Geç Yatan Çocuklar Daha Çok Rahatsızlanıyor

Geç Yatan Çocuklar Daha Çok Rahatsızlanıyor

Son Güncelleme: 04 Eylül, 2018

Çocuğunuzun dinlenmesini ne kadar önemsiyorsunuz? Yetersiz uykudan kaynaklanan bozukluklar hakkında bilgi edinin.

Çeşitli sağlık problemleri, yetersiz uyku ile bağlantılıdır. Ayrıca çocuklarda kötü uyku düzeni oluşmasına da sebep olabilir. Geç yatan çocukların rahatsızlıklara yakalanma riskine neden daha yatkın olduklarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Geç yatan çocuklarda daha fazla rahatsızlık görüldüğü kanıtlandığı için, rutine binmiş bir uyku düzenine sahip olmak dinlenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır. Yoksa erken yaşlardan itibaren kötü uyku alışkanlıkları edinirler.

Uykusuzluk hepimizi etkiler, ama yaşamın bu döneminde ihtiyaç duyulan enerjiyi geri kazanmak için gereken süre daha farklıdır. Yenidoğan bebekler ve yetişkin bireyler için gereken uyku süresi aynı değildir.

Yaşa göre uyku saatleri

Farklı yaş gruplarına göre gereken minimum uyku süresi arasındaki fark önemlidir. Yaşımız ilerledikçe, 14-17 saat olan uyku süremiz ortalama 7-8 saate düşer. Bu arada, okul çağındaki çocukların ortalama 10-12 saat uykuya ihtiyaçları vardır.

Doğal olarak, bu ihtiyaçların değiştiği belirli bazı zamanlar olacaktır. Önemli olan uyku düzenine ve süresine uymak ve bunu mümkün olduğunca uygulayabilmektir.

Çocukların yaşlarına göre, ihtiyaç duydukları uyku süreleri:

  • Yenidoğan döneminden 12 aya kadar: Günde 11-14 saat arası önerilir.
  • Beş yaşına kadar: Geceleri 10 ila 13 saat arası.
  • 5-13 yaş arası: Geceleri 9 ila 11 saat arası.
  • 13-17 yaş arası: Geceleri 8 ile 10 saat arası.
uyku bozuklukları

Neden geç yatan çocuklar daha çok rahatsızlanırlar?

Birçok rahatsızlık, yetersiz uyku ve kötü uyku düzeni ile başlar. Çocukların geç yatmalarına izin verdiğimizde, aşağıda sıraladığımız şartların oluşma ihtimalini artırmış oluruz:

  • İnsomnia (Uyuyamama hastalığı): Uyku eğitimindeki eksiklikten dolayı, çocuklar kaliteli dinlenme sağlayan bir uyku düzeni benimseyemezler. Bu nedenle geç yatmak, uykularının hafifleşmesine, sık sık uyanmalarına ve nihayetinde yeterince dinlenememelerine neden olur.
  • Çocukluk dönemi yorgunluğu: Uyku saatlerine uyulmaması, çocukların daha yorgun olmasını sağlar. Uyanma saatleri, okul günleri aynı olması gerekirken hafta sonları değişiklik gösterebilir. Her iki durumda da, çocuklar yeterince dinlenemedikleri için, gündüz ve gece rutinlerinde istikrarlı olamazlar.
  • Apati (İlgisizlik): Bu bozukluğa sahip çocuklar depresyona benzer bir durum yaşarlar. Ne bir şey yapmaktan hoşlanırlar, ne de bir şeylere ilgi gösterirler. Onların bu ilgisiz ve isteksiz halleri, onları daha yalıtılmış hale getiren sürekli düşük bir enerjiye sahip olmalarından kaynaklanır.
  • Anksiyete: Değişken uyku rutini, ruh hali değişimlerine ve kaygısal sorunlara neden olabilir. Anksiyeteye neden olan düşünceler, uyku eksikliğiyle daha da kötüleşebilir ve devamlı bir hale gelebilir.

“Rahatlama sanatı, çalışma sanatının bir parçasıdır.”

– John Steinbeck

Uyku düzeni tavsiyeleri

Normal uyku düzeni korunduğu sürece, bir çocuğun geç saate kadar ayakta kalmasına izin verilebilir. Buradaki esas nokta, istisna olmaksızın katı bir program oluşturmak değil, bazı şartlarda esnek olabilmektir.

uyku bozuklukları

Çocuğunuz bazı durumların istisna olduğunu ve günlük programına uymak zorunda olduğunu anlamalıdır. Uygun dinlenme alışkanlıkları edinmelerinde onlara rehberlik etmenize yardımcı olacak aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alın.

Faydalı alışkanlıklar

  • Sabit bir program: Tek seferde yatmak ve tek seferde kalkmak. Çocuğunuzla birlikte her zaman için referans olacak bir program oluşturabilirsiniz.
  • Rahatlatıcı bir ortam: Çocuğunuzun odası bir dinlenme ortamına uygun olmalıdır. Televizyon veya video oyunları gibi dikkat dağıtıcı faktörler bulundurmaktan kaçının. Çocuğunuzun, özellikle uyumak için tasarlanmış bir yatak odasına ihtiyacı var.
  • Yatmaya hazırlık: Uyumadan önce, çocuğunuzun rahatlamış olması gerekir. Aksiyon ve korku filmleri veya video oyunları gibi aşırı uyarımlardan kaçının. Bunun için, onları rahatlatıcı müzikler dinlemeye teşvik edin.
  • Düzenli konuşmalar: Çocuğunuzu rahatsız eden herhangi bir şey, yatma zamanı geldiğinde de onlarla birlikte kalacaktır. Bu nedenle, onları rahatsız eden şeyler hakkında konuşmanız ve yatma vakti geldiğinde rahatlamalarına izin vermeniz önerilir.
  • Beslenme takibi: Çocuğunuzun ne yediğine dikkat etmek önemlidir. Bazı yiyecekler normal uyku düzenine müdahale edebilen uyarıcılardır.

Sonuç olarak, çocuğunuzun dinlenme rutinine de, beslenmesine ve derslerine olduğu gibi dikkat etmelisiniz. Uzun vadede, geç yatan çocuklar ruh hallerinde ve günlük rutinlerinde gösterdikleri performanslarda bazı sıkıntılar yaşarlar.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.