Ebeveynlerini Dinlemeyen ve Kötü Davranan Çocuklar
Hepimiz biliyoruz ki dikkatsiz, umursamaz ve hatta çocuklarına kötü davranan ebeveynler vardır. Bunun yanında, ebeveynlerine saygısızlık eden bazı çocuklar da bulunur. Çocuklar ebeveynlerini tamamen görmezden geldiğinde, bu bütün aileyi etkileyen bir problem haline gelir. Bu durumda acilen bir şeyler yapılması gerekir.
Ebeveynlerini görmezden gelen veya onlara kötü davranan çocukların tutumları
Yetişkinlere kötü davranan çocuklar, tipik olarak aşağıdaki eylemlerde bulunurlar:
- Ebeveynlerin isteklerini kulak ardı eder ve bunlara uymazlar.
- Uyarılar, tehditler ve cezaların bu istenmeyen davranışları değiştirmede hiçbir etkisi yoktur.
- Ebeveynlerinin olumlu ve nazik davranışlarını, hatta hediyelerini bile takdir etmezler.
- Bağımsızlık arayışı içindedirler (henüz yapmaya hazır olmadıkları şeylerde bile) ve yetişkinlerden gelen yardımları reddederler.
- İsyan eder , sözlü saldırılarda bulunur ve ebeveynlerine sevgi göstermeyi reddederler.
Bazı çocuklar neden ebeveynlerini görmezden gelir veya onlara kötü davranırlar?
Çocuklarda görülen her türlü davranış gibi, bu durum da çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu tutum büyük ölçüde çocuğun karakteri, eğitimi ve çevresine bağlıdır. Ancak davranışları özellikle tek bir ebeveyne yönelikse, çocuğun bu ebeveyne karşı olumsuz duygular barındırdığının bir işareti olarak görülebilir.
Bu durum çocuğun daha fazla zaman geçirdiği ebeveyni tercih etmesi kadar basit bir şey olabildiği gibi, meydana gelmiş bir şeyden dolayı üzgün veya rahatsız hissetmesi de olabilir. Durum ne olursa olsun yapılacak en iyi şey çocukla konuşmak ve neler olup bittiğini anlamaya çalışmaktır.
Bazı çocuklar çabuk sinirlenen, şımartılmış ve karşılık vermeye yatkın olduklarından dolayı ekstra zorluk çıkarabilirler. Bu davranışlar genellikle biyolojik sorunlardan çok, sosyal sorunların bir sonucu olarak görülür. Hiçbir çocuk “doğuştan kötü” değildir.
Bu çocuklar bir tür psikolojik şiddet uygular. Kontrolü ele almak için ebeveynlerine acı ve ızdırap çektirirler. Bu sorun uzun bir süre devam ettiğinde ise, genellikle Küçük İmparator Sendromu olarak adlandırılan durumla karşılaşılır.
Ebeveynlerin bu durumda otoritelerini koruması gerekir. Aksi takdirde, çocuk ergenliğe doğru ilerlerken ebeveynlerinin üzerinde bir gücü olduğuna inanır. Bu da çok ciddi bir problem teşkil eder.
Bu sorunla nasıl baş edilir?
Ebeveynlerin bu davranışlara karşı takınacakları tavır, çocuğun yaşına göre belirlenmelidir. Aşağıda bu sorunun bebeklerde, küçük çocuklarda ve büyük çocuklarda ayrı ayrı nasıl ele alınması gerektiğinden bahsediyoruz:
Bebekler
İki yaşın altındaki çocuklar günlük hayattaki birçok durumu anlayamazlar. Bebekler söz konusu olduğunda, yapmak istemedikleri bir şeyi yapmaya zorlamamak en iyisidir. Çünkü bu hareket yalnızca olumsuz davranışları güçlendirmekle sonuçlanacaktır.
Bunun yerine, tam tersini yapmaya çalışın. Çocuğunuza özenle, şefkatle, kibar sözlerle ve ödüllerle yaklaşın. Bunlar çocuğunuzun saygı ve yakınlıkla arasında pozitif bir ilişki kurmasına yardımcı olacaktır.
“Ebeveynlerini görmezden gelen ve saygısızlık eden çocuklar bir tür psikolojik şiddet uygular. Kontrolü ele almak için ebeveynlerine acı ve ızdırap çektirirler. ”
2 – 3 yaş arası çocuklar
Birçok ebeveynin çocuklarıyla ilgili yaptığı bir hata, onlarla sanki yetişkin bir birey gibi tartışmaktır. Bunu yapmak yerine, savunduğunuz şeyi temellendirmek en iyisidir. Tabii ki, bunu sevgi dolu bir şekilde yapmalı ve açıklamalarda bulunmalısınız.
Bu şekilde ebeveynlerine kötü davranan çocuklar zamanla ebeveynlerinin talep ettiği her şeyin bir nedeni olduğunu anlar ve onlara itaat eder. Bu durum, özellikle çocuklar itaat etmenin kendi yararına olduğunu anladığında geçerli olacaktır.
4 yaş üstü çocuklar
Bir çocuk bu yaşlarda okula başladığında, onun okuldaki davranışlarını değerlendirmek size yardımcı olur. Bu tutum ayrıca daha sonra eve de aktarılabilecek olan olumlu davranışların geliştirilmesine de yardımcı olabilir.
Bu aşamada, çocuklar eylemlerinin sonuçlarının daha fazla farkındadırlar. Bu nedenle, ebeveynlerin evde kullandıkları çocuk yetiştirme teknikleri, ebeveynlere ve mevcut diğer otoritelere saygılı olmanın önemini vurgulamalıdır.
Bu dönem, bir çocuğun duygusal eğitimini derinleştirmek için iyi bir zamandır. Buradaki anahtar değer empatidir. Çocuklar, sözlerinin ve eylemlerinin başkalarına zarar verebileceğini anlamalıdır. Buna sevdikleri insanlar, hatta ebeveynleri de dahildir.
Hiç kuşku yok ki çocuklar ebeveynlerine saygısızlık ettiklerinde, ebeveynlerin otoritelerini güçlendirmeleri önemlidir. Ancak bu durum aşırı otoriter olmanız , cezalar vermeniz ve daha da kötüsü şiddet uygulamanız gerektiği anlamına gelmez. Aksine, çocuğunuza her çocuğun ihtiyaç duyduğu ve hak ettiği eğitimi vermeli ve ona şefkatle yaklaşmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aroca-Montolío, C., Lorenzo-Moledo, M., & Miró-Pérez, C. (2014). La violencia filio-parental: un análisis de sus claves. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 30(1), 157-170. https://revistas.um.es/analesps/article/view/analesps.30.1.149521
- Pérez-Tomé Román, S. (2020). Aproximación al bullying intrafamiliar entre pares. Aproximación al bullying intrafamiliar entre pares, 123-137. https://www.torrossa.com/en/resources/an/4754021
- Díaz Amaro, I. M. (2020). El maltrato psicológico como nueva causa de desheredación. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/19653/El%20maltrato%20psicologico%20como%20nueva%20causa%20de%20desheredacion.pdf?sequence=1