Çocuklarda Kötü Beslenmenin Sonuçları 

Beslenme, çocuk sağlığının en önemli faktörlerinden biridir. Ebeveynlerin görevi, çocuklara ihtiyaç duydukları besinleri sağlamak ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaktır.
Çocuklarda Kötü Beslenmenin Sonuçları 

Son Güncelleme: 06 Aralık, 2018

Çocuklarda kötü beslenmenin sonuçları, kalıcı ve zarar veren sonuçlara sahip ciddi hastalıkları içerir.

Dengeli bir beslenme, sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçasıdır ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde pek çok durumun oluşma riskini azaltır.

Tedavi değil önlem: Çocuklarda kötü beslenmenin sonuçlarından kaçınmak

Tüm doktorlar önlem almanın tedaviden daha iyi olduğunu düşünüyor. Çocukluk döneminde tüm yiyecek gruplarını kapsayan dengeli bir beslenmeye sahip olmak, ömür boyu hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Bu arada, erken yaşta ebeveynler tarafından edinilen kökü alışkanlıklar yaşam boyu devam edebilir.

Eğer çocuk meyve, sebze veya balık yemeyi reddediyorsa, ebeveynler bu besinleri çocuğun beslenmesine eklemenin başka bir yolunu bulmalıdır.

Yaşamın ilk yıllarında sağlıklı, dengeli ve çeşitli beslenme alışkanlığı edinmek, yetişkinlik döneminde metabolizmayı şekillendirir.

Yavaş gelişim, zayıf konsantrasyon ve yorgunluk, çocuklarda kötü beslenmenin sonuçlarından sadece bir kaçıdır. Örneğin, doğru besinleri almayan çocuklar okuma ya da çalışma konularında genellikle daha fazla sorun yaşamaktadır.

Kötü beslenen çocuklar sıklıkla deri ve saç problemleri yaşar. Görme sorunları ve gecikmiş zihinsel ve bedensel gelişim, sık görülen diğer hastalıklarla birlikte besin eksikliğinin sık görülen sonuçlarıdır.

Kilo alımı ve kilo kaybı

Bir çocuk çok ya da az da yese, kötü beslenme vücudun her yerinde ciddi sonuçlar doğurur.

Bu sonuçlardan biri dramatik kilo değişimidir. Yüksek tansiyon, osteoporoz, böbrek hastalığı ve kalp hastalığı gibi diğer etkiler genellikle hayatın ilerleyen bölümlerinde ortaya çıkar.

Yüksek kolesterol ve belirli kanser türlerinin kötü beslenmeye sahip bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir.

kilo problemi

Demir eksikliği

Demir eksikliği anemiye yol açabilen bir beslenme bozukluğudur. Çocuğun entelektüel gelişimine olan etkileri geri döndürülemez. Analiz, anlama ve zeka becerilerini sınırlar.

Kas Güçsüzlüğü

Kas güçsüzlüğü veya myastenia, çocuklarda kötü beslenmenin sonuçlarından bir diğeridir. Bu durumdaki çocuklar uyuşuk ve solgun olabilirler, büyümeyi erkenden bırakabilir ve sık sık ağlayabilirler.

Düşük fiziksel performans ve okulda kötü notlar almak diğer belirtileridir. Düşük kas tonusuna sahip bebekler yürümeye geç başlarlar.

“Ebeveynlerin çocukların yediklerine dikkat etmemesi, kötü beslenmenin nedenlerinden biridir.”

Çocukluk çağında obezite

Çocuklarda hızlı kilo alımı çocukların hareket etmesini ve oynamasını zorlaştırır. Hormonal bozukluklar, diyabet, yüksek kolesterol, kemik hastalıkları, solunum komplikasyonları ve karaciğer hastalığını da tetikleyebilir.

Ebeveynlerin çocukların yediklerine dikkat etmemesi, kötü beslenmenin nedenlerinden biridir.

Eğer bir çocuk, paketlenmiş, hazır yiyecekler tüketiyor; işlenmiş et, fast food, şekerli içecekler, şekerlemeler ve kızarmış yiyeceklerle besleniyorsa etkileri hızlı bir şekilde görülür.

Çocuğun beslenmesindeki aşırı karbonhidrat, protein ya da yağ miktarı da sağlık sorunlarına neden olabilir. Doğru dengeyi bulmak çok önemlidir.

Protein: fazlalığı ya da eksikliği

Kas liflerinin büyümesi için protein vazgeçilmezdir. Ancak protein; vücuttan toksinlerin giderilmesinden sorumlu olan böbreklere ve karaciğere aşırı yüklenebilir.

Vücudun atıkları ortadan kaldırmakta zorlandığı zaman fazla kalsiyum birikebilir. Bu durum acı veren böbrek taşının oluşmasına yol açar. Çok fazla kalsiyum, diğer minerallerin alımını da azaltabilir.

Bu arada protein eksikliği, kas atrofisi, yorgunluk, halsizlik ve uyuşukluk gibi başka sorunlara da neden olabilir.

Karbonhidrat: çok fazla veya çok az

Çocukluk döneminde aşırı miktarda karbonhidrat alımı hem obeziteye hem de diyabet ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Çok fazla şeker de çürüğe, ruh hali değişimlerine, odaklanma ve hiperaktivite sorunlarına neden olur.

Öte yandan, yeterince karbonhidrat almayan çocuklar yorgun ve uyuşuk hissedebilirler. Karbonhidrat vücut için yakıttır: Doğru miktar ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar.

çocuk sebze

Diyet yağ: Doğru miktar ve türü

Fazla yağ içeren bir beslenme kilo almaya yol açabilir. Bununla birlikte, esansiyel yağların eksikliği, A, D, E ve K vitamini eksikliğine, sinirliliğe, konsantrasyon eksikliğe ve uyuşukluğa sebep olabilir.

Ayrıca, vitamin eksiklikleri tiroid problemlerine, yorgunluğa, anemiye, skorbüt ve kemik hastalığına yol açar. Ebeveynler yorgunluk, kramp, baş ağrısı, duygudurum bozuklukları ve zihinsel kapasitede azalma gibi belirtilere dikkat etmelidir.

Çocuklarda kötü beslenmenin sonuçları kalıcı olabilir. Çeşitli ve dengeli bir beslenme, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.

Çocukları farklı besin grupları bakımından zengin bir beslenmeye alıştırmak zor olsa da gelecekteki gelişimleri için kaçınılmazdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica. Desnutrición. Cambios en la piel.
  • Calder P. C, Jackson A. A. Undernutrition infection and immune function. Nutritional Research Reviews. Junio 2000. 13 (1): 3-29.
  • Chen G. How diet and nutrition impact a child’s learning ability. Public Schools Review. Mayo 2022.
  • Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Children, food and nutrition: growing well in a changing world. Octubre 2019.
  • Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia (UNICEF). Estado Mundial de la Infancia 2019. Niños, alimentación y nutrición. Crecer bien en un mundo en transformación. 2019.
  • Gómez Santos F. Desnutrición. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. Septiembre-Octubre 2016. 73 (5): 297-301.
  • Government of Alberta. Healthy eating in children: problems caused by poor nutrition. Diciembre 2020.
  • Holick M. F. The vitamin D deficiency pandemic: approaches for diagnosis, treatment and prevention. Review in Endocrine & Metabolic Disorders. Junio 2017. 18 (2): 153-165.
  • Mayo Clinic. Obesidad Infantil. Noviembre 2022.
  • Scherbaum V, Srour M. L. The role of breastfeeding in the prevention of childhood malnutrition. World Review of Nutrition and Dietetics. 2016. 115: 82-97.
  • Seravalle G., Grassi G., Obesity and hypertension. Pharmacol Res, 2017. 122: 1-7.
  • Switcowski K. M, Gingras V et al. Patterns of complementary feeding behaviors predict diet quality in early childhood. Nutrients. Marzo 2020. 12 (3): 810.
  • World Health Organization (WHO). Anaemia.
  • World Health Organization (WHO). Malnutrition. Junio 2021.
  • World Health Organization (WHO). Enfermedades no transmisibles. Septiembre 2022.
  • Wu G., Dietary protein intake and human health. Food Funct, 2016. 7 (3): 1251-65.
  • Zavaleta N, Astete-Robilliard L. Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: efectos a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. Noviembre-Diciembre 2017. 34 (4).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.