Yeniden Oluşturulan Ailelerde Mutluluğu Yakalamak
İki kişi evlendiğinde ya da bir çift olarak bir araya geldiklerinde aralarındaki sevginin hayatları boyunca devam edeceğine inanırlar. Fakat bu beklenti her zaman gerçekleşmeyebilir. Aileler pek çok kez, sayısız nedenlerden dolayı dağılabilir. Bu ailelerin büyük bir kısmında ayrılığı tecrübe eden çocuklar da bulunur. İşte bu aşamadan sonra yeniden oluşturulan aileler karşımıza çıkar.
Her geçen yıl ayrılma oranları yükseliyor ve yeni evlilikler ise günden güne azalıyor. Eğer siz ve eşinizin önceki evliliklerinizden çocuklarınız varsa bu çocuklarla birlikte yaşamak ve yeni bir aile olmak çok normal bir durum. Ancak bununla birlikte yeniden oluşturulan ailelerin, bu durumda olmayan ailelere göre çok daha fazla problemle yüzleşmek zorunda kaldığını bilmek gerekiyor.
Yeniden Oluşturulan Aileler ve Aile İçi Roller
Yeni oluşturulmuş bir ailede bulunan bireylere elbette yeni roller düşer. Bu bağlamda, yeni ilişkileri güçlendirmek ve hem çocuklara ve hem de eşinize yeni düzene alışmaları için yeterli zaman tanımak oldukça hassas denge gerektiren bir konudur. Eğer iki aileyi bir araya getirmek istiyorsanız ya da zaten bir araya geldiyseniz, bu yeni çatı altında mutluluğu yakalamak için bazı önerileri ve ipuçlarını bilmeniz faydalı olacaktır.
Güçlü İlişkiler Geliştirin
Bir çift olarak bu geminin kaptanı sizlersiniz. Ailenin anne ve babası olarak bu aileye yöne verecek, ailenin rotasını çizecek olan da sizsiniz. Birbirinize zaman ayırdığınız gibi çocuklara da zaman ayırmalısınız. Etkili bir iletişim ortamı oluşturmak için ailenin her ferdinin birbiri ile açık ve saygılı bir iletişim içinde olması gerekir.
Yeniden Oluşturulan Aileler ve Düzenin Sağlanması
Ailenin her bir üyesinin ihtiyaçlarını da dikkate alarak evde en uygun görev dağılımını yapın. Örnek olarak eşiniz iyi yemek yapıyor olabilir ve siz de çamaşır yıkama konusunda daha becerikli olabilirsiniz. Evdeki daha büyük yaştaki çocuklar daha küçüklere göz kulak olmaktan ve onlara kendi tecrübelerini anlatmaktan hoşlanabilirler.
Evde Uygulanacak Kurallara Birlikte Karar Verin
Evde çeşitli kuralların bulunması, birlikte yaşam konusunda bir dengenin ve mutlu bir ortamın sağlanması için gereklidir. Çocukların birbiri ile tutarlı kurallara ihtiyaç duyduklarını unutmayın. Evde kabul edilebilir davranışların hangileri olacağı konusunda bir çift olarak uzlaşı sağlayın. Ayrıca bu kurallara uymamanın ne tür sonuçlar getireceğini de belirleyin. Eğer çocuklar önceki eşinizle birlikte de vakit geçiriyorlarsa, bu kuralları onlarla da mümkün olduğunca koordine etmek faydalı olacaktır.
Para Konusunu Konuşun
İnsanların yaşamlarını sürdürebilmeleri ve ihtiyaçlarını giderebilmeleri için gerekli olan paranın önemli bir kavram olduğu açık bir gerçektir. Ancak iki aile bir araya geldiğinde eğer bu konuda anlaşma sağlanamıyorsa çeşitli sorunların ortaya çıkması da kaçınılmaz olur. Bu nedenle eşinizle geliriniz, mal varlığınız ve borçlarınız ile ilgili detayları paylaşmanız son derece önemli bir konudur. Harcamalarınızı nasıl yapacağınız, nasıl para biriktireceğiniz ya da ne tür yatırımlar yapacağınız konusunda bir ortak nokta bulmanız gerekir. Ancak mal varlıklarınızı ayrı bir biçimde korumanız tavsiye edilmektedir.
Farklılıklara Saygı Gösterin
Hepimiz birbirimizden farklıyız. Birlikte iyi bir şekilde yaşamanın ve iyi ilişkiler kurmanın temeli ise saygıya dayanmaktadır. Bir anne ya da baba olarak veya bir eş olarak sahip olduğunuz hayat tecrübesini aileye kazandırmanın pek çok avantajı bulunmaktadır. Ayrıca tatillerden evde kaldığınız sürelere kadar pek çok konuda farklı görenekleri ve davranışları bir araya getirerek bunları yeni aile düzenine uyarlama ihtiyacı da ortaya çıkabilir.
Ailenizin İyiliği Her Zaman Önce Gelir
Dikkatinizi ve konsantrasyonunuzu tamamen ailenizin iyi olması üzerine odaklamanız gerekir. Aile içindeki herkesin ihtiyaçları konusunda konuşmaya ve bunları dikkate almaya çalışın. Herkesin mutlu ve huzurlu olması için ev içinde gerekli düzenlemeleri yapın.
Yeniden Oluşturulan Aileler: Çocuklara Nasıl Davranmak Gerekir?
Ayrıca çocuklar konusunda da bir planınız bulunması önemli bir ihtiyaçtır. Belirleyeceğiniz doğru strateji, birbirinize alışmanız, evin içinde herkesin kendini mutlu hissetmesi ve evin geçici değil tam anlamıyla gerçek bir aile ortamı olması bakımından önemlidir. Bunu gerçekleştirmek için aşağıda sıraladığımız ipuçlarını aklınızın bir köşesinde tutun:
- Rolünüzün Farkına Varın. Üvey anne ya da üvey baba olarak yeni ailenizdeki rolünüzle ilgili kendinizi sıkmayın ve rahat olun. Üvey çocuklarınızın kendi anne ya da babaları bulunduğunu aklınızdan çıkarmayın. Onlara örnek alabilecekleri pozitif bir rol model olmaya çalışın.
- Kendini Onların Yerine Koyun. Etrafınızda olan bitenleri üvey çocuklarınızın gözünden görmeye çalışın. Onların duygularını tartın ve anlamaya çaba gösterin. Yeni kurduğunuz aile içindeki hisleri ve duydukları endişeler konusunda çocuklara mümkün olduğunca hassas davranın.
- Evdeki Kuralları Uygulayın. Evde geçerli olan kuralları en başından itibaren açık bir biçimde anlatın. Eşinizin kendi çocukları üzerinde disiplin kurallarını kendisinin uygulaması en uygun seçenek olacaktır. Özellikle bu durum, evliliğin ilk dönemlerinde daha hassas bir konudur.
- Sorunlar Her Zaman Olacaktır. Aile içi ilişkiler zaman içerisinde inişli çıkışlı bir görüntü sergileyecektir. Büyük bir olasılıkla hem siz hem de eşiniz yeni sorunlarla yüzleştiğinizde deneyerek ve kimi zaman da yanılarak öğreneceksiniz. Bu yüzden çocukların bazı durumlarda akılları karışabilir ve kendilerini bir miktar geri çekme ihtiyacı duyabilirler.
- Çocukların Anneanneleri ve Dedeleriyle Olan İlişkilerini Destekleyin. Eğer üvey çocuklarınızın babaanneleri ve dedeleri hayattaysa ve onlarla ilişkileri devam ediyorsa, bu teması koruyun ve aralarındaki bu çok özel bağın kaybolmasına izin vermeyin. Çocuklarınızın ihtiyaçlarını ve isteklerini ilk sıraya koyun. Unutmayın ki, babaanneler ve dedeler çocuklara sundukları eşsiz sevgi ve ilgileri ile çok özel bir yere sahiptirler.