Çocuklarda Analitik Düşünce Nasıl Teşvik Edilir?
Bu yazımızda çocuklarda analitik düşünce ve teşvik edici yollar hakkında konuşacağız. Ayrıca çocukların yeteneklerini geliştirmek için neler yapabileceğimize de bakacağız.
Analitik düşünce, sorunları çözmek ve karar vermek için akıl yürütme yoluyla edindiğimiz alışkanlık olarak tanımlanabilir. Her olaya veya duruma dair en iyi açıklamayı yapmak, mantık kullanmak ve sorular sormak analitik düşünce anlamına gelir.
Çocuklarda analitik düşünceyi teşvik etmek ebeveynlerin sorumluluğundadır. Bununla birlikte dikkatli olmak gerekir. Analitik düşünce çocuklara kendi fikirlerinizi benimsetmek veya kendi düşünce tarzınızı kopyalamaya zorlamak anlamına gelmez.
Çocuklar, kendileri için düşünmeyi öğrenmelidir. Çocuklarınızın analitik düşünce pratiği yapmasına yardımcı olmak mümkündür.
Analitik düşünce çocuklarda alışkanlık haline gelmelidir
Kendi çevrelerinde, evde veya arkadaşlarla analitik düşünme pratiği yapmak ve seçilen kitapları okumak… Bunlar, bilişsel işlevleri güçlendirmek için yararlı stratejilerdir. Analitik düşünce pratiği arttıkça, bu eylem çocuğun doğal olarak yaptığı bir alışkanlığı haline gelecektir.
Konunun ne olduğu önemli değildir. İster haberlerden ister bir video oyunundan bahsedin, her durumda analitik düşünmenin önemini görmelerine yardımcı olmalısınız.
Onlara analitik düşüncenin en iyi seçenek olduğunu göstermeye çalışın. Bunu yaptığınızda, çocuklarınız analitik düşünceyi kendi başlarına kullanmaya başlarlar.
Tartışmanın önemi
Tartışma, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç düzeyde yararlıdır:
- Ders çalışırken çocukların alternatif açıklamalar üretmesi, somut bilimsel verileri takip eden sonuçları analiz etmesi faydalıdır.
- Tartışma, çocuklarda doğal iletişim yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Örneğin: “… hakkında ne düşünüyorsun?”diye sorabilirsiniz. Çocuklarınızın ilgilendiği konuları bulmak, onları fikir alışverişine motive etmenin iyi bir yoludur.
Bilgi alma ihtiyacı
Analitik düşünme söz konusu olduğunda, bilgiye sahip olmak ve bilgi edinmek esastır. Genel olarak ne kadar çok veriye sahip olursak, yargıda bulunma, fikirleri formüle etme ve buna göre hareket etme becerimiz o kadar gelişmiş olacaktır. Bu nedenle, çocuklarımızda analitik düşünmeyi teşvik etmek için bilgi edinme arzusunu da teşvik etmemiz gerekir.
Çocuklarınızı her zaman soru sormaya ve bunlara net bir şekilde yanıtlar vermeye teşvik edin. Meraklı olmaları için onları cesaretlendirin ve meraklarını ödüllendirin.
Kaliteli okuma materyallerine erişim
Kaliteli bir kütüphane oluşturarak çocuklarınıza çeşitli okuma materyallerine sürekli erişim sağlamaya çalışmalısınız. Elbette, düzenli olarak kitap ödünç almak için onları halk kütüphanesine de götürebilirsiniz. Çocuklarınıza okudukları kitabı tartışmaları için zaman verin.
Oynayabileceğiniz oyunlardan biri, okudukları kitaba göre doğru yanlış soruları sormak olabilir. Sonrasında ise neye göre doğru neye göre yanlış cevabını verdiklerini açıklamalarını isteyebilirsiniz.
Onlara okudukları son kitabı da sorabilir ve size bundan bahsetmelerini isteyebilirsiniz. Çocuklar en sevdikleri karakter, kahramanın karşılaştığı farklı zorluklar veya tekrar eden temalar vb. hakkında konuşabilirler.
Anlayışın önemi
Çocuklarınızda analitik düşünmeyi teşvik etmek için, etraflarındaki dünyayı anlamalarına yardımcı olmanız gerekir. Onlarla bir haberi yorumlamak gibi basit şekillerde çalışabilirsiniz. Örneğin, hangi bilginin birincil önemi hangi bilginin ikincil önemi olduğu konusunda haberler konusunda kafa yorabilirsiniz.
Bu aktivite için, yaşa uygun bir konuyla ilgili seçtiğiniz bir haberi okuyabilir veya izleyebilirsiniz. Ardından çocuğunuzun ana konuyu belirlemesine ve yazmasına yardımcı olun. Son olarak, haberde veya programda yanıtlanmayan sorular yazın ve ardından bu konular hakkında konuşun ve tartışın.
Çocuklarda analitik düşünceyi geliştirmek için oyun önemlidir
Çocukların analitik düşünme alışkanlığını geliştirmelerine yardımcı olan birçok oyun vardır. Bunlara iyi bir örnek, pek çok yararlı olan satranç oyunudur. Satranç oynarken çocuklar etkili bir hamle yapabilmek için, en iyi hamleye karar vermeden önce olası hamleleri de düşünür.
Bu stratejileri evinizde uygulayarak, çocuklarınızda analitik düşünceyi teşvik etmeye yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, çocuklarınızın gelecekteki özerkliklerini ve problem çözme becerilerini en üst düzeye çıkaracaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Torres, A. P. G., Montaña, J. E. C., & Herrera, J. M. R. (2008). El pensamiento científico en los niños y las niñas: algunas consideraciones e implicaciones. Universidad Distrital Francisco José de Caldas, Bogotá, Colombia MEMORIAS CIIEC, 22-29. http://www.cmaps.ucr.ac.cr/rid=1RXSFLGXR-263DBDX-1PR/pensamiento%20cientifico.pdf
- Furman, M. (2016). Educar mentes curiosas: la formación del pensamiento científico y tecnológico en la infancia: documento básico, XI Foro Latinoamericano de Educación. http://repositorio.minedu.gob.pe/handle/123456789/4776
- Sánchez Ortega, M. D. (2020). Las experiencias de aprendizaje en el desarrollo del pensamiento científico de niños y niñas de 3 a 4 años (Bachelor’s thesis, Universidad Tècnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educaciòn. Carrera de Educaciòn Parvularia). http://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/31034