Çocuklarda Yaratıcılığı Teşvik Etmek

Erken yaşta yaratıcılığı teşvik ettiğimizde, çocuklar kendilerini daha iyi ifade eder ve soyut düşünme becerilerini geliştirirler.
Çocuklarda Yaratıcılığı Teşvik Etmek

Son Güncelleme: 08 Mayıs, 2019

Çocuklarda yaratıcılığı erken yaşta teşvik etmek önemlidir. Ama bunu yapmanın en iyi yolu nedir? Faydaları nelerdir?

Yaratıcılık nedir? Çocukları nasıl etkiler?

Yaratıcılık kavramı, bir kişinin yeni kavramlar ya da fikirler oluşturarak orijinal çözümler üretme becerisi olarak tarif edilebilir. Başka bir deyişle, yaratıcı ya da orijinal düşünme becerisinden bahsediyoruz. Şu alıntı akla geliyor:

“Düşünmeyin. Düşünmek yaratıcılığın düşmanıdır. Kendine dair farkındalık içerir ve böyle olan her şey berbattır. Bir şeyler yapmaya çalışamazsınız. Sadece bir şeyler yapmanız gerekir.”

– Ray Bradbury (1920-2012) –

Yaratıcı insanlar, engellerle karşılaştıklarında yenilikçi fikirler üretebilir. Bunun sayesinde, anksiyete ya da stres yaşamadan günlük sorunları çözebilirler. Bu, neden çocuklarda yaratıcılığı teşvik etmemiz gerektiğini açıklıyor: Yapıcı hayal gücü, orijinal çözümlere yol açar.

Çocuklarda yaratıcılığı teşvik etmenin önemi

Yaratıcılık her yaşta önem taşır ve bunu genç yaşta uyarmak en iyisidir. Tüm yetenekler, bebeklik sırasında gelişir.

Yaratıcılık, çocukların ebeveynlerinden yardım almadan sorun çözebilmelerini sağlar. Böylece kendi kendine yetebilme özelliklerini geliştirirler. Bağımsız çocuklar başkalarıyla daha üretken ve sorunsuz bir şekilde iletişim kurar.

Çocuklarda yaratıcılığı doğru zamanda teşvik etmek gerekir

Çocukların görerek öğrenmeleri temeldir. Ayrıca yaratıcılığı geliştirmek için doğru zamanlamayı da göz önünde bulundurmalıyız. Her çocuğun eşsiz bir öğrenme eğrisi vardır. Tam anlamıyla sağlıklı bir hayal gücü geliştirebilmeleri için buna saygı göstermemiz gerekir.

çocuklarda yaratıcılık

Çocuklarda yaratıcılığı geliştirmenin yolları

Artık yaratıcılığın neden önemli olduğunu biliyoruz. Şimdi, bunu nasıl teşvik edebileceğimiz hakkında konuşalım. İşte bazı öneriler:

  • Çocukların kullanacakları renkleri seçmelerine izin verin. Başka bir deyişle, çizim yaparken onlara renk seçme özgürlüğü verin. Bundan sonra, tercih ettikleri şekli ve rengi kullanabilirler. Bu, monotonluğun aksine çeşitliliği teşvik eder.
  • Bir yazı görevi verin. Belli bir kural belirleyerek yazılı bir görev verin. Örneğin, bir harf ile başlayan sözcükler yazmak: F ile Fil, T ile Tavşan…
  • Cümle kurma oyunu oynatın. Onlara vereceğiniz iki ya da üç kelime ile cümleler kurmalarını isteyebilirsiniz.

Sorular ve kostümler

Bir diğer fikir de, çeşitli sorularla yaratıcı cevaplar üretmelerini sağlamaktır. Bunun işe yaramasını istiyorsanız, sorularınızı iyi seçmelisiniz.

Ayrıca, etkinlikler sırasında kostümlerden yararlanmak da hayal gücünü geliştirmelerine yardımcı olur. Ama kostümleri bir mağazadan satın almak yerine, evde elinizin altında bulunan malzemelerle hazırlamanız en iyisidir.

Onlara alan verin

Çocukların yaratıcı olmasını istiyorsanız, bunun için onlara fırsat vermeniz gerektiğini unutmayın. Onlara oynamaları ve özellikle de oynarken kendileri olabilmeleri için sınırlamalar koymadan zaman ve alan vermeliyiz. Ancak, bunu yaparken evde belirlediğiniz davranış kurallarını izlemeleri gerekir.

Ebeveynler, çocuklarının daha yaratıcı olmalarını istiyorsa, faaliyetleri dengeli bir şekilde ayarlamalıdır. Bunu başarmak için, onlara haftada bir özgür oyun zamanı vermeniz gerekir.

Fikirleri ve yenilikçi yaklaşımları için onları tebrik edin

Çocukların fikirlerine gülmek hiçbir şey kazandırmaz. Aksine, hikayelerine, şarkılarına ve çizimlerine dikkat etmeliyiz ve mümkünse onları ödüllendirmeliyiz.

Benzer şekilde, başkalarının fikirlerine gülmemeyi öğretmek gerekir. Diğer çocuklar da yeni fikirleri için övülmelidir. Bu şekilde onlarda da yaratıcılığı teşvik edebilirsiniz.

Çocuklarda yaratıcılığı teşvik etmenin faydaları

Çocuklarda yaratıcılığı teşvik ettiğimiz zaman, onlara bazı avantajlar kazandırırız:

  1. Öz-saygıları gelişir, çünkü yaratıcılık beceriklilik getirir.
  2. Çocuklar sahip oldukları yetenekleri daha iyi anlar.
  3. Diğer çocuklarla iletişimleri gelişir, böylece duygularını ifade etmeyi ve başkalarının duygularını kabullenmeyi öğrenirler.
annesi ve kızı

Sorunları yaratıcı şekilde çözümlemeyi öğrenirler

Yaratıcılığı geliştirmek, engelleri aşma becerisini de geliştirir. Ayrıca, çocuklarda olduğu kadar, yetişkinlerde de duyarlılığı artırır ve refahı geliştirir.

Yaratıcılık, çocuklarda bütünlükçü düşünceyi teşvik eder

Yaratıcılık sayesinde, hayatta ve iş yerinde bütünlük sahibi olmak gibi nitelikler geliştiririz. Bu özellik, yaratıcı insanlarda -çocuk olsa bile- kendini gösterir.

Yaratıcılık doğal yeteneklerin gelişmesini sağlar. Bir çocuk kendini ifade etme konusunda özgür hissediyorsa, iş ya da başka faaliyetlerle ilgili doğuştan gelen eğilimlerini keşfedebilir. Yaratıcılığı gelişmiş kişilerin, kariyerlerinde – özellikle de orijinal fikirlerinden dolayı – öne çıkmaları daha olasıdır.

Yaratıcılık, kendi kendine yetebilme sağlar

Yaratıcılığı yeni fikirler ve kavramlar öne sürebilme becerisi olarak ele alırsak, bunun günlük problemleri çözmek için önemli bir araç olduğunu da görürüz. Sonuç olarak, açık bir zihne sahip olmak, yeni ve orijinal çözümler bulma konusunda büyük bir kaynaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lowenfeld, V. (1987). Desarrollo de la capacidad creadora. Ed. Kapelusz. Argentina: Buenos aires.
  • Madi, I. (2012). La creatividad y el Niño. Palibrio. Estados Unidos.
  • López Lagos, M. S., & Venegas Bernal, M. P. (2012). Generando grandes pensadores pequeños: la sinéctica como estrategia de enseñanza que estimula el desarrollo del pensamiento creativo. https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1071&context=maest_docencia
  • Romo Santos, M. (1998). Algunas claves para fomentar la creatividad en el aula. https://repositorio.uam.es/bitstream/handle/10486/5220/33094_25.pdf?sequence=1
  • Vargas, R. R. (2001). Niños creativos.
  • Wallon, P., Cambier, A. y Engelhart, D. (1992). El dibujo del niño. Siglo XXI editores. España: Madrid.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.