Gebeliğin 12. Haftası

Gebeliğin 12. haftasında, cenin daha aktif hale gelir ve organları gelişmeye, yerlerini bulmaya ve hatta işlemeye başlar.
Gebeliğin 12. Haftası

Son Güncelleme: 14 Mayıs, 2019

Gebeliğin 12. haftası, bebeğin boyunun 5 ile 6 santimetre, ağırlığının 8 ile 14 gram arasında olduğu ilk trimesterin sonudur. Kalbi çok güçlü -dakika başına 160 kere – atar ve hareketleri hala hissedilemese de, çoğalmaya başlar.

Gebeliğin bu döneminde, bebeğinizin boyutu, bir erik ya da çarkıfelek meyvesi kadardır. Aslında, geçen hafta ve bulunduğunuz hafta arasında, bebek yaklaşık %15 büyür. Uzuvları zaten oluşmuştur, organlar hızlıca olgunlaşmaya başlar ve hatta şu anda göbek bağının tabanına kadar olan bağırsaklar, karın boşluğuna taşınmaya başlar.

Kafa, benzer şekilde, yuvarlak bir şekil alır. Ağız açılıp kapanabilir ve kulaklar olmaları gereken yerdedir. Tırnaklar ve ses telleri oluşmaya başlar. Gebeliğin 12. haftasında, böbrekler küçük miktarlarda idrar üretmeye başlar ve hatta vücutta ilk saç belirtileri görünür.

Cinsiyet henüz ultrason ile belirlenememesine rağmen, bu aşamada  cinsel organ tam gelişim halindedir. Bu süre içinde bebek esneyebilir, hıçkırabilir ve yutkunabilir. Şimdi, çocuğumuzun geliştiğini gördüğümüz bu dönemde, doğanın harikaları belirmeye başlar.

Buna ek olarak, bu dönem, herkese bebek beklediğinizi söylemek için kararlı bir zamandır. Henüz bunu yapmadıysanız, fark etmeleri uzun sürmeyecektir!

Gebeliğin 12. haftası boyunca annedeki belirtileri

  • Ana – ve en rahatlatıcı – belirti, bulantının sona ermeye başlamasıdır. Bulantı, özellikle de HCG’ye bağlı hormonal nedenlerden kaynaklanıyordu. Gebelik testlerinin algıladığı hormon da budur. Dikkat edin, bu tamamen sona erdiği anlamına gelmez. Bunun için genellikle 16. haftaya kadar beklemeniz gerekir.
  • Bulantının sona ermesinin dolaylı sonucu da iştahın geri gelmesidir. Yeterince yemek yediğinizden ve kendiniz ve bebeğiniz için gerekli besinleri aldığınızdan emin olun. Yine de bu, “iki kişi için yemek yemeniz gerektiği” anlamına gelmez.
  • Karnınızın şişkinliği henüz belirgin olmasa da, ince kişilerde karnı fark etmek mümkündür. 12. haftada, rahim pelvis üzerinde çıkıntı yapmaya başlar. Ancak, henüz lomber ağrılarına neden olmayacaktır.
  • Ciltte değişiklikler. Dokunmaya karşı daha hassas olsa da, yağ bezlerinde artan salgılanma nedeniyle akne oluşabilir. Merak etmeyin, bu geçicidir. Cilde artan kan tedariği nedeniyle, bacaklarda bazı kırmızı çizgiler belirebilir.
hamilelikte beslenme

Gebeliğin 12. haftasında ultrason

12. hafta, ilk trimesterin dönüm noktası olarak,  ilk ultrason için ideal bir zaman olabilir. Böylece, organların doğru şekilde gelişip gelişmediğini doğrulayabilirsiniz. Ayrıca bebeğin boyutunu, ağırlığını ve ensesindeki yarı saydamlığı kontrol edebiliriz.

Bu önemli bir zamandır; uzmanlar bu noktada kusurların %60 ila %70’ını tespit edebilir.

“Öte yandan, fetüsün ensesi ölçülür. Bu, ilk trimesterdeki kontrolün bir parçasıdır, aneuploid olarak bilinen kromozom sayısında olası bir anomali riskini – özellikle Trizomi 21 ya da Down sendromu – algılamamıza izin verir.” Bunu belirlemek, veriler ve aşağıdaki benzer değerlendirmeler sayesinde mümkündür:

  • Annenin yaşı
  • Hormonal değerler
  • Ense saydamlık değerleri
ultrasound

“Fetüs kusurlarının %60 ve %70’i ilk ultrasonda tespit edilebilir”

Fetüsün ilk aktivitelerini fark etmenin yanı sıra heyecan verici bir kısım da, doğum için son tarihin tahminidir. Herhangi bir durumda, bu tarih sadece % 5 oranında doğrudur.

Anneler için bazı tavsiyeler

Gebeliğin 12. haftası boyunca bu aşama için önerilen bazı kurallara uymanız gerekir. Öncelikle, anne ve fetüs sağlığını doğrudan etkileyeceği için, sağlıklı bir diyet izlemeniz gerekir. Ağız hijyenini korumak da çok önemlidir.

Diğer öneriler, bazı kişisel sorunlar ile ilgilidir. Bunu akılda tutarak, bebeğinizin masrafları için bütçe planlaması yapmanız da önemlidir. Ayrıca, bir kaza durumunda fetüse gelebilecek herhangi bir zararı önlemek için emniyet kemeri takmak gibi önemli konuları da göz ardı etmemeliyiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Díaz-Noriega, Ana Karla, and María Guadalupe Domínguez-Ugalde. “Tratamiento del acné en mujeres embarazadas.” Dermatología Revista Mexicana 62.4 (2018): 306-317.
  • Peñalver, F., et al. “Cefalea durante el embarazo.” Revista Médica Universitaria 15.1 (2019).
  • González Herrera, Lorna, et al. “Efectividad de la translucencia nucal aumentada en la detección de embarazos con riesgo de cromosomopatías.” Medisur 12.1 (2014): 63-76.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.