Çocuklarınıza Doğaya Saygılı Olmalarını Öğretin
Etraflarındaki dünyayı tanımaya başladıkları andan itibaren çocuklara doğaya saygılı davranmayı öğretmek önemlidir. Çocuklar, doğaya zarar vermeden ondan faydalanmayı bilmelidir. İlk olarak içinde yaşadığımız dünyanın herkesin evi olduğunu onlara açıklamalısınız.
Bu gezegenin sağlığı, insanların ona nasıl davrandığına bağlıdır. Dünya üzerindeki her türe, her canlıya ve insanlara iyi davranmalıyız.
Ailenize Doğaya Saygılı Olmayı Öğretin
Ailenizden öğrendiğiniz ahlaki ve toplumsal değerler sonsuza kadar sizinle kalır. Doğaya saygılı davranmak da ailenizin benimsediği bir değer olmalıdır. Böylece bu iyi alışkanlıklar da kuşaktan kuşağa aktarılır.
Bitkiler
Bazen çocuklarımız için iyi örnek olamayabiliyoruz. Saçlarına takmak için bir çiçek koparabiliyoruz veya bir ağaç dalını oyunumuza dahil etmek için kırabiliyoruz. Ancak bu tür eylemlerin bitkilerin canını yaktığını unutmamak gerekir.
Eğer bir bahçeniz veya saksıda yetiştirdiğiniz bitkileriniz varsa, çocuğunuz bitkileri sulamaya yardım edebilir. Ayrıca olgunlaşan meyve ve sebzeleri de dallardan beraber toplayabilirsiniz.
Çocuklar için, tohum ekmek ve onun büyümesini gözlemlemek oldukça ilgi çekicidir. Bu sayede yaşam döngüsü hakkında fikir sahibi olabilirler ve kendi bitkilerini yetiştirebilirler.
Birlikte doğa yürüyüşlerine çıkmak, bitki türlerini öğrenmek için iyi bir fırsattır. Bitkiler canlıdır, eşsizdir ve doğada önemli rol oynarlar.
Hayvanlar
Doğaya saygıyı öğretmek amacıyla çocuğunuzun bir evcil hayvan edinmesini sağlayabilirsiniz. Böylece hayvanlarla ilişkileri gelişir ve onları daha çok severler. Evcil hayvan sahibi olmak, hayvanlara zarar vermemeyi öğrenmenin çok iyi bir yoludur.
Bir diğer önemli nokta ise, çocuklara nesli tükenmekte olan hayvanlardan bahsetmektir. Böylece bir bilinç oluşturarak, hayvanları korumaya yönelik faaliyetlerde bulunabilirler.
Ayrıca okuyun: Evinizde Evcil Hayvan Olmasının Yararları
Su
Su, yaşam için hayati öneme sahiptir. Çocuklara doğaya saygılı olmayı aşılarken, su tüketiminin öneminden de bahsetmelisiniz.
Nehirleri, denizleri ve gölleri kirletmemeliyiz. Ayrıca, çocuklarınıza geri dönüşümlü temizlik ürünleri seçmeleri gerektiğini de öğretmelisiniz.
Eğer çocuklarınıza ürünlerin etiketlerini okuma alışkanlığını küçük yaşta aşılarsanız, ileride bu alışkanlık haline gelecektir.
Kamp
Ailecek geziye veya kamp yapmaya gitmek, doğa ile iç içe olmak için harika bir fikirdir. Doğa yürüyüşleri yaparken çocuklar hayvanlarla, bitkilerle ve suyla etkileşime girebilir. Eğlenerek öğrenmekten daha iyi ne olabilir?
Yürüyüş için veya bisiklete binerken mutlaka yoldan gitmelisiniz böylece erozyonu önlemiş olursunuz. Kamp yapacaksanız, kamp yapma izni olan bölgeleri tercih etmelisiniz. Böylece hem kendi güvenliğinizi hem de doğanın güvenliğini sağlamış olursunuz.
Çöpler
Çocuklarınıza çöplerini çöp kutusuna atmaları gerektiğini öğretmelisiniz. Eğer yakınlarda bir çöp kutusu yoksa, çöpü yere atmak yerine bir çöp kutusu bulana kadar elinizde tutabilirsiniz. Bu küçük eylem bile doğadaki pek çok canlıyı korumaya yardımcı olur.
Geri Dönüşüm Konusunda Çocuklarınızı Bilinçlendirin
Geri dönüşüm alışkanlığı da çocukken edinilir. Çöpleri ayırarak bazı malzemelerin yeniden kullanımına yardımcı olabilirsiniz. Yeniden kullanabileceğiniz malzemelerle oyuncak yaparak bunu eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuza önemli değerleri öğretebilirsiniz.
Bilinçli Alışveriş
Doğayı korumak için yapabileceğiniz birtakım şeyler vardır. Örneğin marketlerde plastik poşet kullanmak yerine bez çanta kullanmak bile doğayı korumanıza yardımcı olur. Ayrıca yerli ürünleri tercih ederek, yiyeceklerin nakliyesi sırasında ortaya çıkan kirliliği azaltabilirsiniz.
Ayrıca, yakın bir yere gidecekseniz araba kullanmak yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz. Böylece havayı kirletmemiş olursunuz. Bu tür küçük eylemler bile çocuğunuza iyi örnek olmanızı sağlar ve ona doğayı korumayı öğretir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Andrade, A. M., Rios, L. M., & Ortega, D. L. L. (2005). Ideas de los niños y niñas sobre la naturaleza: Estudio comparado. https://www.researchgate.net/profile/Adela_Molina_Andrade/publication/268263855_IDEAS_DE_NATURALEZA_DE_LOS_NINOS_Y_NINAS_DE_CUATRO_COMUNIDADES_CULTURALMENTE_DIFERENCIADAS/links/59ce8514aca2721f434ef998/IDEAS-DE-NATURALEZA-DE-LOS-NINOS-Y-NINAS-DE-CUATRO-COMUNIDADES-CULTURALMENTE-DIFERENCIADAS.pdf
- Cuéllar, N. C. C., & Arenas, M. L. (1998). Las nociones de los niños acerca de lo vivo. Implicaciones didácticas. Tecné Episteme y Didaxis: TED, (4). https://revistas.pedagogica.edu.co/index.php/TED/article/download/5691/4702
- Freire, H. (2011). Educar en verde.: Ideas para acercar a niños y niñas a la naturaleza (Vol. 21). Grao.