Sözsüz İletişimi Teşvik Eden 4 Oyun
Sözsüz iletişim oyunları, hem genç hem de yaşlılar için harika bir eğlencedir çünkü bu tür oyunlar, katılımcıları komik şekillere girmeye veya taklit etmeye zorlar. Bu sayede sürekli tüm oyuncuları güldüren komik durumlar yaşanır.
Ayrıca, bu oyunlar çocukların konuşmadan iletişim kurma yeteneklerini geliştirmeleri için idealdir. Konuşmak yerine, yalnızca jestler ve mimiklerle iletişim kurarlar. Böylece kendilerini uygun şekilde ifade etmek için vücutlarını kullanmayı öğrenirler. Bu da, çocukların gelecekteki gelişimi için çok önemlidir.
“Bir kişiyi anlamak istiyorsanız hareketlerine bakın; sözlerine değil.”
– Albert Einstein –
Sözsüz iletişimi teşvik eden 4 oyun
Çocuklarınızın sözsüz iletişim kullanımını eğlenceli bir şekilde teşvik etmek mi istiyorsunuz? Aşağıda, dört oyun önereceğiz. Bunların ailenizle iyi vakit geçirmenize yardımcı olacağını umuyoruz!
Taklitle kelime tahmin etme
Oynamaya başlamadan önce, oyunu kimin yöneteceğini seçin. Bu kişi, kullanacağınız kelimelerin bir listesini yazmaktan sorumlu olacaktır.Ardından, oyuncuları, oyunu yöneten kişiden belirli bir mesafede duran iki gruba ayırmanız gerekir.
Daha sonra, sırayla, her oyuncu oyunu yöneten kişiye başvurmalıdır. Yönetici, her oyuncuya listedeki bir kelimeyi söyler ve ardından oyuncu kelimeyi sadece hareketleriyle anlatır. Grubun geri kalanı anlatılan kelimeyi tahmin etmeye çalışır.
Gruptan biri kelimeyi bildiğinde, anlatan kişi yöneticiye gidip listeden yeni bir kelime alır. En çok kelime bilen grup kazanır. Bu oyunu, aynı formatta film başlıkları, meslekler vb. ile de oynayabilirsiniz.
Mimik zinciri oyunu
Bu oyun sadece çocuklarda sözsüz ifadeyi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda hafıza ve dikkat süresinin gelişmesine de yardımcı olur. Oynamaya başlamak için, katılımcıların bir daire çizecek şeklinde yere oturması gerekir, böylece herkes birbirinin yüzünü net bir şekilde görebilir.
Oyunculardan biri, ellerini veya ayaklarını kullanarak bir jest yapar. Sağda bulunan oyuncu aynı hareketi tekrarlamalı ve sonra farklı bir hareket yapmalıdır.
Üçüncü oyuncunun sırası geldiğinde, birinci ve ikinci hareketleri tekrarlamalı ve ardından seriye yeni bir hareket eklemelidir. Bu, bir mimik zinciri oluşturur ve hata yapan tüm hareketleri tekrarlamak zorunda kalır.
Heykel
Bu oyun dans etmek ve müzik durana kadar müziğin ritmine uygun hareket etmekten ibarettir. Müzik durduğunda, tüm oyuncuların heykel gibi hareketsiz durması gerekir.
Oyunculardan birinin gözetmen olması ve hiçbir oyuncunun hareket etmediğinden emin olması gerekir. Gözetmen, oyunu karmaşıklaştırmak için komiklik yaparak heykelleri güldürmeye çalışabilir.
Katılımcılardan herhangi biri gülerse veya hareket ederse, kaybeder ve yeni oyunda gözetmen olur. Bu oyun çocukların öz kontrol ve dikkat üzerinde çalışmalarına yardımcı olur.
Ayna taklidi
Bu oyunu oynamak için, katılımcılar ikişerli grup olmalı ve birbirleriyle karşı karşıya durmalıdır. Daha sonra birisi kronometreyi açar. Bu süre zarfında oyunculardan biri, diğer oyuncuyu jest ve mimiklerle taklit eder. Ancak bir kural vardır, taklitçi gülemez.
Taklitçi süre dolmadan gülerse, grup oyunu kaybeder. Bir dakika sonra oyuncular rolleri değiştirir. Bu oyun, diğer oyuncunun hareketlerini mükemmel bir şekilde taklit edebilmek için konsantrasyon gerektirir.
Sözsüz iletişimi teşvik eden oyunlar hakkında
Gördüğünüz gibi, bu dört oyun çocuklarda sözsüz iletişimi teşvik etmenin harika bir yoludur. Ayrıca, bu sayede ailecek kaliteli ve eğlenceli bir zaman da geçirebilirsiniz. O halde ne bekliyorsunuz? Şimdi ailenizle bu oyunları oynamaya başlayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Allué, J. M. (1998). El gran libro de los juegos. Barcelona: Parramón Ediciones.
- Aranda Benito, M. (2021). Desarrollo de la expresión corporal a través de juegos musicales. [Trabajo de Fin de Grado UVa, Universidad de Valladolid] Repositorio Documental. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/49094
- Hernández, H. J. P., & Rosas, C. S. (2019). Transitando del juego motriz a la ludomotricidad en educación física. EmásF: revista digital de educación física, (60), 42-56. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7063105
- Lara, M. Á. (2019). ¿Qué quieren ser los niños de grandes? Voces Portal de Educación, 8(3), 29. http://revistavoces.net/que-quieren-ser-los-ninos-de-grandes/