Önlem Almanız Gereken 4 Ev Kazası
Ev kazaları her yaştan çocukta küçük veya büyük bir takım yaralanmalara yol açabilir. Hatta bazı durumlarda bu kazaların ölümcül olmaları mümkündür.
İşte bu sebepten ötürü, çocuklara güvenli bir oyun alanı sağlamak için ebeveynlerin ev içinde ne gibi önlemler almaları gerektiğini iyi bilmeleri gerekir. Her kazaya engel olmak mümkün olmasa da pek çoğunu önlemek mümkün.
“Günümüzde ev kazaları pek çok ölüm ve hastalıkların sebebini oluşturmaktadır. Yüzyılın yaygın hastalıklarından biri sayılan ev kazaları toplumun temel sağlık sorunlarından biri olarak görülmelidir. Ölümlere ve psikolojik travmalara sebep olmalarından ziyade, yaralanmaların sosyoekonomik etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır.”
– FACUA Andalucia Guide (İspanya) –
Unutmayın ki, ev ortamı aile bireylerine güvenlik ve huzur sağlayan bir yer olmalıdır. Bu sebeple, potansiyel tehlikeleri tespit etmek ve bu tehlikelere karşı önlem almak yetişkin bireyler için büyük bir sorumluluktur.
Buna ek olarak, popülasyonun yüksek risk altındaki gruplarını ( 5 yaşından küçük çocuklar, yaşça büyük bireyler ve ev hanımı anneler) potansiyel tehlikelere karşı nasıl tepki vermeleri gerektiği konusunda bilgilendirmek de oldukça önemlidir.
En yaygın ev kazalarına karşı nasıl önlem alabilirsiniz
Aşağıda en yaygın görülen ev kazalarının dördü ve bunlara karşı nasıl önlem alabileceğinizi bulabilirsiniz.
1. Düşmeler
Bu tip ev kazalarının en büyük sebebi çocuklarda motor becerilerinin gelişiminin eksikliğidir. Başka bir deyişle, yürüme, ayakta durma, denge kurma gibi durumlarda hala zorluk yaşıyor olmalarıdır.
Düşmeler aynı zamanda yerde duran bir takım objelerden veya yetişkinlerin dikkatsizliğinden ötürü de görülebilir. Evde düşmelere engel olabilmek için alabileceğiniz önlemlerden bazıları şunlardır:
- Oyuncakları ve benzer objeleri ayak altından uzaklaştırın.
- Yerlerin sürekli olarak kuru ve temiz olduğundan emin olun.
- Beşik ve oyun parklarının parmaklıklarını çocuğunuz içinde olduğu sürece kapalı konumda tutmaya özen gösterin.
- Pencere ve kapıların kilitli kalmasına dikkat edin ve küçük çocukları merdivenlerden ve sandalyelerden uzak tutun.
2. Nefes alamama ve boğulma
Bu trajik ve istenmeyen durumlar çocuklar yabancı objeleri yutmaya çalıştıklarında veya uyurken fark etmeden yüzlerini yastık ve battaniyelerle örttüklerinde görülür. Nefes alamama ve boğulmaya engel olabilmek için ebeveynlerin aşağıdaki önlemleri almalarında fayda var:
- Çocuğunuz için güvenli olabilecek, yaşına uygun ve boğulma tehlikesi yaratmayacak oyuncakları seçin.
- Plastik poşetleri ve her türlü ip ve bağcıkları çocuklarınızın erişebileceği yerlerden uzak tutun.
- Yemeğin boğazına kaçarak boğulmasına sebep olmaması için çocuğunuzun yemek yerken uslu durmasını sağlayın.
- Derinliği fark etmeksizin, banyo yaparken veya suya yakın olan yerlerde çocuğunuzun yanından asla ayrılmayın.
3. Yanıklar
Yüksek ısı, sıcak su ve mutfak araç gereçleri özellikle de çocuklarda ciddi yanıklara yol açabilir. Konu evde meydana gelen yanıklar olduğunda bunların yalnızca yüzeysel yanıklar olmayabileceğini bilmenizde fayda var.
Hatta, evde meydana gelen yanıkların çoğu ilk yardım müdahalesi gerektirir. Bu sebeple, aşağıda bahsettiğimiz önlemleri almanız tavsiye edilir:
- Bebeğinizi tutarken aynı zamanda sıcak bir içeceği de tutmaya çalışmayın ve bu içecekleri küçük çocuğunuzun erişebileceği yerlerden uzakta tutun.
- Çocuğunuza verdiğiniz yiyecek ve içeceklerin sıcaklıklarının uygun olduğundan emin olun.
- Mutfak girişine koyacağınız kapı ve parmaklıklar sayesinde çocukların mutfaktaki sıcak objelere erişimini engelleyin.
- Çocuğunuza banyo yaptırmadan önce suyun sıcaklığını mutlaka kontrol edin.
- Kibrit, çakmak ve sıcak ütüleri çocuklarınızdan uzak tutun.
4. Zehirlenme
Çocuklar ilaçları, temizlik ürünlerini, böcek ilaçlarını ve diğer ev araç gereçlerini bilinçsizce ağızlarına götürerek toksik maddelere maruz kalabilirler. Zehirlenmeler genellikle yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Buna engel olabilmek için aşağıdaki önlemleri almanızda fayda var:
- Kimyasal maddeleri ve ilaçları muhafaza edebilmek için güvenli bir alan oluşturun. Tercihen, çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve kilit altında saklamaya çalışın.
- Çocuğunuzun oyuncaklarının, özellikle de oyun hamurlarının ve killerin toksik maddeleri içermediğinden emin olun.
- Ebeveynleri tarafından verilmediği sürece ilaç ve şurupları içmemeleri gerektiğini çocuklarınıza öğretin.
- Yemek saklamak için kullandığınız kapları tehlikeli kimyasalları koymak için kullanmayın.
Ev kazalarını önlemekle alakalı son sözler
Eğer ev içinde yukarıda bahsettiğimiz durumlardan biriyle karşılaşırsanız sakin kalmaya çalışın ve hemen acil tıbbi destek isteyin. Ev kazalarının önüne geçebilmek için yukarıda bahsettiğimiz önlemleri önceliğiniz haline getirin.
İstenmeyen olayların tümüne engel olmanız mümkün olmasa da evinizdeki güvenlik önlemlerini arttırmanız mümkün. Bu şekilde, çocuğunuzun ev kazalarına maruz kalma ihtimalini azaltabilirsiniz.