdir.
Bu açıklamayı yapmamızdaki amaç, çocuğun, doktorun ona zarar vermek değil yardım etmek için orada olduğunu anlamasını sağlamaktır. Bu gibi durumlarda, doktorun çocuğa nasıl davrandığı da oldukça önemlidir. Eğer sakin davranırsa onu ödüllendireceğinizi söylemek, çocuğunuzu daha kararlı ve motive bir duruma sokacaktır .
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ollendick, T. H.; King, N. J.; Frary, R. B. (1989). Fears in children and adolescents: Reliability and generalizability across gender, age and nationality. Behavior Research and Therapy. 27:19-26
- Pelechano, V. (1981). Miedos infantiles y terapia familiar. Valencia: Alfaplus.
- Sandín, B., & Chorot, P. (1998). Dimensiones de los miedos en niños: Estructura factorial del FSSC-R. Psiquis, 19(1), 23-32. https://www.researchgate.net/profile/Bonifacio_Sandin/publication/285732793_Dimensions_of_fears_in_children_Factor_structure_of_the_FSSC-R/links/59ad46e0458515d09ce16c65/Dimensions-of-fears-in-children-Factor-structure-of-the-FSSC-R.pdf
- Sandín, B., Chorot, P., Valiente, R. M., & Germán, M. Á. S. (1998). Frecuencia e intensidad de los miedos en los niños: Datos normativos. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica, 3(1), 15-25. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3853
- Valiente, R. M., Sandín, B., & Chorot, P. (2002). Miedos comunes en niños y adolescentes: Relación con la sensibilidad a la ansiedad, el rasgo de ansiedad, la afectividad negativa y la depresión. Revista de psicopatología y Psicología clínica, 7(1), 61-70. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3922