Yaşa Göre Çocuklar İçin Rahatlama Teknikleri

Pek çok durum çocuklarda endişe ve strese neden olabilir. Bu nedenle, çocukların rahatlamasına yardımcı olmak için hangi rahatlama tekniklerini kullanabileceğimizi bilmek güzeldir.
Yaşa Göre Çocuklar İçin Rahatlama Teknikleri

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2020

Hem ebeveynlerin hem de çocukların rahatlama teknikleri bilmeleri gerekir. Günümüzde toplumdaki yaşamın hızı, kendi iyiliğimiz için biraz kendimize zaman ayırmamızı gerekli hale getiriyor.

İster öfke ister hayal kırıklığı nedeniyle olsun, çocuklar kendilerini gergin ve huzursuz hissedebilirler ve nasıl rahatlayabileceklerini öğrenmeleri gerekir. Aşağıda, farklı yaş gruplarından çocuklar için bazı rahatlama tekniklerinden bahsedeceğiz.

Bu yazımızdaki tekniklerden bazılarını kendinize uygulamış olabilirsiniz ancak çocuğunuzun yaşına uygun rahatlama teknikleri bilmek de faydalı olacaktır.

Yaşla bağlantılı rahatlama tekniklerinin faydaları

Rahatlamak sadece yetişkinler için faydalı değildir; aynı zamanda çocuklar için de iyidir. Bir çocuğun yaşına göre uygun farklı rahatlama tekniklerini kullanabilmek, bunu kolaylaştıracaktır. Şimdi bu teknikleri kullanmanın bazı faydalarına bakalım:

  • Kaygı seviyesini azaltır.
  • Kekemeliğe son verir.
  • Astım ataklarını önler.
  • Uyku kalitesini iyileştirir ve uyku problemlerine yardımcı olur.
  • Öğrenme kapasitesini artırır.
  • Tiklerin sıklığını azaltır.
  • Konsantrasyonu ve hafızayı geliştirir.
  • Genel refahı iyileştirir.
  • Kas gerginliğini azaltır.
  • Özellikle çocukların öfke ve saldırganlık patlaması yaşadığı durumlarda duyguları kontrol etmeye yardımcı olur.

Çocuklar için en iyi rahatlama teknikleri

Her ebeveyn mutlaka, kızgın, hayal kırıklığına uğramış veya yorgun bir çocukla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Belki çocuğunuz okulda bir sunum yapması gerektiğinden veya sınavı olduğundan gergindir.

Psikologların da en önemli tavsiyesi, stresle savaşmak için gevşeme tekniklerinden yararlanmaktır. Hem ebeveynler hem de çocuklar bu teknikleri birlikte uygulayabilir.

Rahatlama yöntemleri ailecek kaliteli zaman geçirmek için de etkili bir yoldur. Çocuğun yaşına göre hangi egzersizin en iyisi olduğuna bir bakalım.

0-3 yaş arası çocuklar

Bu yaşta çocuklar kendi kendilerine pek bir şey yapamayacağından, ebeveynlerin kullanabileceği yöntemlerden bahsedeceğiz.

rahatlama yöntemleri

Shantala masajı

Bu teknik, uyarıcı ve gevşeticidir. Ayrıca dokunma içerdiğinden çocukların uyumasına da yardımcı olur. Bu masajı bir sinir krizinin ortasında değil, bebek daha sakinken yapmak önemlidir. Sakin bir müzik, loş ışık ve uygun oda sıcaklığında bu masajla bebeğinizi rahatlatmaya yardımcı olabilirsiniz.

Masaj ayaklar, bacaklar, karın, sırt, göğüs, kollar ve ellere odaklanır. Bu masajın nasıl yapılacağına dair bazı örnekleri internette bulabilirsiniz.

Sakinleşme kavanozu

Bu yöntemi iki yaş civarında öfke nöbetleri başladığında kullanmaya başlayabilirsiniz. Sakinleştirici bir kavanoz hazırlayın ve bu kavanozun içerisine parıltılar koyun. Kavanozu salladığınızda hareket eden bu parıltılar aşağı doğru inerken çocuk rahatlamaya başlayacaktır.

3-7 yaş arası çocuklar

Bu aşamada çocuklar sürece katılabilir.

Kaplumbağa tekniği

Burada çocuk kaplumbağa olduğunu hayal etmelidir. Önce onları yüz üstü yatırmanız gerekir. Sonra onlara güneşin battığını ve küçük kaplumbağanın uyuması gerektiğini söylemelisiniz.

Daha sonra kollarını ve bacaklarını karınlarının altına gelene kadar içeri çekmelerini sağlamalısınız. Sırtları “kabuk” görevi görecektir. Biraz bekledikten sonra onlara şafağın söktüğünü ve kabuklarından çıkabileceklerini söyleyin.

Karınca tekniği

Bu, öncekine benzer bir yöntemdir. Tek fark, çocuklar burada ellerinden geldiğince küçülmeye çalışan bir karınca olduklarını hayal etmelidir. Onlara karıncaya “dönüşürken” kaslarını gevşetmelerini söyleyin.

Balon tekniği

Burada çocuk kendisinin bir balon olduğunu hayal etmelidir. Ona derin nefes almasını, c iğerlerini doldurmasını ve sonra yavaş yavaş nefesi vermesini söyleyin. Bunu birkaç kez tekrar etmelerini sağlayın. Bu teknik, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) sorunu olan çocuklar için çok etkilidir.

çocuklarla meditasyon yapmak

Yaşa göre diğer rahatlama teknikleri

7-9 yaş arası çocuklar

Bu çocuklarda özerklik daha gelişmiş olduğundan, biraz daha karmaşık teknikler deneyebilirler.

Bez bebek

Önce çocuktan kaslarını germesini ve bir robot gibi hareket etmesini isteyin. Robot olduktan bir dakika sonra, kollarını, bacaklarını ve göğsünü gevşeterek bez bebek olduğunu hayal etmesini isteyin. Bunu yaptığında, onu kollarından tutun ve sallayın.

Mindfulness (bilinçli farkındalık)

Bu tekniğe müzik eşlik edebilir. Aktiviteyi kendiniz yönlendirebilir veya alternatif olarak hazır bir meditasyon kullanabilirsinizYetişkinlerin bu aktivitede çocuklarına eşlik etmesi önemlidir. Bu teknikte sessiz bir ortamda olmalı ve etrafınızdaki her nesneye dikkat etmelisiniz.

Mandala boyama

mandala boyayan çocuk

Bu yöntem hem çocuklar hem de yetişkinler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Mandala boyamak, zihni olumsuz düşüncelerden kurtaran çok rahatlatıcı bir aktivitedir. Ayrıca, sabrınızı artırmaya ve kaygı düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

9-12 yaş arası çocuklar

Bu yaşlarda çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olacak herhangi bir tekniği kullanabilirsiniz ancak bu teknikleri çocuğun gergin hissettiği her durumda uygulayabileceğinizi unutmayın.

Kullanabileceğiniz yöntemlerden biri, Jacobson’ın aşamalı kas gevşetmesidir. Çocuklar bu tekniği sık sık uygularsa, ihtiyaç duyduklarında bunu yapmaları çok daha kolay olacaktır.

Bu kas gevşetme yönteminde, vücudun farklı bölgeleri 10 saniye boyunca gerilir ve ardından hafifçe gevşetilir. Birkaç saniye derin bir nefes almak ve ardından yavaşça nefes vermek önemlidir.

Sizinle yaş gruplarına özel bazı rahatlama teknikleri paylaştık. Hem sizin hem de çocuklarınızın dinlenmeye ihtiyaç duyduğu durumlarda, bu teknikler size yardımcı olacak.

Stresli zamanlar yaşıyoruz ve hayatın temposu bazen acımasız olabiliyor. Bu nedenle, biraz yavaşlamayı bilmeliyiz. Böylece hem kendi refahımızı, hem de çocuğumuzun refahını sağlayabiliriz. Bu teknikleri denemek için ne bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.