Çocuklarda Okumayı ve Yazmayı Teşvik Etmenin 10 Yolu

Okula başlamadan önce çocukları okuma ve yazma ile tanıştırmak çok faydalıdır ve ailenin rolü çok önemlidir. Bunu akılda tutarak, okumayı ve yazmayı teşvik etmek için 10 yol sunmak istiyoruz.
Çocuklarda Okumayı ve Yazmayı Teşvik Etmenin 10 Yolu

Son Güncelleme: 01 Kasım, 2020

Çocuklarınızın küçüklüğünden itibaren okuma ve yazmaya ilgi göstermesini ister misiniz? Nasıl yapılacağı konusunda bir fikriniz yok mu? Başka yerde aramayın! Bugün, çocuklarda doğal bir şekilde okumayı ve yazmayı teşvik etmenin 10 yolunu sunacağız. Bu fikirler size hem küçükleriniz okula başlamadan önce hem de eğitim sistemine girdikten sonra yardımcı olacaktır.

Şimdi, çocukların okuma ve yazma ile ilgilendiklerini hissetmeleri için, onlara bu aktivitelerden zevk almalarını sağlayacak durumlar ve bağlamlar sağlamamız gerekiyor. Ve bu göreve gelince, ailelerin oynadığı rol çok önemlidir. Akademisyen Monserrat Fons, çocuklarımızda okumayı ve yazmayı teşvik etmek için 10 fikir öneriyor. Hadi bir bakalım!

Çocuklarda okumayı ve yazmayı teşvik etmenin 10 yolu

Büyükannesi ile okuma alıştırması yapan çocuk

Okuyan bir ortamda yaşamak

Okuma ve yazma, sosyokültürel bağlamımızın bir parçası olan iletişimsel etkinliklerdir. Bu nedenle, öğrencilerin okuma ve yazmayı sık sık kullanan yetişkinlerle yaşaması önemlidir ve gereklidir. Bu şekilde, bu kapasitelerin önemini keşfetmeyi ve buna değer vermeyi öğreneceklerdir.

Alışveriş listesi yazmak, bir tarifi takip etmek, not bırakmak ya da hikaye okumak gibi basit aktiviteler, çocuklarda okuma ve yazmayı teşvik etmeye yardımcı olur çünkü bu yetenekleri önemli kılar.

Hatta sembolik oyun bile çocuklara evlerinde ve okullarında gördükleri okuma ve yazma davranışlarını taklit etme imkanı verir.

Birbiriyle ilişkili öğrenmeyi kolaylaştırmak

Okuma ve yazma, izole bir şekilde değil, bütünsel olarak öğretmemiz gereken süreçlerdir. Çocuklarla eksiksiz okuma ve yazma deneyimleri uygularsak, bu onlar için çok daha anlamlı olacaktır.

Dahası, çocukların dilin işlevi üzerine düşündükleri bağlamı yaratmak ve kolaylaştırmak en iyisidir. Sadece yazı dili değil sözlü dili de. Bu şekilde, her bir metin türünün özelliklerini aşamalı olarak öğrenirler. Mektuplar, tarifler, haberler, tebrikler, hikayeler vb.

Yeni okuyucular için sesli okuma

Uzman okuyucular tarafından okunan metinleri basit dinleme eylemi küçükler üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Bu aktivite, yazılı metnin yanı sıra dille de aşina olmalarına yardımcı olur.

Aynı şekilde, çocukları okuma sürecine katılmaya teşvik etmek de önemlidir. Okurken onları katılmaya davet etmeliyiz. Örneğin, onlara sorular sorabilir veya gördükleri resimlerle duyduklarını ilişkilendirmeleri için onları davet edebiliriz.

Bu şekilde, çocuklar daha tam okuyamadan metinlerin anlaşılmasını teşvik edeceğiz. Dahası, çocuklarla birlikte okumak çok önemli bir duygusal bağ oluşturur. Bu da çocukların okumayı hoş bir deneyim olarak görmelerine yardımcı olur.

Çocuklarımızla birlikte yazmak

Çocuklarımızla birlikte yazmak önemlidir. Günlük olarak yazmanın yararlılığını ve sosyal işlevselliğini anlamalarına yardımcı olmalıyız.

Bu nedenle, başkalarının yazılı metinleri anlayabilmesi için çocuklara iyi yazmanın önemini öğretmeli ve açıklamalıyız. Yazmaya başlamadan önce ne söylemek istediklerini ve kime söylemek istediklerini düşünmenin önemini ve onu geliştirmek için yazılanları yeniden okumanın önemini onlara açıklamalıyız.

Sözlü ve yazılı dil arasındaki ilişkiyi akılda tutarak

Bildiğimiz gibi, yazmayı öğrenmeden önce konuşmayı öğreniriz. Bununla birlikte, çocuklar sözlü dillerini geliştirdikçe, yazılı dille temas halinde oldukları durumları başlatmak ve sağlamak bizim için yararlıdır.

Yavaş yavaş, yazılı gördükleri harf kümesinin nesneleri değil, nesnenin adını temsil ettiğini anlamalıdırlar. Bunun nedeni, çocukların var olmayan veya bilmediklerinin yazılamayacağına inanmasıdır.

Benzer şekilde, çocuklar yazmanın konuşmakla aynı şey olmadığını anlamalıdır. Birçok kural farklıdır; yazı sözlü hale getirilebilse de, sözlü dille tamamen örtüşmez.

“Okumak bir insanı doldurur, konuşmak onu hazırlar ve yazmak da onu tam bir adam yapar.”

– Francis Bacon –

Çocuklarda okumayı ve yazmayı teşvik etmenin daha fazla yolu

Annesi ile karanlıkta battaniyenin altında kitap okuyan çocuk

Çocukları okuma ve yazmayı denemeye teşvik etmek

Çocukları her bağlamda okuma ve yazmayı denemeleri ve araştırmaları için teşvik etmeli ve motive etmeliyiz. Bu şekilde, onların öğreniminde özerkliği teşvik edeceğiz.

Okumaya ve yazmaya çalışmak için her zaman onları motive etmeli ama zorlamamalıyız. Çocuklar bunu nasıl iyi yapacaklarını bilmediklerini söyleseler bile, onları cesaretlendirmeli ve onlara yardım etmeliyiz. Ve sonra iyi çalışmalarına hayran kalacağız. Ayrıca, onlara emniyet ve güven ortamı sunarsak, hatalarını bir öğrenme aracı olarak kullanacaklardır.

Zamanın değerini düşünmek ve beklemek

Okumayı ve yazmayı öğrenmek uzun ve karmaşık bir süreçtir. Zaman ve sabır gerektirir ve bildiğimiz gibi, her çocuğun kendi öğrenme hızı vardır.

Normalde okuma 5 ile 7 yaşları arasında başlar. Ancak 7 yaşında başlayan çocuklar, 5 yaşında başlayanlar kadar iyi okuyucular olabilir.

Çocukların kendileri için araştırmasına, tartışmasına ve prova yapmasına izin vermeliyiz. Biz yetişkinler aceleyle cevaplar arar ve düşünmelerine izin vermezsek, çocukları açıklamalarımıza bağımlı hale getiririz.

Başarıyı hatalardan daha değerli kılmak

Çocukların başarılarını değerlendirme şeklimizi ayarlamalıyız. “Çok iyi” dersek, ona neyi iyi yaptıklarını belirtmeli ve söylemeliyiz. Örneğin: “Çok net yazdın” veya “Çok sayıda mektup yazdın.”

Genel “çok iyi”, cesaret verir, ancak çocukların öğrenmesine yardımcı olmak için çok az şey yapar. Küçüklerin öğrendiklerinin farkında olmalarını istiyorsak, iyi yaptıklarını tanımalı ve adlandırmalıyız.

Çevrenizdeki malzemeleri kullanmak

Çevremiz, çocuklara okumayı ve yazmayı öğretmek için harika malzemelerle doludur. En iyileri her gün karşılaştıklarımızdır. Örneğin, mağaza tabelaları, şeker paketleri, restoran menüleri, reklam gazeteleri…

Okumayı ve yazmayı öğrenmede çocukları başlatabileceğimiz ve motive edebileceğimiz çok çeşitli bağlamlar var. Dahası, çocuklar bu şekilde farklı destek türleri ve tipografilerle temas kuracaklar.

Okuma ve yazma hakkında konuşmak

Çocukların okuma ve yazmayı öğrenmede ilerleme kaydetmeleri için, işbirliğine dayalı okuma ve yazma durumları oluşturmak iyidir. Bunu yapmak, öğrenmeyi inşa etmeye yardımcı olan sözlü etkileşimi kolaylaştırır.

Aynı zamanda, o anda okumuyor ya da yazmıyor olsalar bile, en sevdikleri kitaplar, ilgilerini çeken haberler, kelimelerle oynamak gibi alışkanlık haline gelen şeyler hakkında konuşmak zenginleştiricidir.

Çocuklarda okumayı ve yazmayı nasıl teşvik edeceğiniz konusunda akılda tutulması gerekenler

İlk eğitim deneyimleri sırasında, okuma ve yazmayı yaratıcı ve eğlenceli aktiviteler olarak sunmalıyız. Aynı şekilde, onları zorunlu görevler olarak sunmaktan kaçınmalıyız. Sonuçta, küçükleri bu etkinliklerle ilgilenmeye ve tutkulu hale getirmeye çalışıyoruz.

Okula başlamadan önce çocukların okuma ve yazma ile temas kurmaları önemlidir. Bu zor değil, çünkü daha önce gördüğümüz gibi, onların günlük ortamında öğrenmenin pek çok olasılığı var. Ancak okuma ve yazma eylemi, aceleyle öğrenme zorunluluğu olarak değil, her zaman bir oyun olarak sunulmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.