Çocuklarımın Sosyal Medyalarını Kontrol Etmeli Miyim?

Sosyal medya günümüzde çocukların hayatında çok önemli bir yere sahip. Tabii bu durumda çocuklarının sosyal medya hesaplarını iyi yönde kullandıklarından emin olmak da ebeveynlere düşüyor.
Çocuklarımın Sosyal Medyalarını Kontrol Etmeli Miyim?

Son Güncelleme: 02 Ağustos, 2019

Ebeveynlerin çocuklarının sosyal medyalarını kontrol etmeleri ve bu mecraları güvenli ve akıllıca kullandıklarından emin olmak istemeleri kadar doğal bir şey yoktur.

Sosyal medyanın çocuklarımızın, özellikle de gençlik çağındaki çocuklarımızın hayatlarında önemli bir yer edindiğini söyleyebiliriz. Fakat sosyal medyanın sanal alemde yer alması, kullanıcıların tehlikeden uzak oldukları anlamına gelmiyor.

Onları kontrol etmeye çalıştığınızı hissetmedikleri sürece çocuklarınız sizi sosyal medyadaki yaşamlarına dahil edebilirler.

Tıpkı mektuplar, ufak notlar, günlükler ve mesajlaşmalar gibi, sosyal medya insanlara kendilerini ifade etmeleri için olanak sağlar. Çocuklarınız bu mecrayı onlara özel bir alan olarak görür. Bundan dolayı, çocuklarınızla nasıl iletişim kurduğunuz, onların sosyal medyada ebeveynlerin kontrolünü nasıl algıladıkları konusunda oldukça belirleyici bir faktör olarak kendini gösterir.

Çocuklarınızın Sosyal Medyalarını Ne Şekilde Kontrol Etmelisiniz?

Bu sorunun yanıtı sosyal medyaya ne kadar hakim olduğunuza göre değişir. Çocuklarınızın sizi sosyal medyadaki hayatlarına ne kadar dahil ettikleri ve endişelerinizi ne derece önemsedikleri de benzer şekilde bizi farklı yanıtlara götürebilir.

Eğer çocuklarınız onların özel hayatlarına saygı duyduğunuzu hissediyorlarsa, bu mecralarda neler yaptıklarıyla ilgili sizinle daha açık bir iletişim kuracaklardır. Böyle bir ekip çalışması ile, aşağıdaki konular üstünde kontrolünüzü sağlayabilirsiniz:

Kullanıcılar

İnsanlar sosyal medyalarını kullanmaya ilk başladıklarında, genellikle arkadaşları ve akrabaları ile iletişime geçip onlarla paylaşımlarda bulunurlar. Tabii gün geçtikçe daha da genişleyen bu çevreye arkadaş ve akrabaların yanı sıra, fazla takipçisi olan kişiler ve hatta tamamen yabancı insanlar da dahil olabilir.

Daha da ötesinde, bazı gençler daha da çok “arkadaş” sayısına sahip olmak için aralarında yarışma hatasına düşerler. Fakat çocuklarınızın sosyal medyada da gerçek hayatta oldukları kadar dikkatli olmaları gerektiklerini bilmeleri oldukça büyük bir önem taşır.

Nasıl sokakta karşılarına çıkan yabancıları hayatlarına almıyorlarsa, sosyal medya çevrelerine girmek isteyen tamamen yabancı kişilerin arkadaşlık isteklerini de kabul etmemeliler. 

Sonbaharda parkta telefonuna bakan kız

Çocuklarınızın Sosyal Medyalarını Kullanırken Paylaştıkları İçerikler

Kişisel bilgiler, videolar, ilgi alanları ve bulunulan yerler sosyal medyada paylaşılan içeriklerin yalnızca bir kısmını oluşturur. “Beğen” butonuna tıklamak basit bir şeymiş gibi görünse de bu, çocukların tahmin ettiklerinden çok daha büyük bir etki yaratacak bir patlamayı tetikleyebilir.

Çocuklarınıza düzgün bir şekilde, takipçilerinden biri onların iletişim bilgilerini paylaşırsa, bunu o kişinin takipçilerinin göreceğini ve bunun böyle uzayıp gideceğini anlatın. Bundan dolayı çocuklarınız kişisel bilgilerinin yalnızca arkadaşları ve takipçileri tarafından görülebileceği şekilde gizlilik ayarlarını kısıtlamalıdırlar.

Düşünce ve Davranışlar

Gençler sosyal medyalarını rahatlamak ve arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirmek için kullanırlar. Tabii tıpkı günlük hayatta olduğu gibi, bu mecralarda da yalnızca düzgün insanlarla değil, oldukça zararlı insanlarla da karşılaşabilirler. Bu sebepten ötürü, çocuklarınız bu tip insanlara karşı tutumunun ne olacağını bilmeli.

Çocuklarınızı zararlı ya da saldırgan davranışları ve sanal tacizi algılayabilecek şekilde yetiştirmeniz bu duruma karşı iyi bir çözüm olabilir. Onları böyle bir durumla karşılaştıklarında size haber vermeleri ve gerekliyse şikayette bulunmaları için yüreklendirin.

Çocuklarınızın Sosyal Medyalarını Kullanım Şekilleri

Unutmayın ki sosyal medya çocuklarınızın kendilerini ifade etmek için kullandıkları bir alandır. Çocuklarınızın özel alanlarına saygı göstermekle birlikte, sosyal medyada harcadıkları zamanı kontrol edebilirsiniz ve hatta etmelisiniz de. Aynı zamanda, sosyal medyanın gerçek hayattaki sosyal etkileşimlere de katkı sağladığını unutmamak gerekir.

Çocuklarınızın sosyal medya bağımlısı olmalarının önüne geçmek için onları başka hobiler de edinmek  konusunda desteklemelisiniz. Örneğin; sportif, sanatsal ya da boş vakitlerinde ilgilenebilecekleri diğer aktiviteler çocuklarınızın sosyal hayattan soyutlanmalarına ve tembelleşmelerine engel olabilir.

Sosyal Medyanın Barındırdığı Riskler

“Sosyal Medya Çağında Kuşakların Sosyal Medya Kullanımı ve Değerlerine Yönelik Bir Dizi Ölçek Geliştirme Çalışması” adlı makalede genç ve yaşlı nesil arasında sosyal medya gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımında önemli farklılıkların olduğuna yer verilmiştir. İşte tam da bu farklılıkları aklımızın bir köşesinde bulundurmamız gerekir.

Genellikle daha genç nesiller teknolojiye daha çok hakimdir. Bundan dolayı görece yaşlı nesil tarafından tam olarak algılanmayan bir şeyin kontrol altına alınabilmesinde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Her iki nesli de bir araya getirebilecek basit ve net bilgilerle, bu eksikliğin üstesinden gelinebilir.

Günümüzde ebeveynlerin ve gençlerin sosyal medya ile ilgili bilgiler edinmesine yarayan kurslar bulmak pek de zor değil. Ayrıca bu kurslar sosyal medya bağımlılığı ve siber zorbalık gibi sosyal medya risklerine dair farkındalığın artmasına da yardımcı oluyor.

Sosyal medyalarını aktif kullanan gençler

Sosyal Medyanın Sorumlu Kullanımı

Çocuklarınızı sosyal medyalarını sorumlu bir tutumla kullanacakları şekilde eğitmek, sosyal medyanın barındırdığı riskler konusunda onları uyarmak ve içinde bulundukları sanal dünya konusunda açık açık konuşmak, onların daha olumlu bir sosyal medya deneyimi edinmelerini sağlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Garrido-Lora, M., Busquet Duran, J., & Munté Ramos, R.-À. (2016). De las TIC a las TRIC. Estudio sobre el uso de las TIC y la brecha digital entre adultos y adolescentes en España. Anàlisi: Quaderns de Comunicació i Cultura, (54), 44–57. http://doi.org/10.7238/a.v0i54.2953
  • Martínez-Ferrer, B., & Moreno Ruiz, D. (2017). Dependencia De Las Redes Sociales Virtuales Y Violencia Escolar En Adolescentes. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología., 2(1), 105. https://www.analisi.cat/index.php/analisi/article/view/n54-garrido-busquet-munte

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.