Çiftler Neden Tek Çocuk Sahibi Olmaya Karar Veriyor?

Bir sebepten ötürü pek çok çift sadece tek bir çocuk sahibi olmaya karar veriyor. Bu tercih, pratik konular dışında ekonomik birtakım faydalar da sağlayabiliyor. Bununla birlikte, göz önünde bulundurulması gereken başka faktörler de olabilir.
Çiftler Neden Tek Çocuk Sahibi Olmaya Karar Veriyor?

Son Güncelleme: 11 Kasım, 2019

Günümüzde, tek çocuk sahibi olmayı tercih eden pek çok aile var. Bu durumun sebepleri oldukça çeşitlidir ve kültürel veya dini inançlara bile dayanabilir.

Maddi durum, müsaitlik, ilgi gibi pek çok farklı faktör de bu konuda belirleyici rol oynuyor. Gerçek şu ki, çocuk sahibi olmak sürekli bir öğrenme sürecinde olmayı gerektiren bir sorumluluk.

Her anne veya baba, bu süreci nasıl deneyimleyeceğini seçer. Sahip olacakları çocuk sayısına karar vermek, önceden belirlenemeyen diğer idari konuları da kontrol etmeye yarayabiliyor.

Örneğin çocuklarına sunabilecekleri eğitimin türü, okul ve sağlık masraflarıyla ilgili prosedürler hatta aile mirası bile bu durumdan etkilenebiliyor.

Tek çocuk sahibi olmanın idari avantajları

Tek çocuk sahibi olmaya karar vermenin ailelere sağladığı bazı avantajlar vardır. Bu avantajlar çok sıradan olabileceği gibi, önemli alanlarda da olabilir. Bunlardan bir tanesi, miras konusudur.

Zaman yönetimi

Tek çocuk sahibi ebeveynler, söz konusu program yapmak ve kendi hayatlarıyla çocuklarının hayatları arasında uygun bir denge kurmak olduğunda daha esnek davranabilirler. Çocuk yetiştirmekle ilgili prosedürler daha az zaman alır. Sağlık, okul, okul sonrası aktiviteler ve seyahatler daha da kolaylaşır.

çekirdek aile

Okulda, ofiste veya diğer kurumlarda zamandan tasarruf etmek, çocuğunuzla daha çok birlikte olmanıza yardımcı olur. Bu da, siz ve çocuğunuz arasındaki bağı güçlendirir ve çocuğun, özgüvenini iyi yönde etkileyen mutlu bir çocukluk dönemi geçirmesini sağlar.

Çocukların ve ebeveynlerin yaşadığı deneyimler, etkili bir duygusal gelişim için harika bir temel oluşturur.

Eğitime daha fazla yatırım yapılabilir

Çocuğun eğitimi ve okul dışı aktiviteler için daha fazla bütçe vardır. Ebeveynler, çocukları için ayırdıkları miktarı birkaç kardeş arasında bölmek zorunda kalmazlar ve bu durum da beraberinde pek çok avantajı getirir.

Tek çocuk olmak, özel okullara, dil kurslarına ve gelecekteki mesleğe yönelik ekstra kurslara daha fazla bütçe ayrılabileceği anlamına geliyor.

Yapılan bazı araştırmalara göre, kardeşi olmayan çocuklar akademik hayatta daha iyi sonuçlar alıyor. Bunun sebebi, bu çocukların zamanlarını daha kolay yönetebilmeleri ve daha iyi çalışma alışkanlıkları oluşturabilmeleridir. Yalnız olmaları, çalışmaları gerektiğinde daha iyi konsantre olmalarına yardımcı olmaktadır.

Öte yandan, ebeveynler de bütün maddi imkanlarını eğitim masraflarını ödemek için kullanabilirler. Hatta, çocuklarına yurtdışında okuma imkanı bile sunabilmektedirler.

Tek varis

Söz konusu kalabalık aileler olduğunda, miras her zaman problem yaratmaktadır. Tek çocuğa sahip olan ailelerde, bu konuda da belirli avantajlar vardır. Geniş ailelerde, mirastan gelen pay önemli ölçüde azalmaktadır.

Ayrıca, tek çocuğa sahip olan ebeveynler malları paylaştırmak zorunda da kalmaz çünkü ailenin sahip olduğu tüm mallar tek çocuğa kalacaktır.

Tek çocuk politikası

Çok tartışma yaratan bir konu olsa da, Çin tek çocuk politikasını uygulamış olan bir ülke. Bu politikanın amacı, aşırı nüfus artışını önlemek için doğum oranını kontrol etmek.

spor yapmak

Bu kanun özellikle kentlerde oldukça sıkı bir şekilde denetleniyordu ancak kırsal kesimlerde çok sıkı bir kontrol yapılmıyordu. Eğer ilk çocuk kızsa veya engelliyse, kırsal kesimde ikinci çocuğa izin veriliyordu ancak bu kurallara uymayanlar yüklü bir miktar para cezası ödemek zorunda kalıyordu.

Yıllar boyunca, özellikle bu yönetmelikte kullanılan methodlarla ilgili olmak üzere tek çocuk politikası halk arasında pek çok tepkiye yol açmıştı.

2013 yılında, Çin hükümeti yasada düzenlemeler yapmaya başladı ancak birkaç müzakere sonrasında kanun yürürlükten kalktı. 2015 yılının ekim ayında, tek çocuk politikası kaldırıldı ve her aileye iki çocuk sınırı getirildi.

İlgi çekici diğer bilgiler

Kardeşi olmadan büyüyen çocuklar, daha yaratıcı oluyor ve genellikle mantıklı düşünme konusunda daha erken olgunlaşıyor. Bununla birlikte, söz konusu yaşıtlarıyla bir araya gelmek ve ekip çalışması yapmak olduğunda bu durum birtakım sorunlara yol açabiliyor.

Bununla birlikte, ailelerinden aldıkları eğitim, ilerideki sosyal etkileşimlerinin nasıl gelişeceği konusunda belirleyici rol oynuyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.