Konuşma Akışında İstemsiz Bozulma Nasıl İyleştirilir?

Çocuklar konuşma şekillendirmeye başladığında, belirli sesleri telaffuz etmekte zorlanabilirler. Bu yazımızda, konuşma akışında meydana gelen istemsiz bozulmaları nasıl düzeltebileceğinizden bahsedeceğiz.
Konuşma Akışında İstemsiz Bozulma Nasıl İyleştirilir?

Son Güncelleme: 13 Ağustos, 2020

İki ve altı yaşlar arasında, çocuğun kelime haznesinde bir patlama meydana gelir. Bazı durumlarda, söz konusu konuşmak olduğunda bu durum birtakım zorluklara sebep olabilir. Bu yüzden, konuşma akışında meydana gelen bozulmaları nasıl düzeltebileceğiniz konusunda bazı tavsiyeler vermek istiyoruz.

Çocuklar dil becerilerini geliştirmeye başladığında, mümkün olduğu kadar onlara eşlik etmeli ve iletişime olanak sağlamalısınız. Bu sayede, konuşma problemlerini önleyebilir veya sorunu en aza indirebiliriz.

Bunu göz önünde bulundurarak, konuşma akışındaki bozulmalar söz konusu olduğunda ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini açıklayacağız.

Konuşma akışında istemsiz bozulma nasıl iyileştirilir?

Dili öğrenme süreci başladığında, bazı çocuklarda çeşitli zorlanmalar görülebilir. Örneğin çocuğun beyni durabilir, kekelemeye başlayabilir ve çeşitli heceleri telaffuz etmekte zorlanabilir.

Bütün bunlar, çocukların rahatça konuşmasını engeller. Pek çok ebeveyn, bu gibi durumlarda nasıl davranması gerektiğinden emin olamadığı için bu yazımızda birkaç tavsiye vermek istiyoruz.

İstikrarlı olmak ve aşağıdaki tavsiyeleri bir süre hem evde hem de okulda uygulamak önemlidir. Zamanla çocuklar etraflarından duydukları ve gördükleri şekilde dil kullanımlarını düzelteceklerdir.

Öğretmenler de çocuklarımızla birlikte çok zaman geçirdiklerinden, eğitimcilerin ve ebeveynlerin iş birliği yapması gerekir.

konuşan baba ve çocuk

Çocuklarda konuşma akışındaki bozuklukları iyileştirmek için ipuçları

  • Sözlerini kesmeden çocuğun fikirlerini ifade etmesine olanak tanıyın.
  • Nasıl söylediklerinden ziyade, çocukların ne söylediğine dikkat edin.
  • Çocukların konuşma şeklinden endişelenmeyin. Çocuk ebeveynin endişeli olduğunu fark ederse, bir şeylerin yanlış olduğunu hemen hisseder.
  • Çocuk sizinle konuşurken, göz temasını sürdürün.
  • Çocuğun cümlesini onun yerine bitirmeyin. Aksine, kendi kelimeleriyle kendisini ifade etmesine izin verin.
  • Çocuk konuşmayı bitirdiğinde, yavaş ve net bir şekilde ona yanıt verin. Kendini açıklarken kullandığı kelimelerden bazılarını kullanın.
  • Eğer konsantrasyon gerektiren bir şey yapıyorsanız ve çocuğunuza bakamıyorsanız, çocuğunuza şu an sana bakamasam bile seni dinliyorum diyebilirsiniz.

Konuşma akışındaki bozulmaları düzeltmek için ne yapmamak gerekir?

Çocuklarda konuşma bozukluklarını en aza indirmek için yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Ancak biz bu yazımızda, yapmamanız gerekenlere göz atmak istiyoruz.

Cümleleri onların yerine bitirmeyin

Asla çocukların söylemeye çalıştığı şeyi tahmin etmeyin veya cümleleri onların yerine tamamlamayın. Eğer bunu yaparsanız, sadece çocuğunuzun sizinle konuşma şevkini kırmış olursunuz.

Konuşurken çocukları bölmeyin

Sıranızı beklediğinizden ve çocuğunuzun sözünü bitirmesine izin verdiğinizden emin olun. Çocuklar sözünü bitirdiğinde, siz de istediklerinizi söyleyebilirsiniz.

Bu konuda dikkatli olmak ve çocuğunuza iyi örnek teşkil etmek önemlidir. Çocuklar kendilerini yetişkinlere kıyasla daha az kontrol edebilir. Bu nedenle, başkası konuşurken sabırlı ve saygılı olmayı öğrenmeleri gerekir.

Çocukları sürekli düzeltmeyin

Çocuğunuzun konuşma veya bazı kelimeleri ve sesleri telaffuz etme şeklini eleştirmediğinizden emin olun. Eğer çocuğu eleştirirseniz, çocuk sadece zorlandığını pekiştirmiş olur ve kendisi için zor olan sesleri ve kelimeleri telaffuz ederken sıkışmış hisseder.

çocukların kendini ifade etmesi

Kendilerini ifade ederken çocuklara acele ettirmeyin

Çoğu kez, farkında bile olmadan çocuklarımıza konuşmalarını bitirmeleri için sabırsızlandığımız mesajını veririz. Bunu konuşmadan, sadece mimiklerimiz ve beden dilimizle de yapabiliriz. Bu yüzden, sadece söylediklerimiz değil, beden dilimiz konusunda da dikkatli olmamız gerekir.

Çocuğunuza hızlı ve net konuşması için sürekli baskı yapmayın

Bütün çocuklar farklıdır ve tempoları kendilerine özgüdür. Bu yüzden, her çocuğun kendi fikirlerini toparlaması ve bunları ifade etmesi için zamana ihtiyacı vardır. Eğer çocuğunuza hızlı konuşması için baskı uygularsanız, çocuğun beyni duracaktır ve söylemeye çalıştıklarıyla ilgili kafası karışacaktır.

Çok hızlı konuşmayın

Eğer çocuğunuzun yavaş ve dikkatli konuşmasını istiyorsanız, onunla siz de hızlı konuşmamalısınız. Daha önce de belirttiğimiz gibi, söz konusu dil ve konuşma olduğunda ebeveyn çocuk için rol modelidir. Bu nedenle, çocuklar sizin konuşma şeklinizi taklit etmeye çalışacaktır.

Çocuğu arkadaşlarının, akrabalarının veya komşularının önünde konuşmaya zorlamayın

Eğer çocuğunuz konuşma akışında bozulmalar yaşıyorsa, onu başkalarının önünde okumaya veya konuşmaya zorlamayın. Eğer bunu yaparsanız, problemi vurgulamış olursunuz ve çocuğunuz hataları ve zorlandıkları konusunda daha bilinçli olur.

Konuşma akışında istemsiz bozulmalarla ilgili son noktalar

Söz konusu çocuğun konuşma akışındaki aksaklıkları düzeltmek olduğunda, göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar vardır.

Bununla birlikte, eğer problem ısrarcıysa ve hiçbir gelişme görmüyorsanız, bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. Uzman muayene ederek gerekli gördüğünde uygun tedaviyi size uygulayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.