Çocuklarla Sözsüz İletişim Kurmanın Önemi

Sözsüz iletişim, insanların kendilerini ifade etmek için kullandığı ilk şeydir. Bu iletişimi olumlu bir biçimde kullanmak önemlidir. Böylece gelecekte iyi iletişimin ve hızın gelişimi desteklenmiş olur.
Çocuklarla Sözsüz İletişim Kurmanın Önemi

Son Güncelleme: 26 Temmuz, 2020

İletişim sadece kelimeler kullanmaktan ibaret değildir. Hem bilinçli hem de bilinçsiz olarak beden dilinin ilk gelişimi iletişimdir. Gelecekte iyi bir iletişim kurabilmek için çocuklara jest ve mimikler gibi sözsüz iletişim yollarını erken yaşta öğrenmek önemlidir.

Doğumdan sonraki ilk birkaç sene, bebekler kelimelerle iletişim kurmaz. El kol hareketleri, tavır ve yüz hareketleri kullanır.

Bebeğiniz veya küçük çocuğunuz varsa, bu iletişim türünü onun gelişimine fayda sağlayıcı biçimde nasıl kullanabileceğinizi bilmek önemlidir. Şüphesiz, bu durum aile bağlarınızı da güçlendirir.

Sözsüz iletişim nedir?

Sözsüz iletişimde, el kol hareketleri, mimikler ve ağlamak veya çığlık atmak gibi sesler bulunur. Bebeklerde bu birincil iletişim şeklidir.

Sözsüz bir biçimde endişelerini veya rahatsızlıklarını ifade etmelerine yardımcı olur. Başka bir deyişle, bu iletişim içgüdünün bir ürünüdür ve temel ihtiyaçlar bunu tetikler.

Bu iletişim doğumda gelişmeye başlar ve zamanla iyileşir. Bebeğiniz büyüdükçe ve ağlayarak bir şeyleri elde edebildiğini fark ettiğinde, somurtma gibi belirli mimiklerle ağlamayı öğrenir. Böylece istediğini almaya devam edebilir.

çocuklarla iletişim kurma

Sözsüz iletişim aracılığıyla, bebekler şaşkınlıklarını ifade edebilir. Örneğin, kaşlarını kaldırırlar ya da gözlerini ve ağızlarını açarlar.

Sözsüz iletişim neden evde teşvik edilmelidir?

Küçük çocukların bilgiyi anlamasına ve anlayış göstermesine yardımcı olmak için onlarla sözsüz iletişim kullanmak önemlidir. Örneğin, çocuklar aileleriyle birlikte olduklarında sevildiklerini ve güvende olduklarını öğrenir.

Kelimeleri kullanmadan kendinizi nasıl ifade edersiniz? Çocuğunuza sarılabilir ve onu kollarınıza alabilirsiniz.

Bebeklerle sözsüz iletişim kullanmak, onlara duygusal açıdan fayda sağlar ve etraflarındaki kişilerle iletişim kurmak için yeterli düzeyde motive olmalarını sağlar. Zaman içerisinde bebekler kişilerin konuşmalarını taklit etmeye ve kelimeler kullanmaya çalışır.

Yemek istemek için ağzı açmak, bebeklerin kelime kullanmadan kurduğu iletişimin en yaygın örneğidir. Böylece, ebeveynler bebeğin acıktığını ve ona yemek vermeleri gerektiğini anlayabilir.

Pek çok ebeveyn, iyi bir şey yaptığında çocuğunu gülümsemeye teşvik eder. Böylece, bebekler komik bir surat gördüklerinde veya gıdıklandıklarında neşelerini ifade etmeyi öğrenir.

Sözsüz iletişimin gelişimini nasıl teşvik edersiniz?

Sözsüz iletişimi teşvik etmenin bir yolu, çocuğunuzla göz teması kurmayı sürdürmek ve ayna etkisi yaratmaya çalışmaktır. Bunun için, bir süre bebeğinizin önünde durun. Böylece dikkatini size verebilir ve bakışları sizdeyken mimiklerinizi taklit edebilir.

Şüphesiz, bunu düzenli hale getirdikçe, bebeğinizin de sözsüz iletişimi başarıyla uygulama ihtimali yükselecektir. Yapabileceğiniz en basit şey, ayağının altına dokunma veya bir keyif anını ona göstererek onu güldürmeye çalışmaktır.

Benzer şekilde, bebeğinizin duyularını geliştirmek için de onunla farklı ses tonlarında konuşabilir ve yakın, uzak, ön ve arka gibi yerlerde farklı ritimler tutabilirsiniz.

sınıftaki çocuklar

Sözsüz iletişim, beynin yavaş yavaş olgunlaşmasına yardımcı olur.

Çocuklarla sözsüz iletişim kullanmak neden önemlidir?

Çocukların ihtiyaçlarını, duygularını ve ruh hallerini hem aileye hem de aile dışındaki insanlara ifade edebilmesine yardımcı olmak için sözsüz iletişim kullanımı önemlidir.

Böylece, bebekler ebeveynle daha yakın ve etkili bir şekilde etkileşime geçebilir. Örneğin, rahatsızlığını bir hareketle belirten bebek, ailesinin ona yardımcı olmak için en iyi çözümü bulmasını sağlar.

Sözsüz iletişim, küçük çocukların gerektiğinde kendilerini ifade etmeyi öğrenmesine ve kelimeleri kullanmasına yardımcı olur. Bu, çeşitli ortamlarda hayat boyu faydalı olacak bir beceridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.