Bu öneriler bebeğinizi anlamak konusunda yardımcı olacak

Bu yazımızda sizlere bebeğinizin davranışları sizlere ne anlam ifade ediyor, neler yapmanız gerekli, bunları anlatacağız.
Bu öneriler bebeğinizi anlamak konusunda yardımcı olacak

Son Güncelleme: 23 Ekim, 2020

Birçok anne için 0 ila 2 yaş arasındaki bebekleri veya çocukları anlamak  karmaşık bir görev gibi görünür. Unutulmamalıdır ki, bu küçük çocuklar iletişim becerilerini yeni geliştirmeye başlamışlardır ve hatta onları yetiştirenler tarafından anlaşılmadıklarında hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bebeğinizi anlamak onların sağlığı için önemlidir.

Bu nedenle, bir çocuğu ebeveynleri tarafından daha anlaşılır hissettirmenin yolları vardır. Her zaman kolay değildir, ancak çaba sarf etmeliyiz çünkü bu yaptığınız küçük çocuğunuzun çok hoşuna gidecek ve biz de bu durumdan memnun olacağız. Çünkü böyle bir ortamda yetişen çocuk terbiyeli ve üretgen olur.

Bebeğimi nasıl anlarım?

Yazımızın devamında size, bebeğinizi anlamanıza ve bu görevi yaparken işinizi kolaylaştırmanıza yardımcı olacak bir dizi tekniği listeleyeceğiz. Bu şekilde, ağlama ve öfke nöbetlerini azaltacak ve iyi bir seviyede gelişim için ona en uygun ortamı yaratacaksınız.

Empati yapın

Bebeğiniz doğduğunda, onun sizin bebeğiniz olduğunu unutmamalısınız. Demek istediğimiz, o bir şekilde senin bir parçan. Sizin genlerinize sahip ve ona yarattığınız ortamda eğitilecek. Bu nedenle, empati yapmanınızın işinizi kolaylaştıracağına dair bir şüphemiz yok. Çocuğunuzu anlamayı kolaylaştırmak için sadece kendinize ve partnerinize bakmanız tek başına yeterli olacaktır.

Çocukların ebeveynlerinden miras kalan belirli bir genetik kodla doğduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca büyüklerini gözlemleyerek ve onları taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle, onlarla empati kurmanın nispeten kolay olduğu aslında son derece açıktır. Çocuğumuzda gördüğümüz tutum ve davranışların kaynağını görmek istiyorsak kendimize bakmalıyız.

Ayrıca, çocukken nasıl olduğumuzu hatırlamaya çalışmak için iyi bir egzersizdir. Bu aktivite, çocukluğumuzla ve aynı zamanda çocuklarımızla bağlantı kurmamıza yardımcı olacaktır. Bu şekilde onların isteklerini, ihtiyaçlarını ve takıntılarını daha iyi öğreneceğiz. Çocuğunu daha yakından tanımak istiyorsan, onun gibi düşünmeye çalışmalısın. Bu aktivite aranızdaki iletişimi büyük ölçüde geliştirecektir.

kulaklık takan bebek

Olayları bütünlük içinde değerlendirin

Daha önce söylediğimiz gibi, çocuklar sadece gözlem ve taklit yoluyla değil, aynı zamanda deneme yanılma yoluyla da öğrenirler. Yani bebeğinizi anlamak için tek bir ayrıntıyı bile gözden kaçırmayın. Bebeğinizin ilk aylarını onu izleyerek ve ondan bir şeyler öğrenmeye çalışarak geçirin.

Nasıl davrandıklarını, neye ihtiyaçları olduğunu, çevreyle nasıl ilişki kurduklarını, nasıl oynadıklarını, neyi sevip neleri sevmediklerini, nelere güldüklerini, hangi şeylerin onları korkutacağını bilmek gerekiyor . Yani onların kişiliklerini yansıtan her detayı gözlemlemeliyiz.

Çocuğumuzu gözlemleyerek, bazı şeyleri neden sevmediğini, belirli durumlarda neden ağladığını, onu neyin mutlu ettiğini anlamak çok daha kolay olur. Bu şekilde yaptığımızda sadece onu en iyi şekilde anlamakla kalmayıp aynı zamanda davranışlarını erken yaşlarda kontrol etme imkanını yakalamış ve onun kişiliğine, ihtiyaçlarına uygun ortamı erken yaşlarda hazırlamış oluruz.

çimlerde bir bebek

Deneme, yanılma ve öğrenme

Tıpkı bilimde olduğu gibi deneme, yanılma ve öğrenme de insan evriminin temelidir. Bebeğinizin ağlayarak veya ağzında geveleyerek bir şeyler söylemeye çalıştığını hissettiğinizde, sanki bir bilim insanıymışsınız gibi bu gizemi çözmeye çalışmalısınız.

İlk önce seçeneklerinizi sıralayın. Sorununun sağlığıyla ilgili olup olmadığını öğrenin. Alnına dokunun, temasınızın vücudunun herhangi bir yerinde hissedilip hissedilmediğine bakın, yaşına göre hangi sorunları yaşayabileceğini düşünün … Ya da basit bir öfke nöbeti mi geçiriyor, birini mi özlüyor, bir şey mi istiyor, iletişimsel sorun mu yaşıyor bunları öğrenmeye çalışın.

Neler yapmamız gerektiğini öğrendikten sonra bilginizi her durumda uygulamak için kullanın. Yani, eğer çocuğunuz midesi ağrıyor diye ağladıysa, ayrıntıları gözünüzden kaçırmayın. Eğer ondan bir oyuncak aldığınız için ya da belirli bir yemeği sevmediği için kızdıysa … Her durumda öğrendiğiniz şeyleri bir kenara not alın.

Ağlama türlerini, ağzında gevelediği sözleri, tavırlarını, jestlerini, hareketlerinin her ayrıntısını keşfedin … Bizi taklit ederek, bizi gözlemleyerek ve istediklerini elde etmeye çalışarak öğrendikleri gibi, bizler de onları her gün daha iyi anlamak için aynısını yapmalıyız.

Aslında nasıl yapılacağını bildiğinizde, bebeğinizi anlamak bir çocuk oyuncağı haline gelebilir. Çok sabırlı, iyi bir gözlemci, empati yapmayı bilen, sevgi dolu ve anlayışlı olmayı unutmayın. Kısa sürede birbirinizden bir şeyler öğrenmek için mükemmel bir ortam yaratmış olacaksınız ve çocuğunuz hiç kimsenin olmadığı kadar sağlıklı, neşeli, mutlu ve özgür bir şekilde büyüyecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.