Resim Yapmak: Çocuklarda Yaratıcılığı Geliştiren 7 Yöntem
Sosyal bilimlerde, çocukların erken yaşlardan itibaren yaratıcılıklarını geliştirmenin önemi iyi bilinmektedir. Yaratıcı özelliklere sahip çocukların hayatları süresince birtakım zorluklarla karşı karşıya kaldıklarında daha kararlı bir tavır sergiledikleri bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda, resim yapmak yaratıcı özellikleri geliştirmek için mükemmel bir araç niteliği taşımaktadır. Bu yazımızda, çocukların yaratıcılık özelliklerinin resim yaparak nasıl geliştiğine ilişkin detayları bulacaksınız.
Resim Yapmak Yaratıcılığı Teşvik Eder
Profesör Ángeles Gervilla’ya göre, yaratıcılık yeni bir şeyler üretme yeteneğidir. Bu yeni şeyler kimi zaman bir ürün ya da bir teknik, kimi zamansa gerçekliğe yaklaşmayı sağlayan bir yöntem olabilir. Bunların tamamı yaratıcı olma yeteneği ile ilgili kavramlar içinde yer almaktadır.
Günümüzde yaratıcılık, hayatın her alanında, iş ortamında, akademik dünyada, aile içerisinde ya da kişisel ilişkilerde oldukça değerli bir özellik haline gelmiştir. Eğer çocukların yaratıcılıklarının gelişmesi konusunda onları harekete geçirirsek, aynı zamanda gelecekte karşı karşıya gelecekleri zorluklarla yüzleşme kapasitelerini de yükseltmeleri için onları cesaretlendirmiş oluruz.
Resim yapmak, eğitim merkezlerinde çocukların erken yaşlarında çok güçlü rol oynayan bir etmen olarak ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda, resim yapmanın, çocukların hayatlarının ilk yıllarında yaratıcılıklarını harekete geçiren ve onları bu konuda cesaretlendiren çok etkin bir faktör olduğunun altını çizmek gerekir. Bu sayede çocuklar, hem kişiliklerini hem de kendilerini çevreleyen dünyayı tanıma ve geliştirme imkanı yakalarlar.
Viktor Lowenfeld için resim yapmak, çocukların çok erken yaşlardan itibaren kendilerini ifade ettikleri bir yöntem anlamına gelmektedir. Lowenfeld, resmin çocuklar için yeni fikirler yaratmak ve bu şekilde düşüncelerinin daha esnek bir yapıya kavuşmasını sağlamak için faydalı olduğunu savunmaktadır.
«Yaratıcılık, kişinin yalnızca bireysel bir kapasitesini temsil etmez, aynı zamanda hayata karşı bir tavır ya da duruş anlamına da gelir.»
-Issam Madi-
Resim Yaparak Çocuklarda Yaratıcılığı Geliştirmenin 7 Yolu
- Boş bir sayfa kullanın ve daha önceden çizilmiş şablonlu resimlerden uzak durun. Bu yöntemle yapmaya çalıştığımız şey, çizim yaparken çocuğun kendini tamamen özgür hissetmesi ve kendine ait olan orijinal fikirleri ifade etmeye çalışmasıdır. Şablon resimlerin çizimi, genellikle çocuklara sadece boyama şansı tanır ve aslında ona yeni bir şeyler katma şansı vermez.
- Çocukta korkuya neden olan nesneleri ya da hoşlanmadığı şeyleri eğlenceli bir biçimde çizmesi için ona yardımcı olun.
- Doğayı bir ilham kaynağı olarak alın. Normal şartlar altında çocuklar, doğada bulunan çiçek ya da hayvan gibi canlıların ve benzer nesnelerin resmini yapmaktan hoşlanırlar. Bu yüzden çocukların yaratıcı taraflarını güçlendirmek amacıyla, bir hayvanı çok basit bir biçimde çizmeleri için onları cesaretlendirmek uygun olacaktır.
- Hikayeler uydurmak ve bu hikayelerin içindeki karakterleri çizmek. İçindeki karakterleri çok detaylı olarak tarif etmeden çeşitli hikayeler uydurun. Bu hikayeleri dinleyen çocuklar, karakterleri kafalarında canlandırmaya başlamışlardır bile. Hikayenin sonunda onlardan, kafalarında canlandırdıkları bu karakterlerin resimlerini çizmelerini isteyin.
- Katıldığınız aktivitelerden yararlanın. Evde verilen ya da daha büyük çaptaki partiler, çocukların gördükleri ve düşündüklerini resme dökme konusunda eşsiz birer fırsattır.
- Çizgi karakterler. Çocuklardan çizerek bir hikaye anlatmalarını isteyin. Çizgi karakterler, yalnızca yaratıcılık yeteneklerinin gelişimini teşvik etmek için değil, aynı zamanda anlatım yeteneklerinin gelişmesini de sağlayan mükemmel bir araçtır.
Aile Olarak Çizim Yapın ve Oyun Oynayın
Bunlara ek olarak, çocukların yaratıcılık özelliklerini ailecek birlikte zaman geçirerek geliştirebilirsiniz. Ayrıca birlikte oyunlar oynamanız, aile içindeki havanın değişip olumlu yönde gelişmesine ve sonuçta da aile bağlarının daha sıkı bir hale gelmesine yol açacaktır. Aşağıdaki oyunları evde hep birlikte oynamak için zaman ayırmaya çaba gösterin:
- Kombinasyon. Öncelikle ailenin her bireyi bir kağıda insan vücudunun bir parçasını çizer. Daha sonra çizim yaptığı kağıdı karşı tarafa doğru çevirir. Bu kağıt üzerindeki çizimi kullanarak ailedeki diğer kişiler de bu insanın vücuduna ait diğer bir parçayı resme ekler.
- İleri-Geri. Ailecek resim çizme aktivitelerine diğer bir örnektir. Aynı kağıt üzerinde aile bireyleri sırayla kendi çizimlerini yapar. Sonuçta hep birlikte yapılmış olan bir resim ortaya çıkar.
Tüm bu bilgiler ışığında, çocukluk döneminde resim yapmanın sadece basit bir zaman geçirme yöntemi değil, aslında önemli bir eğitim aktivitesi olduğunu anlayabiliriz. Bu sayede çocuklar, mental ve kişilik özellikleri bakımından gelişim gösterme fırsatı yakalarlar. Aynı zamanda resim çizmenin, çocukların duygularını ifade etmek için oldukça etkin bir yöntem olduğunun da altını çizmemiz gerekir.
Sonuç olarak resim yapmanın çocuklar için korkularını, kızgınlıklarını, isteklerini ya da sevinçlerini ifade etmek için eşsiz bir yöntem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı zamanda yaratıcılık yeteneklerini de geliştiren resim, hayal kurmanın mutluluğun temel anahtarı olduğu bir dünyada nasıl var olmaları gerektiği konusunda onlara önemli bir kapı açacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lowenfeld, V. (1987). Desarrollo de la capacidad creadora. Ed. Kapelusz. Argentina: Buenos aires.
- Madi, I. (2012). La creatividad y el Niño. Palibrio. Estados Unidos.
- Wallon, P., Cambier, A. y Engelhart, D. (1992). El dibujo del niño. Siglo XXI editores. España: Madrid.