4 Yaşındaki Çocuklar İçin 12 Oyun
4 yaşındaki çocuklar için uygun olan bu 12 oyun, bilişsel gelişim, duygusal gelişim ve motor gelişimi için tasarlanmıştır. Ayrıca bu oyunlar, çocukların gün içinde enerjisini atması ve eğlenmesi için de harika birer yoldur.
Bu yazımızda sizlerle, Piaget‘in gelişim aşamalarına göre çocukların duygusal ve bilişsel gelişiminin önemi hakkında bilgiler paylaşacağız.
Ayrıca size, çocuğunuzun gelişimini teşvik etmek için basit ve eğlenceli yollar sunan oyunların neler olduğundan da bahsetmiş olacağız.
4 yaşındaki çocuklar için oyunlar
Duygusal gelişim, bir insanın kendi benliğini ve içsel kişiliğini tanımladığı bir süreçtir. Bu gelişim, kimlik, öz saygı, güvenlik ve kişinin yeteneklerine olan özgüvenini içerir.
Duygusal gelişim ayrıca, kendi duygularımızı ve çevremizdeki insanların hislerini tanıma yeteneğimizi de kapsar.
Farklı durum ve problemleri ele alabilme becerisi de duygusal gelişim sırasında ortaya çıkar.
Duygusal gelişim, çocukların kendi benliklerini ve bu yolla dünyadaki yerlerini anlamasını sağlar.
4 yaşındaki çocuklar ve onların duygusal gelişimiyle ilgili özellikler aşağıdaki gibidir:
- Oyunlardaki rekabetçilik daha objektif hale gelir. Bu aşamadan itibaren çocuklar, sadece bir oyunu kaybetmekten mutsuz ya da kazanmaktan mutlu olur.
- Yetişkinleri taklit ederler. 4 yaşındaki çocuklar kendilerini yetişkinlerin yerine koyarak onların ifadelerini taklit etmeye, söylediklerini tekrar etmeye ve hatta onların kıyafetlerini giymeye başlarlar.
- “Neden” sorusunun sorulduğu o meşhur yaş. 4 yaşındaki çocuklar bu soruyu her şeyi anlamak için sorar. Bu zamana kadar birçok soru “çünkü ben öyle diyorum” gibi cümlelerle geçiştirilebilir. Ama bu yaşta, çocuklar her şeyde daha fazla anlam arar.
Duygusal gelişimi teşvik edecek oyunlar
Aşağıdaki oyun ve aktiviteler, çocukların duygusal gelişimini teşvik eder. Bu oyunlar çok basittir ve hatta yeni oyuncak ya da malzemeler almadan da bunları uygulayabilirsiniz. İşte sizin için birkaç örnek:
- Farklı ifadeleri gösteren kağıttan maskeler yapın.
- Çocuğunuza kendi küçüklüğüne ait fotoğraflar gösterin ve o anda hissettikleri şeyleri anlatmalarını isteyin.
- Oyuncaklarıyla oynarken, oyuncağa bir karakter olarak yaklaşarak onun hislerini dile getirin.
- Bir aynanın önünde oynayın ve farklı hislere karşılık gelen yüz ifadelerini gösterin.
- Bir insanın hislerini tahmin etmeyi içeren bir oyun oynayın.
Bilişsel gelişimi teşvik edecek oyunlar
Bilişsel gelişim, çocuğunuzun bir şeyleri anlama becerisi ve davranış biçimlerine karşılık gelir.
Çocuklar hayatlarının bu aşamasında farklı davranış biçimleri keşfederler. Bu gelişim, çocuğun yaşına göre farklı aşamalara ayrılabilir.
Piaget’e göre, bilişsel gelişimin aşamaları şu şekildedir:
- 0 ve 24 ay arası: Duyusal-motor. Bu dönemdeki çocukların davranışları genellikle motordur. Kavramlar hakkında düşünmezler.
- 2 ila 7 yaşları: Operasyonel dönem öncesi. Bu, bir çocuğun bilişsel gelişimindeki en önemli aşamadır. Ayrıca en uzun aşama da budur. Bu aşama sırasında çocuk, düşünme ve dil kullanma kapasitesini geliştirir.
- 7 ila 11 yaş arası: Somut operasyonlar. Bu aşamada çocuklar basit problemleri de çözebilir. Bu, hayatlarındaki en sosyal aşamadır. Çocuklar bu aşamada tümevarım ve tümdengelimle ilgili nedensellik kavramını geliştirirler. Kişilikleri de bu zamanda belirmeye başlar. Ayrıca ahlaki ve etik gelişim de bu aşamada başlar.
Diğer oyun ve aktiviteler
Bu oyun ve aktiviteler, bilişsel gelişimi teşvik eder. Bunlar bireysel olarak ya da aile ve arkadaşlar ile birlikte yapılabilir.
- Resimlerde gördükleri objeleri hatırlarlar.
- Objeler arasındaki renk ve şekil açısından olan benzerlikleri belirleyebilirler.
- Görsel temsiller arasındaki şu farkları anlayabilirler:
- Yukarı ve aşağı.
- İçeri ve dışarı.
- Yakın ve uzak.
- 24 ya da daha fazla parçadan oluşan puzzle yapma becerisi.
- Basit bir labirenti tamamlayabilme.
- En sevdikleri karakterleri taklit edebildikleri oyunlar oynayabilme.
- Küçük oyunlar. 4 yaş, çocuğunuzun yorumlama kapasitesini geliştiren farklı aktiviteleri uygulamak için harika bir yaştır.
Bu aktivitelerin hepsi çok basittir ve bunları 4 yaşındaki (hatta daha büyük) çocuklar için yeni oyuncak ya da eşyalar almadan evinizde uygulayabilirsiniz. Bunları tamamen evde olan kaynaklarla gerçekleştirebilirsiniz.
Bu oyunların amacının onları geliştirmek ve onlarla birlikte vakit geçirmek olduğunu unutmayın. Tabi ki, çocuğunuzun el işleriyle uğraşması için farklı oyuncaklar da satın alabilirsiniz ama bunlar asla eğlenmek için zorunlu olmamalı.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zurita, G., Sánchez, J., & Nussbaum, M. (1999). Usabilidad de juegos educativos. Taller Internacional de Software Educativo. TISE, 99. https://www.researchgate.net/profile/Gustavo_Zurita2/publication/228360083_Usabilidad_de_juegos_educativos/links/00b49526e6a6839c92000000/Usabilidad-de-juegos-educativos.pdf
- Arias Tovar, C. M. (2016). Los juegos didácticos y su influencia en el pensamiento lógico matemático en niños de preescolar de la Institución Educativa El Jardín De Ibagué–2015. http://repositorio.uwiener.edu.pe/handle/123456789/625
- Montero, M. M., & Alvarado, M. D. L. Á. M. (2001). El juego en los niños: un enfoque teórico. Revista educación, 25(2), 113-124. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/educacion/article/view/3585
- Bacilio Ruiz, L. M. (2013). Influencia del programa de juegos educativos en el mejoramiento del desarrollo cognitivo de los niños de 4 años del cee “rafael narváez cadenillas” de la ciudad de trujillo del 2012. http://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/1625
- Linaza, J. L., & Maldonado, A. (1990). Juego y desarrollo infantil. JA García Madruga y P. Lacasa (Cops.), Psicología Evolutiva, 2. https://www.researchgate.net/profile/Jose_Linaza/publication/268265700_El_juego_en_el_desarrollo_infantil/links/55f05b6608ae0af8ee1d17d3.pdf