Çocuklarınızın Duygusal Zekalarını Geliştirecek 4 Harika Kitap

Çocuklarınızın Duygusal Zekalarını Geliştirecek 4 Harika Kitap

Son Güncelleme: 07 Haziran, 2018

Çocukların duygusal zekalarını geliştirerek onlara hayatları boyunca eşlik edecek değerli ve kullanışlı bir bilinç sağlamış oluruz.

Anne ve babalar olarak bizler hafızamızda sonsuz psikopedagojik kaynak barındırırız. Sahip olduğumuz bu kaynakları kullanmak çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamamızda bize yardımcı olabilir.

Bu tabii ki bize söylenen her şeyi dikkate almamız anlamına gelmemektedir. Her bir teori ya da yöntemi uygulamamıza hiç de gerek yok.

Yapmamız gereken sadece bu teorileri incelemek ve bizim ailemizin ihtiyacı olanları seçmektir.

Duygusal zeka erken yaşlarda gelişmeye başlar. Çocukların ebeveynleri, öğretmenleri ve arkadaşları ile aralarındaki her türlü değiş-tokuş ya da iletişim duygu yüklü mesajlar içerir.

Bu bilgiyi aklımızda tutarak ve Daniel Goleman’ın konu hakkında 1990’larda basılan sarsıcı kitabını da temel alarak duygusal zeka kavramının kişisel gelişim , eğitim ve psikoloji alanlarında bir devrim yarattığını güven ile söyleyebiliriz.

Ebeveynler, çocuklarımızı daha mutlu ve dengeli bireyler olarak yetiştirmemize olanak sağlayan bu teoriyi ve çıkarımlarını bilmelidirler.

Bugünkü Ben Anneyim makalemizde konu hakkında yayımlanmış ve faydalı bulacağınızdan emin olduğumuz ilgi çekici dört kitabı inceleyeceğiz.

Duygusal Zekanın Oluşturulması: Çocukların İçsel Güçlerini Geliştirme Teknikleri (yazarlar: Linda Lantieri ve Daniel Goleman)

file sarılı çocuklar

Daniel Goleman, çocuklarımızın duygusal zekalarını bugünümüzde eğitirken aslında onlara daha parlak bir gelecek imkanı sunduğumuzu söylüyor. Bu basit, anlaşılır ve her şeyden önemlisi çok pratik olan kitabında ebeveynlere bu amaca ulaşmaları için gereken her bilgiyi sunuyor.

Kitabın pratik bir rehber görevi görmesini sağlayan en ilgi çekici özelliklerinden biri de bizzat Goleman tarafından seslendirilen anlatımlı bir CD’ye sahip olması. Bu CD vasıtası ile Goleman çocuklarımızı duygusal anlamda gün be gün eğitmemize yardımcı oluyor.

İşin daha da güzel olan tarafı ise bu kitap ve CD’de anlatılan uygulamaların çocuklarımız tarafından da kendi kendilerine uygulanabilir oluşları.

Oğlumuzun Duygusal Zekasını Geliştirmenin 200 Yolu (yazar: Will Glennon)

Son derece sansasyonel olan bu kitapta yazar devamlı olarak sevgi, destek ve güven gibi değerlerin eğitimin yapı taşları olduğuna vurgu yapıyor.

Oğullarımızda yaratmak istediğimiz duygusal kaynak ve stratejiler onların daha duyarlı ve saygılı bireyler olmasını sağlamalıdır. İnsanoğlu kendini ve kendi değerini ölçme kapasitesine sahiptir, kendi öz saygısını korur ve çevresindeki insanlara empati ile yaklaşır.

Bu kitap ebeveynler kadar öğretmenler, büyükanne ve babalar ile ebeveynlerin arkadaşları için de ilgi çekici bir bilgi kaynağı ve çocuk yetiştirme rehberidir.

Korktuğunuzda ve Endişelendiğinizde Ne Yapmalısınız: Çocuklar için Bir Rehber Kitap (yazar: James. J. Crist)

Kızınız ya da oğlunuz her şeyden korkan o bildiğimiz çocuklardan mı?

Çocukların birçoğu köşelere saklanmış gölgelerden korkulan o malum evreyi yaşar.

Bu dönemde çocuklarda her geçen gün yeni korkular ortaya çıkar: sudan korkmak, karanlıktan korkmak, “yatağın altında ya da dolapta bir şey mi var” korkusu, yeni insanlar ile konuşmaktan korkmak, palyaçolardan korkmak ya da trene binmekten korkmak gibi…

  • Çocukların içinden geçtikleri bu süreç aslında son derece normaldir. Bu durumda önemli olan onların korkularına bizim verdiğimiz tepkilerin onların bu korkuları yenmelerine yardım edecek nitelikte olmasıdır.
  • Kitabın yazarı olan James J. Crist çocuk travmaları konusunda uzmanlaşmış olan bir psikologdur. Çocuklara, kendi korkularını anlama, bir mantığa oturtma ve bu korkuları yenme konularında yıllarla ölçülebilecek bir tecrübeye sahiptir.
  • Kitabın bir diğer önemli özelliği çocuklar tarafından da okunup anlaşılabilecek bir şekilde yazılmış olmasıdır. Bu kitabı okuyan çocuklar terör korkusu gibi son derece karmaşık korkuların bile cevaplarını kendi kendilerine bulabileceklerdir.

Duyguların Harika Kitabı (yazarlar: Mary Hoffmann- ve Ros Asquith)

Eğer çocuğunuz dört yaş veya üzerinde ise bu kitabın tam da ihtiyacınız olan şey olduğunu söyleyebiliriz. Kitap, çocuklara çok basit bir soru sorarak başlar: “Bugün kendini nasıl hissediyorsun?”

Duyguların Harika Kitabı (The Great Big Book of Feelings) mutluluk, üzüntü, sıkıntı ve ilgi gibi birçok duyguyu aydınlatmaya odaklanıyor. Son derece basit cümleler ile henüz çok küçük yaşlardaki çocukları bile duygularını tanımlama ve bu duyguları açıklama konusunda cesaretlendiriyor.

Bu tarz bir iletişim hiş şüphe yok ki bir yandan kendi bilinç düzeylerini arttırırken diğer yandan da duygusal diyalog düzeylerini geliştiriyor. Kendini bilme ve duygu içeren diyaloglar sağlıklı aile dinamikleri açısından çok önemlidirler.

iplere bağlı kitaplar ve çocuk

Ayrıca bu kitap ebeveynlerin çocuklarına gece uyumadan önce okuyabilecekleri birçok ilgi çekici hikayeyi de barındırması ile göz dolduruyor.

Sonuç olarak kitap, küçük çocukların duygusal zekalarını geliştirme yolculuklarında gayet cazip bir seçenek oluşturuyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.