Üstün Yetenekli Çocukları Teşvik Etmek İçin Fikirler
Maalesef, üstün yetenekli çocuklar her zaman kendi bilişsel seviyeleriyle eşleşen öğrenme fırsatlarıyla karşılaşamıyorlar. Bu da haliyle ebeveynler arasında endişeye sebep oluyor. Bu yazımızda üstün yetenekli çocukları teşvik etmek için bazı fikirleri sizinle paylaşacağız.
Çocuğun tam potansiyeline ulaşabilmesi için onu teşvik etme isteği, ilk aşamadır. Ardından, çocuğunuzun hangi aktivitelerden keyif aldığını, nelere ilgili olduğunu ve hangi konularda zorlandığını anlamak gerekir.
Üstün yetenekli çocukları yetiştirmedeki kilit noktanın, onların eşsizliğine ve fikirlerine saygı duymak olduğunu asla unutmamalısınız. Aynı zamanda, anne babalar anlayışlı ve yumuşak başlı olmanın yanı sıra çocuklarını desteklemelidir.
Üstün yetenekli çocukları teşvik etmek için 8 fikir
Söz konusu üstün yetenekli çocukları motive etmek ve teşvik etmek olduğunda, aşağıda aklınızda bulunması gereken bazı fikirlerden bahsedeceğiz:
1. Tutkuları konusunda onları cesaretlendirin
İlk tavsiyemiz, çocuğunuzun ilgi alanlarına ve tutkularına saygı duymanızdır. Üstün yetenekli çocukların öğrendikleri şeyler konusunda söz sahibi olması gerekir.
Böylece çocuklar ilgilendikleri konularda bilgi sahibi olabilir ve öğrendiklerini sizinle paylaşabilir. Bu, çocuğun yaratıcı yönünü harekete geçirir ve anlayışını doğrular. Ebeveyn olarak eğer çocuğumuzun ilgi alanlarına saygı duymazsak, onları motive etmek yerine ilgilerini kaybetmelerine sebep olabiliriz.
2. Hedef belirleyin
Koyduğunuz hedefler, anlamlı olması için çocuğunuzun istekleriyle örtüşmelidir. Ayrıca, çocuğunuzun kendi başarılarını takdir edebilmesi için bu hedefler kısa süreli ve ölçülü olmalıdır.
Çocukların kendi hedeflerini koymalarına izin vermek, hedeflerinin peşinden gitmeleri için gerekli olan motivasyonu bulmalarına yardımcı olabilir.
3. Mükemmeliyetçilikleri üzerine çalışın
Mükemmeliyetçilik, üstün yetenekli çocukları tanımlayan karakteristik özelliklerden bir tanesidir. Bu, ulaşması imkansız olan hedefler koymaya sebep olabilir. Sonuç olarak, çocuklarda başarılarından tatmin olamama hissi görülür.
Ebeveyn, çocuğuna onu olduğu haliyle sevdiğini göstermelidir. Aynı zamanda, gerçekçi hedefler belirlemesine yardımcı olmalı ve risk aldığında onu tebrik etmelidir. Hatalarınız ve onlardan çıkardığınız derslerle ilgili bazı deneyimlerinizi çocuklarınızla paylaşmanızı tavsiye ediyoruz.
4. Kültürel aktivitelere katılın
Müzelere, akvaryuma, tiyatroya ve konserlere gitmek, çocuğunuzun ilgi alanlarını belirli alanlarda genişletmeye yardımcı olur. Ayrıca, merak ve heyecan da uyandırabilir.
“Bilge insan, önüne çıkanlardan daha çok fırsat yaratır.”
–Francis Bacon–
5. Üstün yetenekli çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olun
Bazı üstün zekalı çocuklar, kendi yaşıtlarıyla ilişki kurmakta zorlanır. Bunun nedeni, kelime bilgilerinin oldukça ilerlemiş olması ve ilgi alanlarının çeşitliliğidir.
Üstün yetenekli bir çocuğunuz varsa, yaşıtlarıyla arasındaki ilişkiyi geliştirmek için diğer çocukların aileleriyle konuşabilirsiniz. Bu bağlantı, çocuğunuza sosyal becerilerini geliştirme ve yaşıtlarıyla ilişki kurma fırsatı verir.
6. Dil öğrenmesini sağlayın
Üstün yetenekli çocuklar için, yeni bir dil öğrenmek son derece teşvik edici olabilir. Aynı zamanda bu aktivite beyindeki sinir etkinliğini artırır. Bunun karşılığında da çocuğun eğitiminin diğer alanlarında olumlu bir etki görülebilir.
7. Yoga yapmasını sağlayın
Çok fazla zihinsel aktivite, üstün yetenekli çocukların fiziksel sağlığını göz ardı etmesine sebep olabilir. Bu çocukların aynı zamanda strese eğilimli olduğunu da unutmamak gerekir.
Bu nedenle, yoga gibi rahatlama yöntemlerini onlara öğretmek önemlidir. Yoga dersleri, çok zeki çocukları teşvik etmenin harika bir yoludur. Derin nefes almak rahatlamayı sağlar ve çocukların zihinlerini boşaltmasına yardımcı olur.
8. Çocuğunuza gelişmesi için alan tanıyın
Üstün yetenekli çocuklar, yeni bir şey öğrenmedikleri bir durumla karşı karşıya kaldıklarında motivasyonlarını kaybedebilirler. Sıkıntı çocuğu ele geçirir ve çocuk sırf eğlenmek için her şeyi yapabilir.
Bu çocuklar, temel kurallarını kavradıkları aktivitelerde değişiklik yapmak ve gelişmek için biraz özgür alana ihtiyaç duyarlar. Bu faktörler, çocukların kendini bir şeye adamasına yardımcı olur.
Eğer çocuğunuz sıkılırsa ve öfkeli tepkiler verirse, bunu kişisel algılamayın. Aksine, çocuğunuza biraz serbest alan tanımak için değişiklikler yapmaya odaklanın.
Özetlemek gerekirse, eğer üstün yetenekli çocuğunuzu teşvik etmek için tavsiye arıyorsanız, yukarıdaki önerilerimizi dikkate alın. İyi sonuçlar elde edeceğinizden eminiz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguilar-Parra, J. M., Manzano-León, A., Trigueros, R., Fernández-Campoy, J. M., & Alcaraz-Ibáñez, M. (2016). Reducción de la disincronía social y psicomotora de niños y niñas con altas capacidades a través del deporte. Grupo de investigaciñn―Análisis Clínico y Experimental de los Trastornos del Espectro Esquizofrénico‖(Hum-760). Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Adolfo-Cangas/publication/296037654_Libro_de_actas_del_IV_Congreso_Internacional_de_Deporte_Inclusivo/links/56d1856408aeb52500cfc3df/Libro-de-actas-del-IV-Congreso-Internacional-de-Deporte-Inclusivo.pdf#page=180
- Barragán, M. C. (2009). Identificación del alumnado con altas capacidades intelectuales. Revista Digital Innovación y Experiencias Educativas, 25, 1-15.
- Gálvez, J. M. (2000). Alumnos precoces, superdotados y de altas capacidades. Ministerio de Educación.
- Manzano, E. S. (1990). Estrategias educativas en la formación de los niños superdotados. Revista complutense de educación, 1(3), 487. https://skat.ihmc.us/rid=1QVG36JZ7-19W327R-2QZ3/Los%20profes%20deben.PDF
- Manzano, E. S. (1997). Hacia una didáctica para la educación de los niños superdotados. Revista complutense de educación, 8(2), 57-70. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=150227
- Morales, C. Y. D. (2016). ¿Cómo reconocer a un niño superdotado? Una guía para identificar, entender y educar a un niño de altas capacidades. Educationis Momentum, 2(1), 155-157. http://35.161.26.73/index.php/emomentum/article/view/85/178
- Sánchez, C. (2006). Principales modelos de superdotación y talentos. Universidad de Murcia, Departamento de Métodos de Investigación y Diagnóstico en Educación, España.
- Sánchez Manzano, E. (2003). Los niños superdotados: una aproximación a su realidad. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/bitstream/handle/11162/43238/01420122015198.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Sastre-Riba, S. (2008). Niños con altas capacidades y su funcionamiento cognitivo diferencial. Rev Neurol, 41(Supl 1), S11-6. http://www.carei.es/archivos_materiales/AACC.pdf
- Tourón, J. & Reyero, M. (2001). La identificación de alumnos de alta capacidad. Bordón, 54 (2), 311-338.