Gençlerde Nomofobi

Ebeveynler çocuklarının bu 21. yüzyıl hastalığına yakalanıp yakalanmadığını anlamak için belirtilerine dikkat etmeliler. Bu yazımızda bu hastalığın detaylarını öğrenebilirsiniz.
Gençlerde Nomofobi

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2019

Nomofobi terimi günümüzde hastalık haline gelen bir durumu tanımlamak için kullanılır. Çoğu insanın internete ya da telefonuna erişimi olmadığında tedirgin ve korkmuş hissetmesi anlamına gelir.

Bu durum en çok gençlerde görülse de kimse buna karşı bağışıklık sahibi değildir. Her şeye rağmen günümüzde hepimiz çok fazla çevrimiçiyiz.

Bu durumun çok endişe verici olduğu inkar edilemez. Uzmanlar akıl sağlığına karşı ciddi sonuçlar doğurabilecek bu durumla savaşabilmek için terapiler geliştirmeye çalışmaktadır.

Nomofobi nasıl fark edilir?

Çocuğunuz telefonuna bakmadan duramıyor mu? Telefonundan ayrılacağı için tedirgin hissediyor ve sürekli sosyal medya hesaplarında mı dolaşıyor? Bu sorulara cevaplarınız evet ise çocuğunuzun nomofobik olma ihtimali çok yüksek.

Nomofobi için en tehlikede olan yaş grubu 12-23 yaş arasıdır.

Bu yaş aralığındaki jenerasyon mobil cihazların her an her yerde olduğu ve cep telefonları olmadan hayatın fotoğraflanmadığı bir zamanda doğdu.

nomofobi

Yetişkinler de bu hastalıktan etkilenebilir. Birçoğu cep telefonlarını kendi kişiliklerinin bir uzantısı olarak görür.

Şarj seviyesi onlar için takıntı haline gelmiş durumdadır. Telefonlarını kullanamama ihtimallerini düşündüklerinde gergin hissederler.

Gençlerde nomofobi belirtileri

Ebeveynler çocuklarının davranışlarını dikkatle izlemeli ve nomofobi problemi durumunda genç çocuklarına rehberlik etmeliler.

Bunu yapabilmek için çocuklarının cep telefonu kullanımının normal seviyenin altına indiği ya da üstüne çıktığını anlamaları gerekir.

  • Ebeveynler ceza olarak telefon kullanımlarını kısıtladıkları zaman çocuklar kendilerini sinirli ve çaresiz hissederler.
  • Nomofobik gençler hücresel ağ ya da kablosuz internet sinyali zayıfladığında öfkelenirler.
  • Boş bataryayla karşılaştıklarında ve herhangi bir şarj noktası bulamadıklarında kontrolden çıkmış davranışlar sergilerler.
  • Sürekli olarak mesajlar, sosyal medya bildirimleri ve aramalar için telefonlarını kontrol ederler.
  • Uyurken telefonlarını kapatmazlar ya da telefonlarıyla birlikte uyurlar.
  • Bu gençler boş zamanlarında cep telefonları ellerinde olmadığı sürece hayattan keyif alamazlar.

En büyük risk altındakiler kimlerdir?

Uzmanlar gençlerin %70’e kadarının mobil cihazlarına bağımlı olduğuna inanıyor.

Nomofobi ergenlik çağında başlar. Bu yıllarda gençler sosyal gruplara dahil olabilme arayışındadır ve kabul edilmeyi her şeyden çok isterler.

Uzmanlara göre kız çocukları ve genç kadınlar, erkeklere göre daha yüksek oranda nomofobiktir.

Bunun sebebinin ergenlik çağındaki kızların arkadaşları ile telefonda güçlü ilişkiler kurabilmeleri olduğu düşünülmektedir.

Buna ek olarak, genç kadınlar ilgi görmeye karşı güçlü bir ihtiyaç hisseder. Bütün bunlar sebebiyle onlar mobil bağımlılığa karşı daha büyük risk altındadır.

Nomofobinin tehlikeli yönleri

Nomofobik gençler mobil cihazlarına hayatlarında merkezi bir rol biçer.

Psikologlar bunun sonucunda gençlerin likit ilişkiler olarak bilinen ve kendilerini mesajlar ve ifadeler ile anlattıkları bir iletişim türü kurduklarının uyarısını yapıyor.

İnsan etkileşimleri göz önünde bulundurulduğunda bu tür mesajlar yüz yüze iletişimin yerini hiçbir zaman tutamaz.

Bir mobil cihaza bağlı olmak gençler için başka insanlarla iletişim kurmayı daha da zorlaştırır.

Mobil bağımlılığın sonuçları

Mobil bir cihazdan ayrılmanın kontrol edilemeyen korkusu gençlerde şunlara yol açabilir:

  • Kontrolü zor olan mobil bağımlılık,
  • Gelen mesajlar ve bildirimler için telefonu sürekli kontrol etmek uyku düzenini bozacağından oluşacak insomnia,
  • Geçici anksiyete atakları,
  • Okul performansında düşüklük,
  • Özsaygının etkilenmesi,
  • Telefon dışında yapılan tüm aktivitelerin sıkıcı gelmesi,
  • Gençlerde sosyalleşme ve ilişki kurma problemleri.
mutsuz kadın

Nomofobi ile başa çıkmak için 5 tavsiye

Bu şartlar altında bir uzmana danışmak en iyi seçenektir ancak çocuklar ebeveynler ile el ele verip bu mobil bağımlılığın üstesinden gelebilir. Bunun için:

  1. Evdeyken telefondan uzak durmaya çalışın. Telefonu başka bir odada bırakın.
  2. Gece yatarken telefonunuzu kapatın ve yatak odasının dışında bir yerde bırakın.
  3. Telefonunuzu yanınıza almadan dışarı çıkmayı deneyin. Bu şekilde telefonunuzun sürekli beraberinizde olmamasına alışacaksınız.
  4. Telefonunuzdan sürekli kontrol etmenizi gerektiren uygulamaları silin. Bunlar çevrimiçi oynanan oyunlar veya sosyal medya uygulamaları olabilir.
  5. Telefon kullanımınızı kısıtlaması amacıyla daha düşük limitli bir tarifeye geçin.
  6. Eğer bunları yapmak size zor geliyorsa bir uygulamadan yardım alabilirsiniz. Telefonunuzu kullanmadan bazı görevlere odaklanmanızı sağlayan uygulamalar mevcuttur. Örneğin bir uygulamada telefonunuzu 15, 30, 60 dakika ve hatta daha uzun süre kullanmadığınızda bir ağaç büyüyor. Sanal bahçenizde ne kadar çok ağaç varsa sizin için o kadar iyi.

Nomofobi teknolojik bir hastalıktır. İyi haber ise bir tedavisi olduğudur.

Kendini verme, sabır ve irade ile gençler mobil bağımlılıklarını ciddi bir soruna dönüşmeden önce yenebilirler.

Sağlık uzmanları davranışları düzeltmek için özel terapiler önerebilir ve bu anksiyete bozukluğunu başarılı bir şekilde ortadan kaldırmaya yardımcı olabilirler.

Teknoloji mükemmel bir icattır fakat onu iyi kullanıp kullanamayacağımız bize kalmıştır. Bu da hayatımızı ele geçirmesine izin vermemek ve bağımlı olmaktan uzak durmak anlamına gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguirre, A. P. (2013). Nomofobia: la pandemia del siglo XXI. Revista de Salud Mental.
  • Barrios-Borjas, D. A., Bejar-Ramos, V. A., & Cauchos-Mora, V. S. (2017). Uso excesivo de Smartphones/teléfonos celulares: Phubbing y Nomofobia. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 55(3), 205-206. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-92272017000300205&script=sci_arttext&tlng=en
  • Martínez, L. (2014). ¿Qué es la nomofobia? Muy Interesante.
  • Martínez, V. G. (2014). Nomofilia Vs. Nomofobia, Irrupción Del Teléfono Móvil En Las Dimensiones De Vida De Los Jóvenes. Un Tema Pendiente Para Los Estudios En Comunicación| Nomofobia Vs. Nomofobia, Disturbing Mobile Phone in the dimensions of life of young people. A pending issue for Studies in Communication. Razón y palabra, 18(1_86), 682-696. http://revistarazonypalabra.org/index.php/ryp/article/view/338
  • Olivares, P. (2014). Nomofobia: esclavos del móvil. Efesalud.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.