Among Us Oyunu Neden Bu Kadar Popüler?
Günümüzün dijital dünyasında çocuklar artık Cluedo Yalanın Peşinde, Sleeping Town ya da Hırsız Polis gibi oyunları oynamak için arkadaşlarına gitmek zorunda değiller. Çünkü bu oyunların her birinin dijital versiyonları bulunuyor. Bunlardan biri de Among Us (Aramızda) adlı oyun. Özellikle son zamanlarda popüler hale gelmiş olan bu oyunu siz de duymuş olabilirsiniz.
Among Us, akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarda oynanabilen çok oyunculu bir video oyunu. Bu oyuna son dönemlerde dünyanın her yerinden milyonlarca çocuk ve genç yoğun ilgi gösteriyor. Peki bu büyük başarının altında yatan sır ne? Bu oyunun çocuklara bu denli cazip gelmesi neden kaynaklanıyor? Aşağıda son dönemlerin en popüler oyunu olan Among Us ile ilgili pek çok sorunun yanıtını sizler için derledik.
Among Us Nasıl Oynanır?
Among Us adlı oyunu oynamak için en az dört, en fazla on kişiye ihtiyaç bulunmaktadır. Herkes ağa bağlanıp oyuna giriş yaptığında artık oyun başlayabilir!
Bu video oyunu açık alanda geçmektedir. Oyuncuların büyük bir çoğunluğu bir gemi mürettebatıdır. Ancak sayıları bir ila üç arasında değişen oyuncu ise sahtekar rolü oynamaktadır. Oyunculara bu roller oyunun başında rastgele verilir ve bunlara göre oyuncuların yapması gerekenler birbirinden çok farklıdır:
- Mürettebat, kendilerine verilen görevleri mümkün olduğunca hızlı bir biçimde yerine getirmek ve sahtekarların kimler olduklarını bulmak zorundadır.
- Öte yandan sahtekarlar ise mürettebata verilen görevi sabote etmekle görevlidirler. Onları herhangi bir şüphe uyandırmadan teker teker öldürmeye çalışırlar. Mürettebat öldürüldüğünde otomatik olarak birer hayalete dönüşür ve görevlerine devam edebilirler. Ancak bu durumda diğer oyuncularla iletişim kuramazlar.
Oyun, bu iki gruptan birinin kazanmasıyla sona erer. Bunlar şu şekildedir:
- Mürettebat, kendilerine verilen görevlerinin tamamını yerine getirir ya da sahtekarların kimler olduklarını bulur.
- Sahtekarlar mürettebatın tamamını öldürmeyi başarır.
Bu Oyun Çocuklar ve Gençler Arasında Neden Bu Kadar Popüler Hale Geldi?
Son dönemde bu basit oyun çocuklar ve gençleri adeta büyüleyerek içine çekmiş durumdadır. Bunun pek çok nedeni arasında aşağıda sıraladıklarımız ön plana çıkıyor:
- Bazı ünlü oyuncular, Youtuber’lar ya da sosyal medya fenomenlerinin Among Us oynaması ve bunu kendi kanallarından paylaşmaları.
- Oyunun kurallarının oldukça basit olması. Oyun öğrenmesi çok kolay bir kurguya sahip olduğu için benzer türlerdeki oyunlarda fazla tecrübeli olmak gerekmiyor. Bu sayede Among Us tarafından oyunculara sunulan sanal dünyada kolay bir biçimde oynamak mümkün oluyor.
- Oynamak için ileri teknolojiye sahip ürünler olması gerekmiyor. Bugün hemen hemen her evde bulunan elektronik bir cihaz (telefon, tablet ya da bilgisayar) ve internet bağlantısının olması oyuna katılmak için yeterli.
- Sosyalleşme ve takım arkadaşlığını teşvik ediyor. Çünkü çok sayıda oyuncunun birbiri ile iletişim kurarak sahtekarları açığa çıkarmaya çalışmaları ve aynı zamanda görevleri yerine getirmek için işbirliği yapmaları gerekiyor.
- Strateji ve aldatma üzerine kurulu bir oyun olduğu için oldukça ilginç ve eğlenceli bulunuyor.
Among Us Adlı Oyunun Yararları ve Riskleri
Daha önce de değindiğimiz gibi Among Us adlı bu oyunun çocuklar ve gençler açısından şu faydaları bulunmaktadır:
- İletişim ve sosyal yeteneklerini geliştirir.
- Grup halinde çalışmayı öğretir.
- Stratejik düşünmeyi teşvik eder.
Ancak tüm bunların yanında çocukların ve gençlerin bu online oyunu oynarken karşı karşıya kalacakları riskleri de bilmek gerekir. Bunların en başında herkese açık sohbet odaları gelmektedir. Bu tür yerlerde çocuklar çok sayıda yabancıyla iletişime girebilirler. Çocukların kötü niyetli insanlarla iletişim kurmalarını engellemek için şu önlemler tavsiye edilmektedir:
- Sohbet (chat) özelliğini sansürlü olarak aktive edin. Bu sayede uygun olmayan ya da kötü kelimelerin görüntülenmesi engellenir.
- Çocukların bu tür özel oyunları sadece arkadaşları, aile üyeleri ya da akrabaları ile oynamalarına izin verin.
Diğer yandan Among Us oyununu oynama yaşının 10 yaş ve üzeri olduğu da akıldan çıkarılmamalıdır. Yani henüz bu yaşa gelmemiş olan çocukların oyuna erişimlerine izin verilmemesi gerekir.
Son olarak her şeyin aşırısının zararlı olduğunu da unutmamak gerekir. Anneler, babalar ya da çocuklardan sorumlu birer yetişkin olarak onların saatlerce Among Us oynayarak vakitlerini geçirmediklerinden emin olmalıyız. Çünkü oyun oynama süresini kontrol altında tutmak çok önemlidir. Aksi halde bunun gibi basit bir hobi bir anda ciddi bir bağımlılığa dönüşebilir.
Kısacası Among Us oynamak çocuklar ve gençlerin evde eğlenceli zaman geçirmeleri için iyi bir seçenek olabilir. Ancak bunun her zaman için sorumlu bir şekilde ve kontrollü olarak yapılması gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barbabella, M. y Cernaz, S. G. (2015). La infancia y los videojuegos: un aporte desde la perspectiva de los niños. Diálogos Pedagógicos, 86-105.