Ebeveynler Çocuklarının Cep Telefonlarını Kontrol Etmeliler Mi?
Teknolojik gelişmelerin son hızla arttığı günümüz dünyasında, cep telefonları hemen hemen istediğimiz her türden bilgiyi parmak uçlarımıza kadar taşıma avantajını sağlıyorlar. Sorumluluk sahibi birer anne baba olarak hepimizin aklına çocuklarımızın telefonlarını kontrol etme fikri gelmiştir. En nihayetinde, çocuklarımızın ulaşabileceği müzik, video ve yazılı içeriklerin bir sonu yok.
Çocuklarınızın ulaştığı içerik türünün güvenli olup olmadığını anlamanın tek yolunun onların telefonlarını kontrol etmekten geçtiğini düşünebilirsiniz. Bu aynı zamanda çocukların kimlerle ne tür bir iletişim halinde olduklarının anlaşılmasını sağlar. Hayatın belli alanları konusunda çocuklara yol göstermek yalnızca önemli değil aynı zamanda bir zorunluluktur.
Çocukların cep telefonlarını kontrol etmek: Beklenen etkiyi yaratır mı?
Çocuklarınızın cep telefonlarını kontrol etmek hiç şüphesiz ki ulaştıkları içerik türü hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Fakat, özel hayatın bu denli ihlali bazen ters etki yaratabilir.
Çocuklarınız bu davranış biçimini güvensizlik ve saygısızlığa yorabilirler. Bu düşünce de onların bazı negatif davranışlar sergilemelerine yol açabilir.
Çocuklar telefonları sayesinde ulaşabildikleri içeriğin ne kadar tehlikeli olabileceğini idrak edemeyebilirler. Ebeveynlerinin telefonlarını kontrol etme girişimine karşı tek düşünebildikleri, ebeveynlerinin onlara güvenmedikleri olur. Bunun sonucunda da, ebeveynlerine tepki olarak birtakım olumsuz davranışlar gösterebilirler.
Hiç kimse çocuğunun isyankar davranışlar sergilemesini ve sigara içmek gibi olumsuz alışkanlıklar edinmesini istemez. Hatta belki de bu korku yüzünden ebeveynler çocuklarına karşı aşırı korumacı davranmaktadırlar. Fakat bu düşüncenin arkasında yatan mantık şudur ki, fazla kontrol etmek istenilenin tam tersi yönde bir etki yaratır.
Fakat, bu ihtimaller karşısında ebeveynler elleri kolları bağlı bir şekilde çocuklarının başına kötü bir şey gelmemesini dileyerek bekleyemezler. Bu şekilde de işler çok kolay bir şekilde kontrolden çıkabilir. Fazla hoşgörülü ve izin veren ebeveynler olmak sonunda değiştirilmesi pek mümkün olmayan kötü ve istenmeyen sonuçları da beraberinde getirebilir.
Peki öyleyse ne yapmalıyız?
Bu ve benzeri durumlar karşısında yapabileceğiniz en iyi şey çocuğunuzla karşılıklı güven üzerine kurulu bir ilişki oluşturmanızdır. Bunun sonucunda ise sürekli çocuğunuzun telefonunu kontrol etme isteği duymazsınız. Bunu başarmak zor gibi görünse de küçük yaşlardan başladığınızda bu seviyeye ulaşmanız mümkün.
Karşılıklı güven sahibi olmak için yapabileceğiniz ilk ve en önemli şey çocuklarınız, siz ebeveynleriyle bir şeyler paylaştığında bunlara büyük tepkiler vermemenizdir. Örneğin, eğer kızınız size erkek arkadaşı olduğundan bahsettiğinde ona öfke dolu bir tepki verirseniz büyük bir hata etmiş olursunuz.
Bu şekilde tepki verdiğinizde, çocuğunuz özel hayatı hakkındaki detayları sizinle paylaşmaktan çekince duyacaktır. Yapabileceğiniz en iyi ve etkili şey, onu dikkatlice dinleyip çok kızsanız dahi tepkilerinizi kontrol etmektir. Böylelikle, çocuğunuz özel hayatı ile alakalı her ne yaşarsa yaşasın bunu saklamak yerine gelip ebeveynleri ile paylaşacaktır.
Kız çocuğunuzun küçük yaşta erkek arkadaşı olmasının normal olduğunu savunmaya çalışmıyoruz. Fakat, bu duruma öfkeli bir tepki vermek yerine bunun doğru olmadığını mantıklı bir şekilde anlatmaya çalışmak her iki tarafın da yararına olacaktır.
“Çocuklarımıza belli konular hakkında yol göstermek sadece önemli değil aynı zamanda bir zorunluluktur.”
Gençleri anlamak
Çocuklar birtakım şeyleri evde öğrenirler. Ergenlik çağı geldikçe çocukların ev hayatında talep ettikleri şeylerden biri de özel alan ve mahremiyete saygı olur.
Ebeveynler olarak çocukların bu isteğine saygı duymalı ve onların özel hayatlarına karşı meraklı bir tavır sergilemekten uzak durmalıyız. Bunun sonucunda, er ya da geç çocuklarımız isyankar davranışları bir kenara bırakıp daha uyumu ve anlayışlı davranmaya başlayacaklardır.
Ebeveynler olarak, çocuklarınıza örnek olma biçiminiz de bir o kadar önemlidir. Eğer sizler cep telefonu şifrelerinizi birbirinizden saklarsanız, çocuklarınızın da bu davranışı örnek alma ihtimali çok yüksektir.
Çocukların, kontrolcü ve sır saklayan değil birbirlerine karşı her anlamda açık ve saygılı olan ebeveynleri örnek almaları gerekir. Bu açıklık ve saygıyı çocuklar ebeveynlerine karşı da gösterecekleri için aile çocuk çatışması yaşanması ihtimali de azalır.
Duygusal olgunluk, hobiler ve cinsel içerikli mesajlaşmalar
Bazı ebeveynler, çocuklarının telefon veya internet yoluyla cinsel içerikli mesajlaşmalara karıştığını düşünerek onların telefonlarını karıştırmak kafalarındaki soru işaretlerini gidermek isteyebilirler.
Fakat, cinsel içerikli mesajlaşmalara karışmalarını önlemenin yolu telefonlarını karıştırmak değil, onların özgüven seviyelerini yükseltmelerini ve dolayısıyla da duygusal olgunluğa erişmelerini sağlamaktır.
Çocuklarımızın özel hayatlarına müdahale edip onların telefonlarını karıştırmaktansa odaklanılması gereken konu tam da burasıdır. Çocuklarımızın kendi öz değerlerini fark etmelerini sağlamalı ve tutkularını keşfetmeleri için onları cesaretlendirmeliyiz.
Bunun sonucunda, çocukların cep telefonlarına ve diğer teknolojik ürünlere bağlılıkları azalacaktır. Böylelikle çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini tehdit eden fazla telefon kullanımı üzerine daha çok odaklanabilirsiniz.