Olumlu Dikkat Nedir?

Sıcak ve sevgi dolu bir ilişki yoluyla olumlu dikkat, çocukların değerli ve güvenli hissetmelerine yardımcı olur. Bu konu hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin!
Olumlu Dikkat Nedir?

Son Güncelleme: 26 Ocak, 2020

Çocuklar, özellikle yetişkinlerden çok fazla dikkat istedikleri bir büyüme aşamasındalar. Bu nedenle, bazen olumsuz olsa bile, dikkat çekmek için kötü davranışa başvururlar. Bu nedenle, çocuklarla olumlu dikkat uygulamak gerekir.

Bu şekilde, dikkat çekmek adına bazı davranışlara başvurmadıklarından emin olabilirsiniz. Ayrıca, bu sağlıklı kişisel gelişimi de kolaylaştırır.

Olumlu dikkat ve olumsuz dikkat: bunlar nedir?

Bir çocuğu iyi bir performanstan sonra övmek ve tebrik etmek, başarılarına ilgi göstermek, sevecen ifadeler kullanmak ve onları görevlerinde teşvik etmek, olumlu dikkat kullanmanın ne anlama geldiğinin bazı örnekleridir.

Bu tür eylemler ve deneyimler yoluyla, çocuğunuza önemli olduğunu söylersiniz. Bu onları değerli hissettirir, bu da doğdukları andan itibaren ana ihtiyaçlarından biridir.

Öte yandan, başarılarına değer vermez ve onları kutlamazsanız, yani onlara olumlu bir şekilde dikkat etmezseniz, çocuklar dikkatinizi çekmek için başka yollar arayacaktır.

kızına olumlu dikkat uygulayan anne

Bunun ışığında, eğer çocuklar bu temel ihtiyacı olumlu bir şekilde karşılayamazlarsa, yetişkinlerin dikkatini çekecek yolları kesinlikle arayacaklardır, yani kötü davranışlarda bulunacaklardır. Bu nedenle, çocuklarınıza bağırıp onları azarlıyorsanız, negatif dikkat kullanırsınız.

“Çocukların tanınmak ve dikkate alınmak gibi daha büyük ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, olumsuz dikkat olsa bile, herhangi bir şekilde dikkat çekmeye çalışacaklardır. ”

– Gloria G. Rodríguez –

Erken çocukluk eğitimi uzmanı Gloria G. Rodríguez’in belirttiği gibi, çocuklara çoğu zaman bunu sunmak en iyisi olsa da, bazen kötü davranışları güçlendirme ve ödüllendirme tuzağına düşmemek çok zordur. Örneğin, sadece çocuklarınız yanlış davranırsa tepki verirseniz.

Olumlu dikkat nasıl kullanılır?

Kuşkusuz, bu çocuklarda birincil davranış güdüsüdür. Bu nedenle, anahtar, iyi davrandıklarında onlara olumlu dikkat vermek ve kötüye kullanma durumunda da bunu yapmayı bırakmaktır.

Rutgers Üniversitesi’ndeki psikoloji profesörü Maurice J. Elias’a ve psikologlar Steven E. Tobias ve Brian S. Friedlander, yetişkinlerin çocuklara verdikleri olumsuz dikkat miktarını azaltmaya çalışmalar gerektiğini, çünkü bunun evde çatışmaları artırdığını ve özgüveni etkilediğini belirtmektedir.

çocuğunu alkışlayan ebeveynler

Bu nedenle, çocuğunuza olumlu dikkat elde etmenin bir yolu olarak tanımlayabilecekleri belirli davranışları öğretmelisiniz. Başka bir deyişle, çocuğunuzun iyi davranışlarını övdüğünüzü bilmesi önemlidir.

Peki bu neden bu kadar önemlidir?

Elias, Tobias ve Friedlander, çocukların ne kadar olumsuz dikkat görürse, o kadar güvensiz hale geleceklerini varsayarlar. Bu nedenle, daha fazla dikkat çekmeye çalışacaktır, bu da bir sorun haline gelebilir çünkü olumsuz dikkat daha az tatmin edicidir.

Bununla birlikte, çocuklarda bunu kullanmanın en önemli etkisi, sağlıklı bir benlik kavramı ve benlik saygısının gelişmesine yol açmasıdır. Olumlu dikkat ile, çocuklarınızın sağlıklı bir benlik saygısı oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz. Başka bir deyişle, kendilerine değer vermelerine ve kendilerini daha güvenli ve daha özgüvenli hissetmelerine yardımcı olabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Elias, M.J., Tobias, S.E. y Friedlander, B.S. (2014). Educar con inteligencia emocional. Cómo conseguir que nuestros hijos sean sociables, felices y responsables. Penguin Random House Grupo Editorial España.
  • Rodríguez, G.G. (1999). Criando a nuestros niños. Simon and Schister. Nueva York: Estados Unidos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.