Fetüsün Pozisyonu Doğumunuzu Etkileyebilir

Fetüsün Pozisyonu Doğumunuzu Etkileyebilir

Son Güncelleme: 07 Ekim, 2018

Bebeğinizin normal doğumla mı yoksa sezaryen doğumla mı dünyaya geleceği büyük ölçüde onun rahimdeki pozisyonuna bağlıdır. Fetüsün rahimdeki pozisyonu ve bunun ne anlama geldiği ile ilgili daha fazla öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Fetüsün pozisyonu doğumunuzun nasıl olacağını belirler. Bebeğinizin vajina kanalı aracılığıyla mı yoksa sezaryen ameliyatı ile mi dünyaya geleceğini etkiler.

Bebeklerin %85’i rahmin içinde baş aşağı konumlanmıştır ve buna sefalik pozisyon denir. Bebekler genellikle sefalik pozisyondandır ve bu durum doğumu kolaylaştırır.

Unutmayın ki her durum farklıdır. Bazen bebek hiçbir zaman sefalik pozisyona gelmez. İşte bu sebeple sizle tüm olası pozisyonları paylaşmaya karar verdik. Böylelikle siz de doğumunuzun nasıl olacağı ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

Fetüsün pozisyonu doğumunuzun nasıl olacağını belirler

Bebeğin rahimde doğru bir şekilde konumlanmış olması vajina kanalı aracılığıyla doğumu teşvik etme açısından çok önem taşır.

Sefalik pozisyon sezaryen doğumu da kolaylaştırabilir. Hamileliğin 7. ayında fetüs sefalik pozisyona adapte olmaya başlar. Sefalik pozisyonda bebeğin kafası annenin alt karnına yakınlaşır.

Bu kendiliğinden gelişen bir süreçtir. İstatistiklere göre, ilk kez anne olacakların bebekleri 8. ayda pozisyon değişebilir. Pozisyon değişikliği bazı durumlarda doğumdan birkaç hafta önce bile görülebilir.

Doğumunuzu zorlaştırabilecek başka pozisyonlar da vardır. İşte size bunlardan birkaç örnek:

sancılı kadın

Ön sefalik pozisyon

Bu pozisyonda bebek ensesini pelvisin önüne dayar. Bu pozisyon doğumu kolaylaştırır ve doğum sancısının kolayca gelmesini sağlar.

Arka sefalik pozisyon

Bu da kabul edilebilir bir pozisyondur. Fakat eğer bebek ensesiyle annenin omurgasına doğru ilerlerse bu durum annenin doğum sancısı çektiği süre boyunca yorgunluk ve bel ağrısı hissetmesine sebep olur.

Bebekler sefalik pozisyondayken annenin normal doğum yapma ihtimali çok yüksektir. Bazı durumlarda bebek arka sefalik pozisyonda kendini doğru bir biçimde konumlandıramazsa cerrahi maşa kullanılabilir.

Sezaryen doğum gerektiren pozisyonlar

Bazı pozisyonlar normal doğumu zorlaştırıp sezaryen doğum yapma ihtimalini doğurabilir. İşte size birkaç örnek:

Yüz pozisyonu

Bu pozisyon annenin rahminde bir sorun olduğunda görülür. Bebeğin yüzünü ya da alnını göstermesine sebep olur. Bu sebeple bebeğin yarıçapı artar ve annenin karnını büyümesini zorlaştırır.

Çapraz pozisyon

Kadınların yaklaşık %0.2’sinin bebekleri bu pozisyondadır. Adından da anlaşıldığı gibi bebeğin  doğum kanalının üzerinde çapraz bir şekilde yatmasıdır.

Şüphesiz ki, bebek bu pozisyondayken annenin normal doğum yapması imkansızdır.

“Hamileliğin 7. ayında fetüs sefalik pozisyona adapte olmaya başlar. Sefalik pozisyonda bebeğin kafası annenin alt karnına yakınlaşır.”

Ters doğum pozisyonu

Ters doğum pozisyonu podalik pozisyon olarak da bilinir. Göbek bağının kısa olduğu durumlarda fetüs bu pozisyona gelir.

Anormaliler ya da plasenta serviksin üzerinde olduğu durumlarda da görülebilir.

Bu pozisyonda bebek kalçalarının üstünde oturuyormuş gibi görülür. Doğum esnasında ilk olarak ayaklar gelebilir.

Çok ender rastlanan durumlarda anneler, bebekleri ters doğum pozisyonunda olsalar bile normal doğum yapabilirler.

Bu durum genellikle ikinci ya da üçüncü çocuklarda görülür çünkü annenin rahmi genişler.

cenin

Bebeğin pozisyonu nasıl değiştirilir?

Evet, normal doğumu kolaylaştırmak için bebeğin pozisyonu değiştirilebilir. Geçmişte ebeler bebeği yeniden konumlandırmak için hafifçe masaj yaparlardı.

Sizin doğum uzmanınız da doğum esnasında benzer bir yöntem uygulayabilir. Ters doğum pozisyonundaki çocuklar kolayca sefalik pozisyona geçebilirler.

Ek olarak şu aktiviteleri deneyebilirsiniz: yüzmek, günde en az 20-30 dakikalığına yoga yapmak ya da büyük bir topun üzerine oturup ileri doğru eğilmek.

Bunların hepsi bebeğinizin doğumdan önce doğru pozisyona gelmesini sağlar.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.