Sınıfta Çok Konuşan Çocuklar İçin Ne Yapılabilir?
Sınıfta çok konuşan çocuklar okula gerekli dikkati gösteremeyebilir ve bunun sonucu olarak da bu çocukların akademik performansları zarar görebilir. Bazen çocuklar sosyalleşmeye o kadar isteklidir ki bunu yapabilecekleri teneffüs, öğle yemeği ya da uygun olan diğer anları beklemeyi unuturlar. Yani, sınıfta konuşmak rahatsız edici bir davranıştır. Bu, hem öğretmenler için sorun yaratır hem de sınıftaki diğer çocukların dikkatini dağıtır.
“Dinlemek; özellikle de yönlendirmeler söz konusu olduğunda anlamada temel rol oynar. Öğrenciler, daha sonra doğru yapabilmek için sınıfta öğretilen yönlendirmeleri iyi dinlemelidir. Özellikle de okul öncesi yılları, öğrencilerin yönlendirmeleri dinleme konusundaki genel tavrının gelişmeye başladığı yıllardır.”
–David Perkins–
Çocuğunuzun sınıfta çok konuşanlardan olup olmadığını bilmek için onun öğretmenleriyle sürekli iletişim halinde olmanız gerekir. Bu sadece davranışsal bir sorun ya da sosyal bir durum değildir, aynı zamanda çocuğunuzun dinleme becerisinin gelişimi için de çok önemlidir. Aşağıda, çocukların uygun olmayan zamanlarda konuşmamasını sağlayacak birkaç öneride bulunacağız. Böylece, çocuğunuz sınıfta dikkatli olmayı ve bir şeylere odaklanmayı öğrenecektir.
Sınıfta çok konuşan çocuklar: ebeveynler bununla ilgili ne yapabilir?
Çocuğunuzun sınıfta neden çok konuştuğunu bulun
Bu sorunla başa çıkabilmek için önce çocuğunuzun neden çok konuşma eğilimi olduğunu bulmanız gerekir. Eğer doğru şekilde ele alınmazsa bu sorun, daha da karmaşık hale gelebilir. Örneğin, sınıfta çok konuşan çocuklar genelde şu sebeplerden bunu yapar:
- Öğretmenleri ya da sınıf arkadaşları tarafından yeterli ilgiyi görmediklerini düşünebilirler.
- Daha zorlayıcı aktivitelere ya da onların öğrenme stiline daha uygun etkinliklere ihtiyaç duydukları için sınıftaki motivasyonlarını kaybedebilirler.
- Öğretmenin yönlendirmelerini ya da derste öğretilenleri anlamıyor olabilirler. Öğretmenin tahtaya yazma şekli de sorun olabilir.
- Huzursuz hissedebilir ya da tekrar odaklanabilmek için esneme hareketi yaparak kaslarını rahatlatmaya ihtiyaç duyabilirler.
- Öğretmenin anlattığı konuya karşı ilgi duymuyor olabilirler.
- Öğretmenin kendinden emin ve güçlü bir tavrı olmayabilir.
Sınıfta çok konuşan çocuklar için örnek olacak uygun davranışlarda bulunun
Eğer çocuğunuz sınıfta çok konuşuyorsa, onun okuldaki davranışlarını geliştirmek için evde uygulayabileceğiniz şeyler vardır. Çocuğunuza beklemeyi, dinlemeyi ve ani dürtülerini kontrol etmeyi öğretmeniz gerekir. Öncelikle, çocuğunuzun insanların sözünü kesmemeyi ve konuşmak için sırasını beklemeyi öğrenmesini sağlayın. Bunu örnekle öğretmek için bir kutu oyunu oynayabilir ve hareket etmek için sıranın ona gelmesini beklemesi gerektiğini gösterebilirsiniz.
Evde sakin bir ortam oluşturun
Çocuğunuzun herhangi bir davranışını düzeltirken saygılı ve nazik olmalısınız. Evde tartışma ve gerilimden uzak sakin bir ortam olduğunda, çocuklar daha az endişeli olur ve ilgiye de daha az ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun yapması gerekenlere odaklanmasını engelleyecek dikkat dağıtıcı bir şey olmamasına özen gösterin.
Çocuğunuzun herhangi bir görme ya da duyma sorunu olmadığından emin olun
Birçok durumda sınıfta çok konuşan çocukların görmede ya da duymada sıkıntı çektiği görülür. Bununla ilgili yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzun okuldaki davranışını etkileyecek herhangi bir fiziksel sorunu olmadığına emin olmaktır. Çocuğunuzun bir sağlık sorunu olmadığından emin olduktan sonra, bu duruma sosyal olarak nasıl müdahale edebileceğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz.
Çocuğunuza evdeki kurallara uymayı öğretin
Çocukların okuldaki kurallara uymasını sağlamanın yollarından biri de onların evdeki kurallara uymasını sağlamaktır. Tüm çocuklar, toplumsal kurallara uymaları gerektiğini öğrenmelidir. Ayrıca, gelecekte sağlıklı bir yetişkin olmaları için de disipline ihtiyaç vardır. En önemlisi de kuralların yerleşmesi için sabırlı olmalı ve tutarlı olmak adına siz de bu kurallara uymalısınız.
Çocuğunuzun öğretmeninden onun sınıfta çok konuşan çocuklar arasında olduğuna dair bir uyarı almak üzücü olsa da, bu durumu birlikte çalışarak düzeltebilirsiniz. Son olarak, çocuğunuzun okul hayatına uyum sağlaması sürecine destek olmanız gerekir. Bu sayede, onun dinleme becerisinin gelişmesine ve öğretmeniyle daha iyi anlaşmasına yardımcı olmuş olursunuz. Ayrıca, diğer insanlarla da daha sağlıklı bir şekilde iletişim kurarlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lacunza, A. B. (2011). Las habilidades sociales y el comportamiento prosocial infantil desde la psicología positiva. Pequén, 1(2), 1-20. http://revistas.ubiobio.cl/index.php/RP/article/view/1831
- Villanueva, N. B. (1997). Socialización y comportamiento infantil según el género. Mitológicas, 12(1). https://www.redalyc.org/pdf/146/14601203.pdf