Anne Karnında Yaşam: Duygusal Etkiler

Rahimde geçirdiğiniz süreç, hayat boyunca ne hissedeceğinizi belirler. Bu nedenle, bebeklerin ne hissettiğini bilmek önemlidir. Bu yazımızda konuyla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Anne Karnında Yaşam: Duygusal Etkiler
María Alejandra Castro Arbeláez

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog María Alejandra Castro Arbeláez.

Tarafından yazılmıştır Elena Sanz Martín

Son Güncelleme: 30 Eylül, 2023

Anne karnında yaşam ile ilgili her geçen gün daha fazla şey öğrenmeye devam etsek de, bu önemli aşama ile ilgili hala çok fazla şey bilinmemektedir. Bu yazı boyunca, bebeklerin hamilelik sırasında ne hissettiğini ve bu hislerin etkilerini keşfedeceğiz.

Anne Karnında Yaşam: Bebekler ne hisseder?

Uzun zamandır uzmanlar tarafından rahimdeki gelişimin tamamen biyolojik olduğu düşünülüyordu ancak artık rahimde duyguların da bir rol oynadığı bilinmektedir.

Kadınlar, hormonlar ve fizyolojik tepkiler aracılığıyla kendi duygu durumlarını bebeklerine aktarır. Hamileliğin altıncı haftasından itibaren, bebekler etraflarındaki ritmik sesleri seçebilir. Örneğin, amniyotik sıvının hareketini veya annenin kalp atışlarını duyabilirler ve bu sesler bebeklerin hoşuna gider.

12. hafta ve sonrasında, bebekler annenin duygularına karşı hassas hale gelirler. Annenin sesini duymak ve tanımak, bebeklerin hoşuna gider. Bunun yanı sıra, annenin kendisiyle sevecen bir şekilde konuşup konuşmadığını, gergin veya sakin olduğunu anlayabilirler.

Bebekler bu duygulara sahip olmasa da, düşünce düzeyinde  anneden aldıkları hislere ve kelimelere sahiptirler. Bu nedenle, korku, mutluluk, sakinlik ve ürkme gibi hisler bebekler tarafından hissedilir. Buna ek olarak, annelerinin onlara verdiği tepkiler aracılığıyla bebekler sevildiklerini veya sevilmediklerini hissedebilirler.

Anne karnında yaşamın duygusal etkileri

Bebeğin rahimde geçirdiği sürenin onun hayatına düşündüğünüzden daha fazla etkisi vardır. Ne kadar küçük olsalar da, bebekler hayatları boyunca onlara eşlik edecek inanç ve davranışları rahimde geliştirmeye başlarlar.

Stres ve anksiyete, bebeklerin hemen öğrenebileceği duygu durumlarıdır. Hamilelik sırasında olumsuz ve acı verici duyguları benimseyen bebeklerde doğumda zorlanma riski daha yüksektir.

Buna ek olarak, uyku problemleri, gaz sancısı çekmeye meyilli olma, daha çok ağlama ve daha az sosyal olma gibi sorunlar da yaşanabilir. Ayrıca, bu durum bebeğin IQ seviyesini etkiler ve hiperaktivite riskini artırır.

Öte yandan, çok olumlu duygu hisseden bebekler ise daha kilolu doğar, bağışıklık sistemleri daha güçlü olur ve  sorunsuz bir şekilde beslenir ve uyur. Bu bebekler, mutlu, huzurlu ve dengeli insanlar olurlar.

Ayrıca, eğer kendinizi sürekli mutlu hissederseniz, bebeğiniz de bu bilgiyi hücresel hafızasında hatırlayacaktır. Yaşamı boyunca bu anları deneyimlemek isteyeceğinden, mutlu bir hayatı olacaktır.

Bebeğinizi sevin ki o da sizi sevsin

Sadece ne hissettiğinizin değil, bebeğiniz hakkında ne düşündüğünüzün de büyük bir etkisi vardır. Mutlu bir ortamda yaşayan ve ihtiyacı olan her şeyi anneden alan bebekler sakin hissedeceklerdir.

Güvende olduklarını ve sevildiklerini hisseden bebekler, olması gerektiği şekilde gelişeceklerdir. İstendiklerini bilen bebekler, korunduklarını bilerek büyürler. Buna ek olarak, bu hisler yetişkinlik hayatları boyunca onlara eşlik eder.

Öte yandan, planlanmayan ve istenmeyen bebekler, sevilmediğini ve reddedildiğini hissederek büyür. Annelerinin onlara gösterdiği olumsuz duyguları hissederler ve dokuz ay boyunca kendilerini güvensiz hissederler.

Bu güvensizliğin sebebi, kendisine sevgi ve besin vermesi gereken ve tamamen bağlı olduğu kişinin onu sevmemesidir. Eğer hamile kadın sevdiği birini kaybederse ve bu kayıp derin bir mutsuzluk hissine kapılmasına ve hamileliğinden uzaklaşmasına yol açarsa, bebek kendini çaresiz hisseder.

Öte yandan, eğer anne iş stresi ve anksiyetesi yaşarsa, bebek bu endişeleri de hisseder. Anne eşi tarafından terk edilirse veya eşi ona kötü davranırsa, bebek de bu duyguları hissedecektir.

hamilelikte duygu durumu

Anne karnında olumlu deneyimler

Bebeğinizin rahimde olumlu duygular hissettiğinden emin olmak için ne yapabilirsiniz?

  • Onunla konuşun, ona şarkılar söyleyin ve kitap okuyun. Kendi sesiniz ve partnerinizin sesi ile bebeğinizle aranızda bir duygusal bağ oluşturabilirsiniz. Bebeğinize sevgi sözcükleri söyleyin.
  • Mutlu ve pozitif ortamlarda bulunmaya çalışın. Buna ek olarak, doğada vakit geçirmeye özen gösterin. Örneğin her gün parkta yürüyüşe çıkabilirsiniz.
  • Bebeğinize sakin müzikler dinletin. Böylece onun da kendisini mutlu ve rahat hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğinizin olumlu özelliklere sahip olduğunu hayal edin. Onun mutlu, başarılı ve hayatının her anında sevilen biri olacağını düşünün.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.