Prematüre Bebeklerde Erken Stimülasyon
Prematüre bebeklerde erken stimülasyon doğru gelişim için çok önemlidir. Bu bebeklerin sorunlarıyla ilgilenirken esas doğmaları gereken günü hesaba katmak gerekir. Yani, doğdukları günden ziyade doğumun gerçekleşmesi beklenen tarihe bakmalıyız. Bu şekilde çocuğun gelişiminde hangi düzeyde olduğunu belirleyebiliriz.
Bunu bilmek önemlidir çünkü ilk aylarını hastanede geçirmiş bebeklerden bahsediyoruz. Bunlar henüz doğmamaları gereken bir zamanda doğmuş ve gelişimini tamamlayamamış bebeklerdir.
Prematüre bebeklerde erken stimülasyonun neden önemli olduğunu ve sağladığı faydaları bilmek istiyor musunuz? Bu yazımızda size anlatacağız.
Prematüre ne demektir?
Prematüre bebekler hamileliğin 37. haftasından önce doğan bebeklerdir. Ancak, 30. haftadan önce doğan ya da 1,5-2 kiloda doğan bebekler de vardır. Bu bebekler erken stimülasyona en çok ihtiyaç duyanlardır. Organlarının tümü doğru zamanda gelişemediği için evrimsel süreçleri de daha komplikedir.
Prematüre bebeklerde erken stimülasyon neden önemlidir
Prematüre doğan bebekler gelişimini anne rahmi dışında tamamlamak zorunda kalır. Bunun sonucunda da gelişimin, olgunlaşmanın ve büyümenin gecikmesi muhtemeldir. Bu sebeple, bebeğin kronolojik yaşı ile belirlenen yaşı arasındaki ayrımı yapabilmemiz gerekir. Kronolojik yaşı doğduğu günü, diğeri ise doğumun gerçekleşmesi beklenen tarihi tanımlar. Çocuğun gelişimini takip ederken belirlenmiş doğum tarihi ele alınmalıdır.
Erken stimülasyon prematüre bebeklerin gelişiminde büyük faydalar sağlar. Aşağıda bunun örneklerinden bazılarını bulabilirsiniz:
- Erken stimülasyonda masaj yapmak bebeğin kilo, boy, duyarlılık ve sosyalleşme gibi özellikleri açısından önemlidir.
- Erken stimülasyon, olası gelişim bozuklukları ya da gelecekte olabilecek öğrenme zorlukları gibi konular hakkında fikir edinmemizi sağlar.
- Yaşam kalitesinde artış: Erken stimülasyon, çocukların merkezi sinir sistemindeki tüm kapasitelerinin mümkün olan en iyi şekilde gelişmesine imkan verir.
- Üstelik bilişsel, sosyal ya da motor becerilerin sekteye uğramasını önler.
- Erken stimülasyon ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı da güçlendirir.
- Bütün bu aktiviteler çocuğun zihinsel, sosyal ve fiziksel becerilerinin gelişimine katkı sağlar.
Prematüre bebeklerde erken stimülasyon için yapılabilecek egzersiz türleri
Prematüre bebeklerde erken stimülasyon hem genel hem de bütüncül düzeyde yapılmalıdır. Yani, gelişimi her açıdan takip ederken bir yandan da profesyonel yardım alınmalıdır. Egzersizler gelişimi dört farklı açıdan ele alır:
Bilişsel gelişim
Bu aşamada farklı ses tonları kullanarak hikayeler anlatmak, hayvan sesleri çıkarmak gibi teknikler kullanılabilir. Müzik de bu bağlamda oldukça önemli bir araçtır. Hatta yapılan araştırmalar gösteriyor ki müzik çocuğun bilişsel gelişimini destekleyen bir unsurdur.
Duyusal motor gelişimi
Bu alanda kullanılan egzersizler prematüre bebeklerin fiziksel, iletişimsel ve zihinsel becerilerini geliştirmeye yöneliktir. Aynı zamanda, merkezi sinir sisteminin kapasitesini de yükseltmeyi hedefler. Oyunlar oynamak en yaygın kullanılan stimülasyon yöntemidir.
Dil gelişimi
Dil gelişimi çocuğun ağız, burun, kaş, göz hareketleriyle ilişkilidir. Bu şekilde bebekler farklı yüz ifadelerini tanımayı öğrenir. Aklınıza gelebilecek her şey; dil çıkarmak, yanaklarınızı şişirmek, şarkı söylemek gibi şeylerle bebeğin sesini kullanmayı öğrenmesi teşvik edilir.
Duygusal gelişim
Bunda ise ebeveynlerin rolü çok büyüktür. Prematüre bebekle fiziksel temas kurmak çok önemlidir ve ebeveynler ufaklığa bolca sevgi gösterip sarılmalıdır. Göz teması, gülümseme, ismiyle seslenme gibi etkileşimler de ayrıca önemlidir.
Prematüre bebeklerde erken stimülasyon ile ilgili…
Bebekler büyürken egzersizler de onların ritmine göre ayarlanmalıdır. Her çocuğun büyüme ve gelişme hızının farklı olduğunu anlayıp buna saygı duymamız gerektiğini de unutmayalım. Hiçbir şeyi zorlayarak yapmamalıyız; özellikle de prematür bebeklerde çok dikkat etmeliyiz çünkü onların gelişimi daha yavaştır.
Artık prematüre bebeklerde erken stimülasyonun önemini ve faydalarını öğrendiniz. Üstelik hangi egzersizleri uygulayabileceğinizi de biliyorsunuz.