Emzirmenin Aşılması Gereken 3 Zorluğu
Emzirmenin aşılması güç olan birçok zorluğu vardır. Bu sürecin ne kadar büyüleyici olduğu konusunda hepimiz hemfikir olsak da, tabi ki her şey güllük gülistanlık değildir. Her kadının vücudu anneliğin en büyük zorluklarına göğüs gerebilmek için hazırlanır ama bu bazen bir sınıra dayanabilir.
Emzirmek bebeğinizi beslemenin doğal bir yolu olduğundan, kolayca bırakılabilecek bir şey değildir. Ancak bazen bazı zorluklar ortaya çıkar ve anne sütünü zamanından önce kesmek zorunda kalabilirsiniz.
Emzirmek yalnızca doğuştan gelen bir yetenek değildir; pratikle de öğrenilir ve gelişir. Her zaman vücudumuzun vereceği tepkiyi tam olarak bilemeyiz ve bazı sorunlar gelişebilir.
Annenin emzirme süreci esnasında bazı zorluklarla karşılaşabileceği bilinen ve beklenen bir gerçektir. Ancak, bebeği emzirmeye devam edebilmek için karşılaşılan tüm zorluklar aşılmalıdır. İşte emzirme sürecinde en yaygın görülen zorlukların bir listesi.
Aşılması Gereken Emzirme Problemleri
Yetersiz süt üretimi
Az süt üretmek çok yaygın görülen bir problemdir. Vücudun süt üretmeye hazırlanmak için birkaç ay zamanı olsa da vakti geldiğinde yeterli seviyede süt üretmesi mümkün olmayabilir. Bu engeli hızlı aşabilmek çok önemlidir, yoksa bebek besin yetersizliği yaşayabilir.
Süt üretimini arttırmak için bebeğin gereksinimlerine kulak vermek gerekir. Bebeğinizi yeteri kadar sık emzirmiyor olabilirsiniz. Vücudun göğüsler boş olduğunda daha çok süt ürettiği bilinen bir gerçektir.
Bir göğüs pompası kullanıldığında, meme tamamen boş olmayacaktır. Bu sebeple, süt üretimini arttırmayı tetiklemenin en iyi yolu bebeğinizi daha sık emzirmenizdir. Bazen çok daha fazlasının yapılması gerekir, mesela annenin besin desteği kullanması gibi.
Doğumdan sonraki ilk 3 ila ilk 6 hafta arasında vücudunuz bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda kendisini ayarlayacak ve ona uyum gösterecektir. Bu sebeple, memenin daha yumuşak ve daha boş olması sıkça rastlanan bir durumdur. Bu, anne için büyük bir endişe sebebi olabilir ancak normal adaptasyon sürecinin bir parçasıdır.
Çeşitli kontraseptiflerin (doğum kontrolü hapları) kullanımı da süt üretimini azaltıcı etki yaratabilir. Bu durumda kontraseptif metodunun hormonal olmayan bir metot ile değiştirilmesi önerilir. Bu metotlara prezervatif ya da diyafram örnek olarak verilebilir.
Süt kanallarında tıkanıklık
Meme süt ile çok dolu olduğunda süt kanallarında tıkanıklık meydana gelebilir. Çoğunlukla bu süt üretiminin ilk haftasında meydana gelir. Süt kanallarında tıkanıklığın sebebi bebeğin gereksinimlerine adapte olamamaktır.
Fakat, bu emzirme zorluğu süt üretiminin herhangi bir evresinde de meydana gelebilir. Bunun başınıza gelmesi için yapmanız gereken emzirmeyi ya da göğüs pompasını kullanmayı uzun bir süreliğine bırakmaktır. Emzirmeyi uzun bir süre bırakmak süt kanallarının süt ile dolup taşmasına, sonunda da yine süt ile tıkanmasına yol açar. Bu, çok acı veren bir durumdur ve memenin sertleşmesine neden olur.
Bunu çözmek için bir an önce sütün çıkarılması tavsiye edilir. Bu ya emzirmeyle ya da göğüs pompası ile yapılabilir. Bu çok acılı bir süreç olmakla birlikte, beraberinde birçok komplikasyonu da getirebilir. Mesela, zamanla süt üretimi azalabilir veya süt kanalları tamamen tıkanabilir.
Tıkanıklığı önlemek basittir: sık sık emzirin. Bu önceden planlanması gereken ve plana özenlice uyulması gereken bir görevdir. Eğer bebeğinizden uzun süre uzak kalmanızı gerektirecek bir durum oluşacaksa, göğüs pompanızın yanınızda olması tavsiye edilir. Bu cihazı memenizin dolmasını beklemek yerine normalde emzirdiğiniz saatlerde kullanmanız daha doğru olacaktır.
Benzer şekilde, ileri derecede tıkanıklık oluştuğunda emzirmekten sakının. Eğer göğsünüz çok sert ve yuvarlak olduysa bebeğinizin memeyi alması onun için zor olacaktır. Bu başınıza gelirse, emzirmeden önce biraz göğüs pompasını kullanmayı deneyin.
Meme ucunda ağrı
Meme ucu ağrısı genellikle emzirmenin ilk haftasında karşılaşılan bir problemdir. Çoğu kişide, meme ucu emzirmede bir problem dolayısıyla ağrır. Mesela, bebek memeyi meme başından tutamıyor olabilir ve bu da daha çok ağrıya sebebiyet verecektir.
Meme ucunun hasar görmesi durumu, yanlış pozisyonlarda emzirme sonucunda meydana gelebilir. Doğru pozisyon büyük ölçülü hasarları ve acıyı önleyecektir. Bebeğin ağzını yeterli ölçüde açabildiğinden emin olmak adına temiz parmağınızı onun ağzını açmak için kullanabilir, onu doğru pozisyona yerleştirebilirsiniz.
Çatlama ve kanama durumlarında, sütyenin meme ucuna yapışmaması için jel bir ped kullanılabilir. Anne sütünün kendi içeriğinde meme ucunu iyileştirici maddeler bulunur. Ancak siz yine de bu amaçla üretilmiş ürünleri de takviye amaçlı kullanabilirsiniz.
Temel emzirme problemleri genelde ilk haftalarda meydana gelir. Zamanla bu süreç daha kolay bir hal alacaktır. Kafanız karıştığında bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.