Uyku Vakti İçin Rutin Oluşturmanın Önemi

Bazı çocuklar uyumayı pek istemezler. Uyku vakti için rutin oluşturmak ve bu rutine her akşam bağlı kalmak çocukların uyku problemine bir çözüm olabilir. 
Uyku Vakti İçin Rutin Oluşturmanın Önemi

Son Güncelleme: 24 Ağustos, 2019

Yetişkinler uyku vaktini rahatlatıcı ve keyifli bir zaman olarak görseler de çocuklar için bu durum bir o kadar zorlayıcıdır. Uyku vakti için oluşturacağınız rutini her akşam uyumadan önce uygulayarak, çocuklarınız için uyuma sürecini büyük ölçüde kolaylaştırabilirsiniz.

Böylelikle, uyku vakti hem sizin hem de çocuğunuz için huzurlu ve sakin bir süreç olacaktır. 

Uyumak istemiyorum

Çocukların uyumayı istememeleri ve bunun için bahaneler üretmeleri çok sık rastlanan bir durumdur. Bunun sonucunda da uyumayı olabildiğince ertelerler. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin sabırları tükenir ve çocuklarını ikna etme konusunda bir hayli zorlanırlar.

Çocukların uyumak istememelerinin en büyük sebeplerinden biri korkudur. Akşam olduğunda, çocuklar karanlıkta yalnız kalacakları düşüncesiyle korkuya kapılırlar ve olası tehlikeleri hayal etmeye başlarlar.

Çocukların uyumak istememelerinin diğer sebeplerinden biri de çok fazla aktivite yapmalarıdır. Çocuklar doğaları gereği aktif ve enerjik bir yaşam sürdükleri için keşfetmeyi severler. Etrafta dolaşmaktan, keşif yapmaktan ve sürekli meşgul olmaktan keyif alırlar. Bu sebeple de yavaşlamaları ve rahatlamaları yetişkinlere kıyasla zordur.

uyuyamayan çocuk

Çocukların ebeveynleri ile zaman geçirmek için uyumak istememeleri de oldukça doğaldır. Uzun çalışma saatlerinden dolayı çocuklar gün içinde ebeveynlerinden birini veya her ikisini de göremeden büyürler. Bu sebeple de uyku vakti geldiğinde çocuklar ebeveynlerinden ayrılmak istemezler.

Yapılması gerekenler

Çocuklarına iyi uyku alışkanlıkları kazandırmak için ebeveynlerin uygulamaları gerekenler şunlardır:

  • İlk olarak, ebeveynlerin çocuklarının ne zaman uyumaları gerektiğini belirlemeleri gerekir. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak kaç saat uyuması gerektiğini göz önünde bulundurmayı unutmayın.
  • Uyumadan önceki zamanı çocuklarınız için olabildiğince rahat ve huzurlu hale getirin. Aynı zamanda, uyumadan en az iki saat önce tüm dijital ekranları kapatın.
  • Çocuklarınızın uyumayı olumsuz bir durumla ilişkilendirmelerine izin vermeyin. Yaptıkları kötü bir davranışın sonucu olarak onları asla uyku ile cezalandırmayın.
  • Çocuklarınıza haber verin. Yatmadan yaklaşık 15 dakika önce onlara uyku vaktinin yaklaştığını söyleyin. Böylelikle, yaptıkları işi bitirmeye vakit bulacakları için uyumak onlar için ani bir durum olmayacaktır.

Uyku vakti için rutin oluşturun

Her akşam uyumadan önce uygulayabileceğiniz aktiviteler sayesinde çocuğunuza süreklilik ve kararlılık kavramlarını öğretebilirsiniz. Çocuğunuz bu aktiviteleri kolayca alışkanlık haline getirecektir. 

Uyku vakti için oluşturacağınız rutinin sahip olması gereken temel özellikler şu şekildedir:

  1. Her akşam uyuma ve her sabah uyanma saatleri her gün için aynı olmalıdır.
  2. Çocuğunuzun mutlaka yerine getirmesi gereken görevleri de rutine dahil edin. Örneğin, uyumadan önce elleri yıkamak, dişleri fırçalamak, bir sonraki gün için çanta hazırlamak gibi.
  3. Çocuğunuzun rahatlamasını sağlayacak aktivitelere de yer verin.
  4. Fiziksel teması ihmal etmeyin ve yatağa gidene kadar çocuğunuza eşlik edin.

Aynı zamanda, çocuğunuzun uyuduğu yerin onun dinlenmesi ve rahatlaması için elverişli bir ortam olduğundan emin olun. Loş ışık, uygun oda sıcaklığı, kısık sesli müzik ve güzel kokulardan faydalanarak uygun ortamı yaratabilirsiniz.

Uyku öncesi rutini için tavsiye edilen aktiviteler

Aşağıda çocuğunuzun uyku öncesi rutinine dahil edebileceğiniz aktivitelerin bir listesini bulabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz yerine getirilmesi zorunlu aktivitelere ek olarak, çocuğunuzla her akşam yapabileceğiniz keyifli ve huzur dolu aktiviteleri tercih etmenizi öneririz.

uyuyan kız çocuğu
  • Hikayeler okuyun . Çocuklar hikaye dinlemeyi çok severler. Hikayeler yalnızca onların hayal güçlerini genişletmekle kalmaz, aynı zamanda tüm dikkat üstlerinde olduğu için kendilerini daha değerli ve önemli hissederler. Çocuğunuzun size hikaye okuduğu zamanlarda da bu durum geçerlidir.
  • Pozitif düşünceyi teşvik edin. Böylelikle, çocuklarınızın korkularıyla mücadele etmelerine ve optimistik bir düşünce yapısı geliştirmelerine olanak sağlarsınız. Çocuğunuz uykuya dalmadan önceki son dakikaları, gün içinde gerçekleşen pozitif olayları tekrar ederek geçirmenizi tavsiye ederiz. Bu vakti birlikte güzel şeyler hayal ederek de geçirebilirsiniz.
  • Çocuğunuza uğraştığı işleri ve aktiviteleri bitirmesi konusunda yardımcı olun. Eğer çocuğunuz uyumadan önce sakinleşme konusunda zorlanıyorsa, basit rahatlama tekniklerini uygulamak faydalı olabilir. Örneğin, çocuğunuzun sırtını ovarken veya saçlarıyla oynarken ona şarkılar söyleyebilirsiniz. Ondan gözlerini kapatmasını ve bir merdivenden aşağı doğru indiğini hayal etmesini isteyin. Sesinizle, her bir hayali basamakta onlara yol gösterin. En alt basamağa ulaştıklarında ise, yumuşak ve sevimli yastıklarla dolu rahatça uyuyabilecekleri bir odaya vardıklarını hayal etmelerini isteyin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.