Ödev Çocuklar İçin Faydalı Mıdır?

Bazı öğretmenler ödevi savunurken, bazıları ödeve karşı. Peki, tarafların fikirlerini destekleyen argümanları neler? Ebeveynler bu konuda ne düşünüyor?
Ödev Çocuklar İçin Faydalı Mıdır?

Son Güncelleme: 30 Ocak, 2020

Ödev, çocukların derste öğrendiklerini pekiştirmelerini sağlar. Peki, ödev faydalı mıdır? Bu konu hakkında pek çok çelişen fikir vardır.

Her aile farklıdır. Anne babaların ödev konusundaki görüşleri  işlerine, görüşlerine ve kişisel şartlara bağlı olarak değişir. Çocukların ödev hakkındaki görüşleri genellikle ebeveynlerininkiyle paralel olur.

Öğretmenlerin ödev vermesi ve çocukların bu ödevleri yapmak zorunda olması oldukça alışılagelmiş bir durumdur. Ancak öğretmenler ve okullar bu konuyla ilgili yeni bir yol bulana kadar tartışmalar devam edecek.

Ödev faydalı mıdır yoksa ters etki mi yaratır?

Pek çok ebeveyn ve öğretmen için, ödev fazla mesaiye kalmak gibi bir şey. Eğer yetişkinler işçi hakları için talepte bulunabiliyorsa, öğrenciler neden kendileri için talepte bulunamasın?

Çocukların da kendilerine özgü ihtiyaçları vardır ve okulda uzun zaman geçirdikten sonra boş zamanlarında oyun oynamak da bu ihtiyaçlardan bir tanesidir.

Bu nedenle, pek çok insan dışarıda oyun oynamak varken iki saatten fazla zamanı ödev yapmaya harcamanın çocuklar için anlaşılmaz bir durum olduğunu düşünüyor.

Bazıları, ödevin hiçbir eğitimsel amacı olmadığını savunur. Bir kitaptan uzun paragrafları kopyalamak gibi geleneksel okul ödevleri son derece yararsızdır ve yaratıcılığı artırmaz.

İş yerinde uzun saatler geçiren ebeveynlerin pek çoğu, ödevlerini yaparken çocuklarına yardım edemezler.  Bu da, ebeveyni ödevine yardımcı olabilecek kadar zamanı olan öğrencilerle diğerleri arasında bir eşitsizliğe sebep olur.

Ödevlerini yaparken ailesinden destek almayan öğrenciler daha düşük notlar alabilir ve arkadaşlarının önünde gülünç duruma düşebilir. Bu da çocukları sinirlendirir ve uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurur.

Sınıftaki bütün çocuklara aynı ödev verilir. Bu nedenle, ödevler çocukların özel ihtiyaçlarını veya belirli kısıtlamalarını kapsamaz. Ödevini yapmakta zorlanan çocuklar stresli veya depresif hissedebilir.

annesiyle ödev yapan çocuk

Günlük ödevler yüzünden yorgunluk

Aşırı ödev, çocuklarda yorgunluğa sebep olabilir. Bütün bir akşamüstünü ödev yapmakla geçiren çocuk kendisini üzgün hissedebilir çünkü oyun oynamaya zamanı yoktur.

Bu durumun sonuçlarından bir tanesi, çocukların eğitime karşı olumsuz bir duygu geliştirmeye başlamasıdır. Bazı durumlarda, çocuk ilerde okulu bile bırakabilir.

Ödevler, ayrıca bütün gün çalışan ebeveyn için de yorucu olmaktadır. Özellikle birden fazla çocuğu olan ebeveynler, çocuklarının ödevine yardımcı olmak için yeterli zamanı bulamayabilir. Bunun sonucunda da, ödev ders konularını pekiştirme amacından saparak evde strese sebep olan bir zorunluluk halini alabilir.

Son zamanlarda, aşırı ödevlere karşı olan kişiler çocuk hakları sözleşmesinin 31. maddesine dikkat çekmektedir. Bu madde, çocukların dinlenmeye, hobilerine ve oyun oynamaya ihtiyaç duyduklarını belirtir. Ayrıca diğer aktivitelere de katılmalılardır.

“Aşırı ödev, çocuklarda yorgunluğa sebep olabilir. Bütün bir akşam üstünü ödev yapmakla geçiren çocuk kendisini üzgün hissedebilir çünkü oyun oynamaya ve kafasını dağıtmaya zamanı yoktur.”

ders çalışan kız

Ödev neden faydalıdır?

Ödevi savunanlar ise, çocukların bu sayede disiplinli olmayı öğrendiğini öne sürüyor. Ayrıca, ödevin amaçlarına ulaşmak için onları motive ettiğini düşünüyor.

Eğitim hayatlarına devam etmek istedikleri takdirde, ödevin çocuklara gelecekte iyi çalışma alışkanlıkları geliştirmede yardımcı olduğu söyleniyor. Ödevlerini bitirmenin ve sorumluluklarını yerine getirmenin verdiği memnuniyet, çocuklara hayatları boyunca eşlik eder.

Ayrıca ödev, çocukların boş zamanla ders çalışma zamanı arasında bir denge kurmalarına yardımcı olur. Bu da onlara hedeflerine ulaşmanın memnuniyetini verir. Ayrıca, çocuklar suçluluk duygusu hissetmeden boş zamanlarının keyfini çıkarabilir.

Buna ek olarak, çocukların evde yaptığı ödevler derste öğrenilen bilgileri güçlendirir. Ödev yaparak, çocuklar yeni kavramları tek başlarına keşfetme konusunda cesaretlenir.

Önemli denge

İki tarafın fikrini de göz önünde bulundurduğumuzda, ödev çocuklar için faydalı mı? Bazı okullar, çocuklara ödev vermekten kaçınan bir sistem uyguluyor.

“Eğitim hayatlarına devam etmek istedikleri takdirde, ödev çocuklara gelecekte iyi çalışma alışkanlıkları geliştirmede yardımcı oluyor.”

Önceden hazırlanan bir program ile, öğretmenler aynı gün içerisinde çocuklara çok fazla ödev yüklemekten kaçınacak şekilde dersleri ayarlamalıdır. Bu şekilde, çocuklar okul dışında da kendilerini bunalmış hissetmeden öğrendikleri konuları pekiştirebilir.

Tartışmalar devam ediyor. Eğer öğretmenler, ödevler konusunda bir sınır koyarsa çocuklar bu konudan olumsuz etkilenmeyebilir. Çocuğun yaşıyla doğrudan ilişkili olsa da, uzmanlara göre ödevler günde 20 dakikayı geçmemelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.