Doğum Yapma Korkusu İle Mücadele Etmek İçin 7 Tavsiye

Doğum zamanı yaklaşırken kadınların korkması ve endişelenmesi yaygın bir durumdur. Kendinizi bu özel ana daha hazır ve rahat hissetmeniz için uygulayabileceğiniz bazı ipuçları için bu yazımızı kaçırmayın. 
Doğum Yapma Korkusu İle Mücadele Etmek İçin 7 Tavsiye

Son Güncelleme: 21 Ocak, 2019

Doğum günü hızlı yaklaşıyor ve heyecanınız giderek artıyor. Ancak korku ve hatta belirsizlik de yavaş yavaş kendini göstermekte. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Doğum yapma korkusu birçok anne adayının kaçınılmaz olarak yaşadığı bir şey.

Bu yazımızda doğum yapma korkusu ile mücadele etmek ve hayatınızın en önemli anlarından birine hazırlanmak için size yardımcı olacak ipuçlarını derledik.

Doğum yapma korkusu ile mücadele etmek için ipuçları

Bu önerileri dikkate alarak doğum sürecinin nasıl olacağı konusundaki şüpheleri, korkuları ve endişeleri yenebilirsiniz.

1. Korkularınızı ifade edin

Doğum yapma korkusu ile karşı karşıya kaldığınızda, korku ve endişe duygularınızı ifade etmeniz gerekir. Her şeyden önce eşiniz, yakın bir akrabanız veya doktorunuza korkularınızı anlatın. Durumunuzu anlayıp size mümkün olan her türlü yardımı sağlayabilirler.

Bilmediğiniz, özellikle de ilk defa yaşayacağınız bir şeyden korkmak normaldir.

Peki, bu yoğun korku endişeye yol açtığı gibi günlük hayatınızı yaşamaktan sizi alıkoyuyor mu?Hatta kas gerginliği, çarpıntı, aşırı terleme ve benzeri fizyolojik tepkilere mi neden oluyor?

Bu durumda hemen doktorunuza danışmanız gerekir. Daha spesifik bir çözüm için sizi bir uzmana yönlendirebilir.

2. Bilgi güven yaratır

Uzmanlar, eşinizle birlikte bebeğinizin doğacağı hastaneye gitmenizi tavsiye ediyor. Orada doğum odasını, acil servis odasını ve çocukların yatırıldığı bölümü görebilirsiniz.

Ayrıca doğum sırasında neler yaşayacağınız konusunda kendinizi doğru şekilde bilgilendirebilirsiniz, böylece acı çekmenize neden olabilecek ön yargılı ya da yanlış fikirleriniz olmaz.

Ayrıca sağlık görevlileriyle tanışıp güven kazanabilirsiniz. Bu korkunun azalmasını sağlar.

doğum yapma korkusu

3. Fiziksel ve zihinsel hazırlık

Fiziksel hazırlık doğum yapmak için çok önemlidir. Bu amaçla bacak ve kalça kaslarınızı çalıştırmanız gerekir.

İyi bir zihinsel durumda olmak için her kadının doğum süreci için doğuştan eğitildiğini kabul etmelisiniz, çünkü bu hamile kadınların yaşaması gereken doğal bir süreçtir.

4. Doğuma hazırlık kursları

Önceden hazırlık yapmak, doğum yapma korkusu ile mücadele etmek için en önemli ipuçlarından biridir.

Bu kurslar, kendinize güvenebilmeniz için yararlı bilgiler sağlar. Hepsinden önemlisi, doğum sırasında rahatlamayı ve düzgünce nefes almayı öğreneceksiniz.

Bu derslerde, kaygıyı en aza indirmeye yardımcı olan çeşitli gevşeme teknikleri sunulur. Böylece, olumsuz duyguları, korku ve acıları kontrol edebilirsiniz.

5. Eşinizin duygusal ve fiziksel desteği

Baba hamilelikte temel bir rol oynar. Bu yüzden çocuğunun doğumuyla ilgili her şeye dahil olması gerekiyor.

Eşinize nasıl hissettiğinizi söyleyin. Şüphelerinizi ve korkularınızı paylaşmak, konuyu başka bir bakış açısıyla görmenizi sağlar.

Doğum korkusu ile ilgili duygularınızı ifade etmeniz iyidir. Güvendiğiniz kişiler durumunuzu anlayacak ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü yardımı size sağlayacaktır.

6. Bir doğum planı yapın

Size yardımcı olacak ebe veya jinekolog ile önceden plan yapabilirsiniz. Bu anlarda, doğumun nasıl yapılmasını istediğinize, o anda kiminle olacağınıza ve diğer belirli ayrıntılara karar vereceksiniz.

En önemli kişi eşiniz olsa da, bazı durumlarda başka bir arkadaş daha uygun olabilir. Bu kişi ihtiyaçlarınızın karşılanmasını sağlayacaktır.

7. Tecrübelerinizi diğer annelerle paylaşın

Korkularınızı, şüphelerinizi ve endişelerinizi aynı durumdaki diğer annelerle paylaşmak yardımcı olabilir.

Hayatta bu aşamadan geçen tek kadın olmadığınızı bilmek sinirlerinizi rahatlatabilir.

Hamilelik sırasında aklınıza gelen sorular

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk andan itibaren, doğumla ilgili birçok endişe ortaya çıkar. En sık sorulan sorulardan bazıları şunlardır:

Doğum acısını kaldırabilir miyim?

Evet, yapabilirsiniz, çünkü acı öznel bir algıdır. Yani, her kadının farklı bir ağrı kavramı vardır. Bazıları doğum anını neredeyse algılamaksızın deneyimliyor, bazıları ise çok fazla acı hissediyor.

Bununla birlikte, doğum sırasında test edilen teknikler genellikle rahatsızlığı azaltır. Özellikle, ağrıyı gidermek için epidural anestezi isteyebilirsiniz.

doğum yapma korkusu ile mücadele

Epizyotomi çok acı verir mi?

Acı vermez, çünkü bu kesik vajinanın yırtılmasını önlemek için perine içinde yapılır ve gerekirse yalnızca lokal anestezi altında yapılır.

Bebeğin başı gözükmeden önce yapılır.

Nefes alma tekniklerinin nasıl yapıldığını unutacak mıyım?

Bazı kadınlar bunu unutabilir, ama size gerekli desteği verecek bir uzman veya ebe yanınızda olacak. B u nefes alma tekniklerinin amacı, bebeğin oksijen almasını ve rahimden çıktığında rahatlamasını sağlamaktır.

Doğum korkusunun üstesinden gelmek için bu ipuçlarıyla kuşkusuz çocuğunuzun doğumuna hazır olacaksınız. Bu unutulmaz ve eşsiz bir an, bu yüzden hak ettiğiniz gibi tadını çıkarın! 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.