Öğle Tatili: Çocukların Hayatındaki Önemli Anlar
Çocukların dört gözle bekledikleri anlardan biri öğle tatilidir. Öğle tatili süresince bir şeyler atıştırır, dinlenir, oyun oynar, sohbet eder, koşar ve arkadaşlarıyla keyifli vakit geçirirler.
Çoğu okulda öğle tatili genelde günün ortasında verilir ve yaklaşık 30 dakika sürer.
Derslere verilen bu kısa ara çocukların motor becerilerini ve diğer yeteneklerini geliştirdikleri bir alan yaratır. Ayrıca etraflarındaki kişilerle ilişkilerini geliştirebilir ve arkadaşlık, saygı, yoldaşlık gibi evrensel değerler edinebilirler.
Öğle Tatili: Çocuklar İçin Faydaları
- Çocuklar öğretmenlerinin gözetiminde ya da onlar olmadan birbirleri ile iletişim kurabilirler. Bu kanal sayesinde ne yapacaklarına ve gelecekte nasıl biri olacaklarına dair bir yol haritası çizebilirler. Bu da onların karar alma aşamalarını olumlu yönde şekillendirir.
- Öğle tatili sınıf arkadaşları arasındaki arkadaşlığı güçlendirir.
- Çocuklar öğle tatilinde oyun oynarken iş birliği yapmayı, ekip çalışmasını, kazanmayı ve kaybetmeyi öğrenirler.
- Birlikte bir şeyler yapma, yaratma ve sosyal normlara uymayı öğrenerek daha iyi ilişkiler kurabilirler.
- Oyun içinde üstlerine düşeni yerine getirirken ya da oyunlar yaratırken hayal güçlerini kullandıkları için tek başlarına ya da sınıf arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamalarının pek çok faydası bulunur.
- Çocuklar bu sürede zekalarını geliştirebilir ve mantık yürütme konusunda kendilerini bir üst seviyeye taşıyabilirler.
Öğle tatili çocuklara enerjilerini toplamaları, kafalarını boşaltmaları, arkadaşlarıyla iletişim kurup eğlenmeleri için harika imkanlar tanır. Öğle tatili sonrasında, derslere tekrar odaklanmaya daha hazır hissederler.
Bu sürede su içip tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını da karşıladıkları için öğle tatili sayesinde hijyen ve su içme alışkanlıkları edinirler. Ayrıca grup içinde motor ve fiziksel becerilerini de geliştirirler.
Fiziksel sağlıklarını iyileştirirken disiplinli ve hoşgörülü bir biçimde grup halinde çalışmanın gerekliliklerini öğrenirler.
Farkında dahi olmadan oyunlar ve birbirleri ile iletişimleri sayesinde stresleri azalır. Bilişsel anlamda ise çocuklar öğle tatili süresince çeşitli keşiflerde bulunabilir ve sorunlarına çözüm üretebilirler. Entelektüel bağlamda da yaratıcı ve performatif yönlerini geliştirirler.
Çocukların dört gözle bekledikleri anlardan biri öğle tatilidir. Öğle tatili süresince bir şeyler atıştırır, dinlenir, oyun oynar, sohbet eder, koşar ve arkadaşlarıyla keyifli vakit geçirirler.
Öğle Tatili Sırasında Oyunun Önemi
Okul bahçesi eğitim ve sportif faaliyetler açısından harika bir alandır. Çocuk gelişimi uzmanlarının çoğu, oyunun çocuklarının gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirtmektedir.
Oyun oynarken çocuklar duyularını geliştirir, hareket ve denge koordinasyonlarını iyileştirir. Oyun aracılığıyla çevreleri hakkında fikir sahibi olur ve etkileşeme geçerler.
Öğle tatilinin en iyi yanlarından biri de çocukların kendilerini hayal güçlerinin kollarına bırakmalarıdır. Bu süre içerisinde belirli kurallar dahilinde dinlenmeye yönelik yeni aktiviteler yaratabilir, daha sonrasında farklı rol ve karakterler oluşturabilirler. Tüm bunlar hem fiziksel hem de zihinsel anlamda çocukları bir adım ileriye taşıyan aktivitelerdir.
Öğle Tatilini Değerlendirmek Adına Rehberlik
Öğretmenler de eğitici aktiviteler aracılığıyla öğle tatillerine dahil olabilirler. Tahmin etme oyunları, şarkılar, grup aktiviteleri gibi etkinlikler denenebilir. Öğretmenlerin çocuklarla koşup eğlendikleri ve spor yaptıklarını görmek keyifli olacaktır.
Öğretmenler de öğle tatilinde yapılan aktivitelere katılırlarsa, bu durum öğretmenler ve öğrenciler arasındaki bağı güçlendirebilir. Ayrıca daha keyifli ve güven verici bir ortam yaratılmasına katkı sağlar.
Öğle tatili esnasında öğretmenlerle yapılabilecek en iyi aktivitelerden biri dairesel çalışmalardır. Bu çalışmalarda birbirinden farklı ve eğlenceli aktiviteler ardı ardına yapılır.
Her bir aktivite sırasında çocukların becerileri dinamik bir şekilde teste tabi tutulur. Çocuklar bu etkinliklerde oldukça eğlenirler.
Okul bahçesi çocukların en sevdikleri aktiviteleri yapmaları için kısımlara ayrılabilir. Örneğin; öğretmenler şöyle alanlar yaratabilirler:
- Tek başına ya da grup halinde ip atlama alanı: Bu aktivite sayesinde koordinasyon ve ekip çalışması konusunda gelişme kaydedilebilir.
- Top oynama alanı: Burada çocuklar topla oynanan oyunlar oynayabilir ya da top kullanılan farklı sporlar yapabilirler.
- Dans etme alanı: Çocukların öğle tatili süresince yapmaktan keyif aldıkları aktivitelerden biri de dans etmektir. Dans ederek hayal güçlerini geliştirebilir, koordine hareket etme konusunda uzmanlaşabilir, arkadaşlık ve saygı çerçevesinde davranmayı öğrenebilirler.
- Hikaye ve kukla alanı: Hayal gücü ve keyifli öyküler bu alanda bir araya gelebilir.
- Çizim alanı: Öğrenciler çizim ve renklendirme becerilerini geliştirebilir ve hatta bu işlerini sergileyebilirler.
Atletik, dinlendirici ya da kültürel etkinliklerin hepsi öğle tatilinde değerlendirilmek için harika seçeneklerdir. Bunları deneyimlerken en önemlisi, öğrencilerin özgürce eğlenebilmesidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Giménez, J., & Gras, P. (2015). El recreo ¿sólo para jugar? Revista Digital de Educación Física.
- Bernat, O., y Fundamento, M. (2016). El recreo como espacio educativo y de aprendizaje. Publicaciones Didácticas.