Bebeğinizin Hareketlerini Sayma Sanatı

Bebeğinizin Hareketlerini Sayma Sanatı

Son Güncelleme: 11 Şubat, 2019

Bebeğinizin hareketlerini sayma sanatı, birçok hamile kadın tarafından bilinmemektedir. Hamile bir anneye kaç hareket hissettiğini sorarsanız, muhtemelen kesin bir cevabı olmaz.

Bebeğinizin hareketlerini sayma, hisler ve duygular ile ilgili değildir. Aksine, çocuğunuzun sağlığını kontrol etmede çok önemli olan bir uygulamadır.

Hareket sıklığını kontrol etmek fetal aktivite seviyesini belirlemenin bir yoludur. Cenin her gün düzenli bir sıklıkta hareket etmelidir.

Bebeğinizin ritmini belirlemeye başladığınızda, olası değişiklikleri de tespit edebilirsiniz. Hareketlerin sadece tekmelerle sınırlı olmadığını unutmayın. Ayrıca gerinme, dönme vb. hareketleri de içerebilir.

Hamileliğin başlangıcında, bebeğinizin hareketlerini tespit etmek zor hatta imkansız olabilir. Bunun nedeni bebeğin hareket etmemesi değildir – bebekler yaşamlarının ilk haftalarında hareket etmeye başlar.

Bununla birlikte, hareketler o kadar hafiftir ki, ultrason dışında algılanamaz. Bebeğiniz büyümeye devam ederken, cenin hareketini mide gazından ayırt etmek zor olabilir. Ancak bebeğinizin ilk kez rahminizde çırpındığını hissetmek unutulmazdır.

Gebeliğin 26. haftasında, bebeğinizin hareketleri daha yoğun ve belirgin hale gelecektir. Bununla birlikte, bebeğinizin hareket ettiğini hissetmeniz 28. haftayı bulabilir.

Aynı zamanda, bazı kadınlar 20 hafta içinde hareketleri takip etmeye başlayabilirler.

Bebeğinizin hareketlerini sayma neden bu kadar önemli?

bebeğinizin hareketlerini sayma

Bir bebeğin günlük hareketleri gelişim ve evriminin normal bir parçasıdır. Bu nedenle, bu hareketleri takip etmek küçük çocuğunuzun sağlığı hakkında önemli bilgiler sağlar.

Bebeğinizin ritmini bilmek, herhangi bir düzensizliği fark etmenizi sağlayarak herhangi bir problemin tespit edilmesini mümkün kılar.

Bu bilgi birçok anneye ilgisiz gibi görünse de, önemli değişiklikler konusunda bizi uyarabilir. Örneğin, hareket eksikliği bebeğinizin yeterince oksijen almadığının bir göstergesi olabilir.

Ayrıca fetüsün rahim içindeki odadan dışarı çıktığının bir işareti olabilir. Belirgin bir azalma veya açıklanamayan bir hareketsizlik, derhal doktorunuza başvurmanızı gerektirir.

Uzmanlar, bu tür komplikasyonları ne kadar erken tespit edersek, tedavi etme ihtimalinin o kadar yüksek olduğunu kabul ediyor. Bu nedenle, çocuğunuzu net bir şekilde algılayabildiğiniz zamandan itibaren çocuğunuzun hareketlerini sayma ve not etmeye başlamak en iyisidir.

Bebeğinizin hareketlerini sayma sanatı: Bugün kaç hareket hissettiniz?

Hamileliğiniz ilerlemişse ve küçük çocuğunuzun hareketlerini nasıl takip edeceğinizi bilmiyorsanız, endişelenmeyin. Hala zamanınız var. Hamileliğiniz şu ana kadar normalse, endişelenecek bir şey yoktur.

Fakat bundan sonra bunu rutininizin bir parçası yapmaya başlamanızı öneririz. Peki nasıl başlayacaksınız? Dikkate almanız gereken bazı hususları aşağıda paylaşacağız:

  • Bebeğinizin hareketlerini sayma ve not etmeye başlamak için günün belirli bir saatini seçin. İşlemi her gün aynı saatte tekrarladığınızdan emin olun.
  • Doğru zamanı seçmek için bebeğinizin daha uyanık ve aktif göründüğü saatleri önceden gözlemleyin.
  • Bebeğiniz uyuyorsa, karnınıza hafifçe dokunabilir, soğuk bir şeyler içebilir veya yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bu onu uyandırmaya yardımcı olacaktır.
  • Bir yemekten veya atıştırmadan sonra bebeğinizin hareketlerini saymak idealdir. Bunun sebebi yemek yemenin bebeğinizin aktivite seviyesini artırabilmesidir. Ancak, kafein içiyorsanız, bebeğinizin hareketlerini sayma ve not etmeye başlamadan önce birkaç saat beklemek en iyisidir. Kafein alımı, bebeğinizin aktivite seviyesini değiştirerek, güvenilmez bir sayıma neden olabilir.

Fetal hareketleri saymanın birçok yolu vardır ve doktorunuz belirli bir teknik önerebilir. Temel teknikler ise şunlardır:

  • Saat veya kronometre kullanarak başlangıç saatini not alın. Bu sayımın ne kadar süreceğini belirlemenizi sağlar.
  • Oturun ya da sağ tarafınıza uzanın. Elinizi karnınızın en geniş kısmına koyun.
  • Bebeğinizin hareketlerini 10 harekete ulaşana kadar saymaya başlayın, sonra bitiş saatini yazın.
    2 saat içinde 10 harekete ulaşamazsanız, bir saat beklemeli ve tekrar denemelisiniz. Endişelenmenize gerek yok – sadece uyuyor olabilir.
  • 10 harekete ulaşma süresi 30 dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Ancak normal koşullarda, sayma işlemini tamamlamak 2 saatten fazla sürmemelidir. Sayımı yaparken bebeğinizin 40 dakika kadar uyuyor olabileceğini unutmayın.

Annelikten daha iyi ya da daha harika bir iş yoktur.

Doktorumu ne zaman aramalıyım?

iğne yapılan hamile kadın

Bebeğinizin hareketlerini sayma ve not etme, olası düzensizliklerin erken tespit edilmesini sağlar. Sıra dışı bir şey fark ederseniz, bunu derhal doktorunuzla konuşmalısınız.

Örneğin, gün içinde bebeğinizin daha az hareket ettiğini hissederseniz, doktorunuzu arayın.

Bebeğinizin gün içinde hareketini hiç hissetmiyorsanız hemen doktora görünmelisiniz. Doktorunuzu aramak için diğer nedenler şunlardır:

  • Gün boyunca hissettiğiniz hareketlerin sayısında önemli bir fark gördünüz.
  • Her biri iki saatlik iki periyotta 10 harekete ulaşmak için iki girişimde bulunduktan sonra, 10 hareketi sayamadınız.
  • Bebeğinizin hareketi hakkında başka endişeleriniz var.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kamalifard, Mahin & Abbasalizadeh, Shamsi & Ghojazadeh, Morteza & Ghatreh Samani, Fatemeh & Rabiei, Leila. (2013). Diagnostic Value of Fetal Movement Counting by Mother and the Optimal Recording Duration. Journal of caring sciences. 2. 89-95. 10.5681/jcs.2013.011
  • WHO Reproductive Health Library. WHO recommendation on daily fetal movement counting. (December 2016). The WHO Reproductive Health Library; Geneva: World Health Organization.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.