Çocuklar Kelimeleri Yanlış Telaffuz Ettiğinde Ebeveynlerin Yaptığı Hatalar
Bu yazımızda, çocuklar kelimeleri yanlış telaffuz ettiğinde yapmamanız gereken şeylerden bahsedecek ve ona doğru şekilde yardım etmenizi sağlayacağız. Çocuklar kelimeleri yanlış telaffuz ettiğinde, ne sebeple olursa olsun, duruma onların dil becerilerini geliştirmesine yardım etmek amacıyla yaklaşmalısınız.
Asıl amacınız onların sözlü ifadelerinin net, doğru ve anlaşılması kolay olmasıdır. Bu, çocuklar için hem kısa vadede hem de hayatlarının geri kalanı için çok önemlidir. Eğer bu hatalar zamanında düzeltilmezse, gelecekte çok daha zararlı hale gelebilir.
Ebeveyn desteğinin önemi
Bir çocuğa dil ve o dilin nüanslarını öğretmek sadece okulun görevi değildir. Ebeveynler olarak, dil gelişimi dahil olmak üzere çocuğumuzla her alanda aktif olarak işbirliği yapmalısınız.
Aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer önemli şey de çocuklar kelimeleri yanlış telaffuz ettiğinde bunun sebebinin okulda kötü olmaları ya da kapasitelerinin yetersizliği değildir. Bazı durumlarda, ebeveynler durumu yanlış anlamlandırabilmektedir.
Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun öğrenme sürecine birçok basit yolla dahil olabilirsiniz. Öncelikle ona, okuma, şarkı söyleme ya da sesli hikaye anlatma sevgisi aşılamakla başlayabilirsiniz. Bunlar basit yöntemler gibi gözükse de aslında çocukların dil gelişimi için çok etkilidir.
Çocuklar kelimeleri yanlış telaffuz ettiğinde YAPMAMANIZ gerekenler
Bir ebeveyn olarak, çocuklar kelimeleri yanlış telaffuz ettiğinde nasıl davranacağınızı bilmemek onların gelişimine engel olabilir. İşte ebeveynlerin bu durumda yaptıkları en yaygın hatalar:
- Yanlış söylenen kelimeyi alışkanlık haline getirmek. Çocuklar konuşmayı öğrenirken, dil koordinasyonları henüz tam gelişmediğinden bazı kelimeleri kolay telaffuz edemezler. Size ne kadar komik ya da sempatik gözükse de bu kelimelerin alışkanlık haline gelmesini önlemek için onu her zaman düzeltmelisiniz.
- Küçültme sözcükleri kullanmak. Çocuğunuz bir kelimeyi yanlış telaffuz ettiğinde her ne kadar ona sevgi dolu yaklaşsanız da küçültme sözcükleri kullanmak onların gelişimini ve ifade becerisinin oluşmasını geciktirecektir.
- Edat ve ekleri söylememek. Bu çocuğunuzun kafasını karıştırmak ve gramer öğrenmesini engellemekten başka bir işe yaramayacaktır.
- Yüz yüze konuşmamak. Konuşma dili, hisleri ifade eden yüz mimikleriyle de desteklenir. Çocuklar örnek alarak bir şeyler öğrenirler. Bu yüzden, onlarla konuşurken onlarla göz göze gelebileceğiniz bir seviyede olmalısınız. Bu sayede, çocuklarınız kelimeleri doğru telaffuz etmeyi daha kolay öğrenecektir.
- Gerçek kelimeler yerine uydurma kelimeler kullanmak. Çocuğunuzla iletişim kurarken kullandığınız dil anlaşılır olmalıdır ve her nesne, hayvan ya da yer ismini gerçek ismiyle kullanmanız gerekir.
Çocuğunuza yardım etmek için YAPMANIZ gerekenler
Çocuğunuza örnek olmanız çok önemlidir. Çocuğunuzun kendisini doğru şekilde ifade edebilmesi için ona iyi örnek olmanız gerektiğini unutmayın: İşte bunu yapmanız için birkaç tavsiye:
Günlük konuşmalar
Çocuğunuzla her gün birkaç dakika bile olsa konuşmaya özen gösterin. Çocuğunuzun kendini ifade edebileceği yeterince rahat ve sağlıklı bir ortam oluşturmaya çalışın. Sağlıklı bir ortam, çocuğunuzu net ve yapıcı bir şekilde düzeltmeniz için de size yardımcı olacaktır. Bu sayede, çocuğunuzu konuşurken hata yapmaktan dolayı oluşabilecek olası bir travma ya da utançtan kurtarmış olursunuz.
Sabırlı olun
Eğer çocuğunuz bir kelimeyi telaffuz etmekte zorluk yaşıyorsa, onun göz hizasına gelin ve kelimeyi yavaşça söyleyin, böylece o da seslerin ve dil ve ağzınızın hareketlerini taklit edebilecektir. Jest ve mimiklerinize ek olarak ondan kelimeyi iki ya da üç kez tekrar etmesini de isteyebilirsiniz.
Bir uzmandan yardım alın
Eğer çocuğunuzun kelimeleri telaffuz edememesinin sebebinin fiziksel bir engelden kaynaklandığını düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Bu kişi size olası çözümlerden bahsedebilir ve nasıl davranmanız gerektiği konusunda tavsiye verebilir.
Çocukların kelimeleri doğru telaffuz edememesi frenulumdan kaynaklanıyor da olabilir. Eğer durum buysa, çocuğunuzun özel telaffuz egzersizleri yapması ya da özel bir cihaz kullanması gerekebilir.
Zaman ayırın
Çocuklar kelimeleri yanlış telaffuz ettiğinde umursamazlıktan gelmeyin. Çocuğunuzun göz hizasına gelerek net bir şekilde onun hatasını düzeltmeye özen gösterin. Onları cezalandırmak için değil onlara yardım etmek için orada olduğunuzu unutmayın.
Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun bir kelimeyi yanlış söylediğini duyduğunuzda istemsizce gülmek gibi bazı hatalar yapabilirsiniz. Bu tamamen normaldir, öte yandan eğer çocuğunuza gerçekten yardımcı olmak istiyorsanız bunu yapmaktan kaçınmaya çalışmalısınız.
Çocuğunuzla birlikte her gün çaba göstermek ve onun özgüvenini geliştirmek, amacınıza en iyi şekilde ulaşmanıza yardım edecektir. Bol şans!