Çocuklarınıza Öğretmeniz Gereken 9 Temel Değer
Ebeveynlerin çocuklarına aşılaması gereken bazı önemli değerler vardır. Bu değerler, dünyayla sağlıklı bir şekilde yüzleşmelerine yardımcı olacaktır.
Bir ebeveynin ana görevi çocuklarını sevmek ve onları eğitmektir. Ebeveynler olarak, her zaman çocuklarımızın yanında olmalı, bazen kararlarımıza katılmasalar bile onları desteklemeli ve onlara tavsiyelerde bulunmalıyız.
Çocukların başkalarını örnek alarak öğrendikleri kanıtlanmıştır. Çocuğunuza sorumlu, dürüst ve nazik olmayı öğretmek istiyorsanız, ona doğru bir şekilde örnek olduğunuzdan emin olmalısınız.
Bir çocuğa ebeveynlerinden görmediği bir davranışı öğretmeye çalışmanın hiçbir anlamı yoktur. Ona örnek olarak hem kendinizin hem de çocuğunuzun davranışlarını geliştirmiş olursunuz.
Çocuğunuza aşılayabileceğiniz birçok değer vardır. Ancak bunlardan 9’u diğerlerine göre çok daha önemli bir yere sahiptir.
Çocuğunuz aşağıdaki temel değerleri öğrenmezse, gelecekte birçok sorun yaşayabilir.
Çocuklarınıza öğretmeniz gereken 9 temel değer
Dürüstlük
Bu, erken yaşlardan itibaren öğretilmesi gereken temel bir değerdir. Bazen çocuklar ceza almamak için, eylemlerini yalan söyleyerek veya gizleyerek örtbas etmeyi tercih edebilirler. Gerçekleri söylemenin önemini anlatmak amacıyla, ebeveynlerin çocuklarıyla konuşması önemlidir.
Çocuğunuzun yalan söylediğini fark ederseniz, onunla oturun ve konuşun. Bunu neden yaptığını sorun ve yalan söylemenin olumsuz sonuçlara yol açtığını anlatın.
Hoşgörü
Başkalarının düşüncelerine ve tutumlarına, onlarla aynı fikirde olmasak bile hoşgörü göstermeliyiz. Eğer dünyada daha fazla hoşgörü olsaydı, bugün var olan sorunların birçoğunu hiç yaşamayacaktık.
Bu değeri onlara öğreterek, çocuğunuzun başkalarına saygı göstermeyi ve onları olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmesine yardımcı olacaksınız. Başkalarının fikirlerinin de, kendilerininki gibi değerli olduğunu bilecekler.
Hoşgörülü bir çocuk, anlaşmazlık yaşasa bile kavga etmeden diğerleriyle birlikte oynayabilir. Çocuğunuza hoşgörülü davranmayı öğreterek, onlara diyaloğu ve şiddetten kaçınmayı öğretmiş olursunuz.
Saygı
Büyüklerine saygı duymak, çocuğunuzun öğrenmesi gereken ilk şeylerden biridir. Bu, toplumla bütünleşmeleri için gerekli bir değerdir.
Çocuğunuz kimseyle yüksek bir sesle veya kaba bir dille konuşmamalıdır. Ayrıca evdeki kurallara da uymalıdır. Bunlar, bu önemli değere sahip olduklarını gösteren şeylerden yalnızca birkaçıdır.
Sorumluluk
Sorumluluk bilinci geliştirmek, bir çocuğa çeşitli şekillerde yardımcı olabilir. İlk olarak, sorumluluk duygusu bir çocuğun hem okuldaki hem de evdeki yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olacaktır.
Çocuğunuza sorumluluk duygusunu aşılamak için yükümlülüklerini açıkça belirtmeniz ve onları yerine getirdiğinden emin olmanız gerekir.
Sahip olduğunuz değerler, sizin gerçekte kim olduğunuzu tanımlar. Gerçek kimliğiniz sahip olduğunuz değerlerin toplamıdır.
–Assegid Habte–
İyilik
Bütün ebeveynler çocuklarının iyi ve cömert olmasını isterler. Yardıma ihtiyaç duyan insanlarla ilgilenme konusunda istekli bir çocuk muhteşem bir yetişkin olacaktır.
İyi bir insan olabilmek için çocuğun empati yeteneğini de geliştirmesi gerekir. Çocuğunuza kendisini başkalarının yerine koymanın önemini öğretin.
Hepimiz insanız ve herkesin davranışlarını dayandırdığı kendince nedenleri var.
Nezaket
Çocuğunuz başkalarına karşı nazik olmayı öğrenmelidir. İyi bir ruh hali içinde olmadığımızda hepimiz kötü günler geçiririz. Bu etrafımızdaki insanlara kötü davranmak için geçerli bir sebep değildir.
Çocuklarınız kibar ve arkadaş canlısı olmalıdır. Aynı zamanda duruma göre nasıl davranılacağını da bilmelidir. Bazen insanların problemleri görme biçimini değiştirmek için bir gülümseme bile yeterli olabilir.
Karakter
Çocuğunuz iyi alışkanlıklar edinmelidir. Bu ilk başlarda zor olacak, ancak bir alışkanlığı edindikten sonra onun karakterine işleyecektir.
Sınırları belirlemek ve istedikleri her şeyi her zaman yapamayacaklarını öğretmek önemlidir. Bu şekilde daha olgun ve kendine güvenen birisi olmayı öğrenecekler.
Özsaygı
Çocukların kendilerini kabul etmeleri çok önemlidir. Ebeveynler de, çocukların rol modeli olmalarından dolayı kendilerine dikkat etmeli ve onlara iyi birer örnek olmalıdırlar.
Çocuğunuza kendisini sevmeyi ve başkalarının yaptığı belirli bazı davranışları kabul etmemesini öğretin. Hiç kimse onlara kötü davranma veya onları aşağılama hakkına sahip değildir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Candro, V. I. K. T. O. R. (2009). Valores morales para niños. http://imagenes.mailxmail.com/cursos/pdf/7/valores-morales-ninos-26917.pdf
- Fragoso Fernández, E., & Canales Rodríguez, E. L. (2009). Estrategias educativas para la formación en valores desde la educación informal de la familia. Educere, 13(44), 177-185. http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1316-49102009000100021
- Haydon, G. (2003). Enseñar valores: un nuevo enfoque (Vol. 39). Ediciones Morata.
- Schiller, P., Bryant, T., & Caso, J. (2001). Cómo enseñar los valores a los niños.