Çocuklarda Boğulmaya Nasıl Tepki Verilir?

Tahminler, gelişmiş ülkelerde boğulmanın çocuklar arasında ikinci önde gelen ölüm nedeni olduğunu göstermektedir. Bugün size boğulmaya nasıl tepki vermeniz gerektiğini anlatacağız.
Çocuklarda Boğulmaya Nasıl Tepki Verilir?

Son Güncelleme: 22 Ekim, 2020

Yaz mevsiminin başlaması, neredeyse her ebeveynde boğulma korkusunun mevcut olduğu anlamına gelir. Çocuklar sıcak yaz aylarında su içinde ve çevresinde çok zaman geçirirler. Ancak, gözetim altında olsalar bile, bir kazanın meydana gelmesi sadece bir saniye sürer. Hatta, gelişmiş ülkelerde tahminler boğulmanın ikinci önde gelen ölüm nedeni olduğunu ortaya koyuyor. Açıktır ki boğulmaya nasıl tepki verileceğini bilmek çok önemlidir.

Bu gibi durumlarda, olabildiğince sakin kalmak ve hızlı ve verimli hareket etmek önemlidir. Bu anlamda, hangi adımların atılacağına dair net bir fikre sahip olmak, paniğe kapılmadan, boğulmaya mümkün olan en doğru şekilde yanıt vermenize yardımcı olabilir. Bu nedenle aşağıdaki makalede çocuklarda boğulmaya nasıl tepki vereceğinizi anlatmak istiyoruz.

Boğulma nedir?

Boğulmanın tanımı, tamamen nefes alamamaktır. Başka bir deyişle, kişi boğulduğunda ciğerlerine hava giremez.

Bu birkaç nedenden dolayı gerçekleşebilirken, bugün özellikle suda boğulmaya odaklanacağız. Bu özel durumda, sıvı, içeri hava girmesi için yer bırakmadan hava yollarını işgal eder. Bu gerçekleştiğinde, tüm vücut oksijen almayı durdurur ve sonuç olarak bireyler hızla bilincini kaybeder.

havuzda yüzen çocuklar

Çocuklarda boğulma ne zaman gerçekleşir?

Çoğu zaman, çocukların bu durumların gerçekleşmesi için gözetimsiz olarak çok fazla zaman geçirmesine gerek yoktur. Çocukların suda dengesini kaybetmesi veya kayması ve düşmesi sadece birkaç saniye sürer. Hatta, denetlenen çocuklar bile bu kazaların kurbanı olabilir.

Dahası, boğulma yalnızca derin havuzlarda ve su kütlelerinde gerçekleşmez. Uzmanlar boğulmaya neden olmak için sadece 30 cm suyun yeterli olduğunu öne sürmektedir.

Bu nedenle boğulmanın önlenmesinde en önemli adım çocukları asla gözetimsiz olarak suyun içinde veya çevresinde bırakmamaktır. Dahası, görüş alanında olsalar bile her zaman yakınında kalmalısınız. Bu şekilde, endişe verici bir şey fark ederseniz, boğulmaya olabildiğince çabuk tepki verebilirsiniz.

Çocuklarda Boğulmaya Nasıl Tepki Verilir?

Bir kez daha, boğulmaya tepki vermedeki en önemli faktör, bunu çabuk yapmaktır. Bu nedenle, bir şeylerin ters gittiğini fark ettiğiniz anda, neler olduğunu görmek için bakmanız gerekir. Çoğu zaman çocuklar dikkatinizi çekmek için ses çıkarmazlar. Bunun yerine kollarını ve kafalarını suyun üzerinde kaldırmaya çalışmak gibi hareketlerle yardım istemeye çalışırlar. Başarısız olurlarsa bitkin düşerler.

Adım 1

Boğulan bir çocuk fark ederseniz, yapmanız gereken ilk şey kendinizi riske atmadan çocuğu sudan çıkarmak için yardım çağırmaktır. Gözetim altında bir havuzda veya kumsaldaysanız, yanıt vermek için doğru protokolü bilen bir cankurtaran çağırın.

Adım 2

Çocuğu sudan çıkardıktan sonra güvenli bir yere götürün. Bu noktada, uyaranlara tepki verip vermediğini görerek çocuğun bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin, isimlerini söyleyin, hafifçe vurun ve hatta tepki verip vermediklerini görmek için hafifçe sallayın.

Her durumda acil servislere haber vermelisiniz ki gelip durumu daha detaylı değerlendirebilsinler. Bu anlamda, iki senaryodan biri ortaya çıkabilir:

  • Senaryo 1: Çocuk uyaranlara tepki verir, yani bilinci açıktır. Durum buysa, çocuğu güvenli bir yanal pozisyona getirin. Bu, kısmen, çocuğun kusması durumunda kustuklarını yutmasını önlemek içindir. Ayrıca, herhangi bir hipotermi riski varsa ıslak giysileri çıkarmalı ve çocuğu kuru havlu veya battaniye ile örtmelisiniz.
  • Senaryo 2: Çocuk uyaranlara tepki vermiyor, yani tamamen veya neredeyse bilinçsiz. Çocuk bilinçsiz ise, yüzünüzü burnunun yanına koyarak nefes alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda, herhangi bir nefes alma belirtisi olup olmadığını görmek için göğüs kafesini gözlemleyin. Çocuk nefes alıyorsa, bilinci açıkmış gibi tepki verin. Başka bir deyişle, onu güvenli bir yanal pozisyona yerleştirin ve acil servis gelene kadar güvende tutun.
plajda oynayan çocuk

Adım 3

Çocuğun bilinci kapalıysa ve nefes almıyorsa, bir sonraki adım kalp masajı (kardiyopulmoner resüsitasyon) yapmaktır. Bu manevrayı doğru bir şekilde gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  1. Çocuğu yüzü yukarı bakacak şekilde sert, güvenli bir yüzeye yerleştirin.
  2. Çocuğun hava yollarını açın. Bunu yapmak için elinizi alnına koyun ve başını geriye doğru eğin. Bu, havanın akciğerlere girmesini mümkün kılar.
  3. 5 nefes verin. Başka bir deyişle, ağzını ve burnunu ağzınızla kapatıp 5 kez derin üfleyerek çocuğun akciğerlerine hava verin.
  4. Bir dakika boyunca göğüs kafesi kompresyonu yapın. Ellerinizi göğüs kafesinin ortasına, iki meme ucunun ortasına yerleştirmelisiniz. Basılar, kalbin manuel olarak kan pompalamasına neden olacak kadar güçlü olmalıdır.
  5. 5 nefes ve bir dakikalık kompresyon yaptıktan sonra, yalnızsanız acil servislerden yardım isteyin. Etrafta daha fazla insan varsa, bu noktaya kadar 112’yi aramış olmaları gerekirdi.
  6. Acil servisler gelene veya çocuk kendi kendine nefes almaya başlayana kadar 2 nefes ve 30 göğüs kompresyonu arasında dönüşümlü olarak devam edin.

Boğulmaya nasıl tepki vereceğiniz konusunda başka ne bilmeniz gerekiyor?

Boğulma, yaz aylarında sıklıkla gerçekleşen çok tehlikeli bir senaryodur. Bu nedenle, su içinde veya etrafındayken daima çocuklarınıza yakın durmalı ve onları her zaman izlemelisiniz. Bir kaza durumunda, olabildiğince sakin ve hızlı bir şekilde müdahale edin, yardım isteyin, acil durum hizmetlerine haber verin ve yukarıdaki adımları izleyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Blasco Alonso, J., Moreno Pérez, D., Milano Manso, G., Calvo Macías, C., & Jurado Ortiz, A. (2005). Ahogamientos y casi ahogamientos en niños. Anales de Pediatría, 62(1), 20–24. https://medes.com/publication/15731
  • Rodríguez-Núñez, A., & Van De Voorde, P. (n.d.). Actualización de las recomendaciones internacionales de reanimación cardiopulmonar pediátrica (RCP): recomendaciones europeas de RCP pediátrica. Retrieved July 9, 2020, from https://www.researchgate.net/publication/319653211
  • Carrillo Álvarez, A., & López-Herce Cid, J. (2006). Conceptos y prevención de la parada cardiorrespiratoria en niños. In Anales de Pediatria (Vol. 65, Issue 2, pp. 140–146). Elsevier Doyma. https://doi.org/10.1016/s1695-4033(06)70166-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.