Çocuklarda ÖzFarkındalığı Teşvik Etmek İçin 4 Aktivite
Özfarkındalık geliştirmek, çocukların yalnızca kendileriyle bağlantı kurmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda eylemlerinin hem kendileri hem de başkaları için sonuçları olduğunu anlamalarına yardımcı olur.
Bu makalede, çocuklarınızda özfarkındalığı nasıl geliştireceğinizi öğreteceğiz.
Özfarkındalık nedir?
Bu, herkesin geliştirmesi gereken önemli bir niteliktir ve kişinin kendisi hakkında bilgi sahibi olmasından oluşur. Başka bir deyişle, kişinin duygularından, ruh hallerinden, sınırlamalarından, güçlü yönlerinden ve yeteneklerinden haberdar olmasıdır.
İnsanlar kendilerinin farkında olduğunda, belirli eylemleri ortaya çıkaran tetikleyicileri anlayabilirler. Bu, kendilerine dair iyi bir kavrayışa sahip olmalarını sağlar. Bu nedenle özfarkındalık, ebeveynlerin çocuklarına sağlayabilecekleri mükemmel bir araçtır.
Çocuğunuzda özfarkındalık geliştirmeye ne zaman başlamalısınız?
Erken yaşta (yaklaşık iki yaşında) başlamak akıllıca olacaktır. Bu özelliği geliştirmek, çocuğun yaşamı boyunca faydalı olacaktır. Bu nedenle, çocuğunuzun duygularını tanımlamasına yardımcı olmak için mümkün olan en kısa sürede başlamaya çalışın.
“Özfarkındalık, duyguları, hisleri ve eylemleri belirleme yeteneğidir.”
Çocuklarda özfarkındalık teşvik etmek için 4 aktivite
Bu alıştırmanın temel amacı, çocukların özfarkındalık geliştirmeleri ve yaşamlarının geri kalanında bunu uygulamalarıdır. Özfarkındalık konusundaki bilgilerinin zihinlerinde kalıcı olarak depolanması önemlidir.
Bunu başarmanın bir yolu belirli aktivitelerden geçer. İşte size birkaç örnek:
Kalbin El Kitabı
Kalp duyguların merkezi olduğu için onu dinlemeliyiz. Çocuklarınızın farklı duygular arasında ayrım yapmalarına yardımcı olun ve yenilerini keşfetmeleri için onlara eşlik edin.
- Bu aktivite neyi içerir? Çocuğunuzun kendisiyle özdeşleştirdiği durumları bir kağıda çizin, yapıştırın veya işaretleyin. Bu bir park, aile, plaj veya dağ olabilir. Her sayfaya, çocuğun farklı durumlarla yüzleşirken hissettiği duyguları çizebilmesi için mimiksiz bir yüz çizin.
- Aktivitenin geliştirilmesi. Çocuğun her durumu görselleştirmesine izin verin. Çocuğa tam bir zihinsel imaj geliştirmesi için her senaryoda neler olduğunu anlatabilirsiniz. Sonra, son olarak, çocuktan kağıda bir yüz çizmesini isteyin.
- Bu aktivite ne sağlar? Bu aktivitenin amacı, çocuğun farklı durumlardan kaynaklanabilecek farklı duyguları tanımlamasıdır. Özfarkındalığı teşvik eder ve çocuğun duygularını ifade etmesini sağlar. Aynı zamanda ebeveynler ve çocukları arasındaki etkileşimi teşvik eder.
Hikayeler anlatmak
Hikayeler anlatmak, neredeyse tüm kültürlerin büyük bir parçasıdır. Küçük yaşlardan itibaren bile, çocukların anlatacak çok hikayesi vardır.
- Bu aktivite nelerden oluşur? Bir hikaye seçin veya bir hikayeyi çocuğunuzun kişiliğine göre uyarlayın. Olayları betimleyin, her karaktere hayat verin ve duraklamalar, gerilim, ünlemler ve tondaki değişiklikleri kullanarak deneyimleyin. Buradaki fikir, çocukların kendilerini hikayenin içine sokmalarıdır.
- Aktivitenin geliştirilmesi. Sakin bir yer bulun ve seçilen hikayeyi anlatın, böylece çocuklar duydukları her şeyi özümseyip işleyebilsinler. Hikayeyi bitirdikten sonra, onlara neyi sevdiklerini, nelerin onları mutlu ettiğini, nelerin üzdüğünü ve neyi değiştirmek istediklerini sorabilirsiniz.
- Bu aktivite ne sağlar? Bu aktivitenin amacı, çocuğunuzun iç duygularını serbest bırakmaktır. Empati geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Bu aktivitenin çocukları farklı senaryoları düşünmeye teşvik etmesi amaçlanmıştır. Onları neyi farklı yapacaklarını düşünmeleri için cesaretlendirin.
Benim harfim
Bireyler olarak bazen başkalarına yansıttığımız şeyden endişe duyuyoruz. Başka bir deyişle, bazen diğer insanların bizi görme şeklinden endişe duyuyoruz. Çocuklarınızdaki özfarkındalığı artırmak için aşağıdaki aktiviteyi deneyin:
- Bu aktivite neyi içerir? Diğer aile üyelerini bu etkinliğe dahil edebilirsiniz. Her katılımcının bir kalemi ve kağıdı olmalı ve diğer katılımcılar hakkında olumlu şeyler düşünmelidir. Amaç, bu olumlu özellikleri yazmaktır.
- Aktivitenin geliştirilmesi. Her katılımcı sırtına bir sayfa yapıştırır ve diğerleri o kişide gördükleri olumlu nitelikleri yazmalıdır. Faaliyetin sonunda, herkes sırtına yazılanları okur.
- Bununla ne elde edilmesi bekleniyor? Bu aktivite, çocuk ve diğer aile üyeleri arasındaki etkileşimi teşvik eder. Amaç, başkalarıyla ilişki içinde nasıl hissettiği konusunda düşünmeleri ve duygularını yazarak ifade edebilmeleridir. Aynı zamanda çocukların başkalarının onları nasıl gördükleri hakkında bir fikir edinmesine yardımcı olur.
Jestler ve mimikler ile kendimi ifade ediyorum
İnsanların kendilerini ifade etme yollarından biri jestler ve mimiklerdir. Amacınız çocuğunuzda özfarkındalık geliştirmek olduğundan, bu konuda çalışmak önemlidir.
- Bu aktivite neyi içerir? Konuşamadıkları durumlarda, duygularını ifade etmenin başka yolları da vardır. Bu, özfarkındalığın bir başka önemli unsurudur.
- Aktivitenin geliştirilmesi. Üzerinde kelime veya kelime öbekleri bulunan kartlar hazırlayın ve çocukları iki gruba bölün. Her grup, kartında yazanları taklit edecek bir üye seçmelidir. Hangi hareketlerin gerçekleştirileceği hakkında fikir vererek yardım edebilirsiniz. Bu aktivite ayrıca onların yeteneklerini ve sınırlarını da tanımalarını sağlayacaktır.
- Bununla ne elde edilmesi bekleniyor? Bu aktivite, çocukların kendilerini ifade etmelerine yardımcı olur. Ebeveynler ve çocuklar arasındaki etkileşimi kolaylaştırır. Bu aktivitenin bir başka avantajı, diğer insanlarla bağ kurmayı teşvik etmesidir.
Sonuç olarak, özfarkındalık, çocuğunuzun geliştirmesine yardım etmeniz gereken önemli bir niteliktir. Bunun ne anlama geldiğini, neye işaret ettiğini ve geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanabileceğiniz araçları bilmek ebeveyn olarak sizin sorumluluğunuzdadır.
Özfarkındalığı teşvik eden bu 4 aktivite güçlü ve zayıf yönlerini tanımalarını sağlayacaktır. Ayrıca, hangi durumların belirli duyguları tetiklediğini ve başkaları tarafından nasıl algılandıklarını da tanımlamalarını sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Campo, L. (2014). El desarrollo del autoconcepto en niños y niñas y su relación con la interacción social en la infancia. Psicogente, 17(31), 67-79. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-01372014000100005
- Chernicoff, L. y Rodríguez, E. (2018). Autoconocimiento: una mirada hacia nuestro universo interno. Didac, (72), 29-37. https://biblat.unam.mx/es/revista/didac/articulo/autoconocimiento-una-mirada-hacia-nuestro-universo-interno
- Flores, M. (2014). Aplicación de un programa de habilidades psicosociales basado en el autoconocimiento para fortalecer las relaciones interpersonales de los niños y niñas de tercer grado de primaria de la I.E.P. Marvista, Paita, 2013 [Tesis de Maestría, Universidad de Piura]. Repositorio Institucional PIRHUA. Disponible en: https://pirhua.udep.edu.pe/handle/11042/1981
- Haeussler, I. y Milicic, N. (1995). Confiar en uno mismo: Programa de desarrollo de la autoestima. Editorial Catalonia.
- Melendo, M. (1993). En tu centro: el enneagrama un método de autoconocimiento, autoaceptación y mejora de las relaciones interpersonales. Editorial Sal Terrae.
- Navarro, M. (2009). Autoconocimiento y autoestima. Revista Digital para Profesinales de la Enseñanza (5), 1-9. Disponible en: https://www.feandalucia.ccoo.es/indcontei.aspx?d=3745&s=5&ind=178
- Pineda, N. y Urrego, N. (2017). Autoconocimiento emocional, una necesidad en la infancia contemporánea [Trabajo de posgrado, Fundación Universitaria Los Libertadores]. Repositorio los libertadores. Disponible en: https://repository.libertadores.edu.co/handle/11371/1145