Bebek bakımı anne ve babaya aittir
Hiçbir insan laboratuvarda oluşturulan formüllerden dünyaya gelmiyor. Öyle olsaydı, onları bekleyen bir sürü bilim insanı olurdu. Her bebek, ilk önce bir yumurta ve bir spermin birleşmesiyle, dünyaya gelir. Aşkla birbirine bağlanan çiftler (en yoğun duygulara ulaştıklarında) üremeye ve türünü devam ettirmeye karar verir.
Hayvanların dünyasında yavruları yetiştirme sorumluluğu iki tarafa da düşer, eğer baba avlamak için dışarı çıkarsa, anne yavruları tutar ya da bazen bunun tam tersi olur. Eğer doğa, muazzam bilgeliğiyle bu şekilde düşündüyse, neden bazı ebeveynler bebeğin sadece annelerin sorumluluğu olduğuna ve ona bakması gereken kişinin anne olduğuna inanmaya devam ediyor?
Benanneyim’de annelerimize bu konuda tavsiye vermenin bizim görevimiz olduğunu düşünüyoruz.
Hamilelik aylarında anne ve baba
Bebeği rahminde taşıyan annedir. Annenin kendine bakması, kendini beslemesi, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmesi, iyi bir uyku alması, kendisini strese sokacak endişelerden uzak durması, ilaçlarını alması, testlerini yaptırması, defalarca ultrasona, vajinal muayeneye girmesi gibi pek çok şeyden karnında taşıdığı bebeğe karşı sorumludur. Hamileliğin vermiş olduğu rahatsızlıklara katlanması, ödem, istifra etme, bel ağrısı, karın altında ağırlık, mide ekşimesi, büyüdükçe ağırlaşan göbeğini desteklemesi annenin katlanması gereken zorluklardır. “Yuva hazırlığı” annenin sorumluluğudur, çünkü genellikle sepeti yerleştiren ve bebek doğduğunda ihtiyaç duyacağı malzemeleri satın alıp hazırlamakla ilgilenen kişi annedir.
Öte yandan, aileyi maddi olarak desteklemekle görevli ya da aileye bu desteği sağlamak zorunda olan kişi ise babadır. Hamilelik sırasında anne çalışmaya ve bir şekilde aile ekonomisine katkıda bulunmaya devam etse de, omuzlarında bu kadar ağırlığı taşımak zorunda olan kişi kendisi değildir.
Babanın görevleri
Karısının ve çocuğunun yaşayabileceği herhangi bir aksilik için her an tetikte olması gereken kişi o’dur. Ona ihtiyacı olan her konuda yardım etmek için zaman ayırabilmelidir. Karısının hamileliği boyunca yapılacak olan ultrasonlara, analizlere ve tıbbi muayenelerin çoğuna eşlik edecek, hatta bazen sedyeden kalkmasına yardım edecek ve bayılıp yere düşmemesi için hemen yanında bulunacak. Hatta bazen karısına arkadaş olması beklenirken, kendisine çocuk gibi ilgi ve şefkat gösterilen yine karısı olacaktır.
Bazen erkeğin de diğer çocuk veya çocuklarla ilgilenmesi gerecektir; temizliklerini yapma, yemeklerini hazırlama, onları okula veya kreşe götürme, yürüyüşe çıkarma, bale, piyano, judo, basketbol derslerine geç kalmamak için onlarla beraber koşturma. Ve özellikle hamileliğin son haftalarında, çamaşır yıkamaktan, evi temizlemeye, yemek yapmaktan, ütü yapmaya, tabakları fırçalamaktan, yıkamaya kadar ev işlerinden sorumlu olmak zorunda kalacak. Annenin hamilelik öncesinde ve başlangıçta yaptığı tüm işler (aslında ideal olanı bunun her zaman paylaşılmış olmasıdır) erkeğin sorumluluğu haline gelecektir, çünkü annenin karnının ağırlığı her hafta artacak, kendisini yorgun hissedecektir.
Doğumdan sonra anne ve baba
Bebeğin doğumuyla beraber, evde işler hiç bitmez. Özellikle de çiftler yalnız yaşıyor ve onlara yardım edecek kimse yoksa sorumlulukları paylaşmak gerekir.
Doğumdan sonra da bebek bakımı iki kişinin sorumluluğu olarak devam etmektedir. İlk aylarda anne her üç saatte bir sabahları kalkarak çocuğuna mama veren kişi olacaktır. Ancak bu iş yalnız başına yapılmamalıdır. Baba da anneyle beraber kalkıp, annenin arkasına bir yastık koyacak ve bebeği emzirirken kendisini daha rahat hissetmesini sağlamalıdır.
Eğer kadın gün içinde bebeğinin giysilerini yıkamakla meşgulse, erkek de beşiğin yanında diz çökerek uykusu gelene kadar bebeğine ninniler söylemelidir. Anne, elleriyle bebeğine mama hazırlayan, onun başını okşayan, süt içerken onunla konuşup şarkı söyleyen kişi olduğu için bebek annesine özel bir bağ hissetse bile, babasını tanımayı ve babası yanındayken mutlu olmayı öğrenmelidir.