Doğurganlığı Arttıran 9 Bitki ve Çay
Bitkilerin ve çayların tıbbi faydalarının yanı sıra, birçoğu doğurganlığı arttırmaya yardımcı olur. Sağlıklı bir beslenme programı , düzenli egzersiz ve kaliteli uyku ile birlikte bitkiler doğurganlığı ve gebelik ihtimalini arttırmaya yardımcı olur. Bazı bitkiler hormon dengesi üzerine etkilidir ve hamile kalma ihtimalini arttırırlar.
“Bir kadının doğurganlığının en yüksek olduğu zamanlar 20li yaşlardır. Doğurganlık 30lu yaşlarda gittikçe azalmaya başlar ve özellikle de 35 yaşından sonra hızla azalır. Her ay hamile kalmayı deneyen sağlıklı, doğurgan ve 30lu yaşlarda bir kadının hamile kalma ihtimali %20’dir.”
-Amerikan Üreme Tıbbı Derneği-
Aşağıda okuyacağınız bitkilerin bazıları hem kadınlar hem de erkekler için etkilidir. Her biri doğurganlığın farklı bir sebebine odaklanır.
Bu sebeple, sorunun nedenini belirledikten sonra hangi bitkinin sizin için daha uygun olduğuna karar verin. Doğurganlığınızı arttıracak bu bitkiler hakkında not almayı unutmayın.
Kadınlarda doğurganlığı arttıran bitkiler ve çaylar
1. Halk dilinde kızıl ahududu olarak bilinen rubus idaeus, rahim duvarı kaslarının güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda, progesteron hormonu seviyesinin önemli ölçüde yükselmesine yardımcı olur. Rahim duvarı kaslarının zayıflığı ve progesteron hormonu seviyesinin düşüklüğü, düşük ihtimalini ve hamilelikle alakalı diğer komplikasyonların riskini beraberinde getirir.
2. Kızıl yonca olarak bilinen trifolium pratense. Bu bitki, kadınlardaki hormonal düzensizliklere yardımcı olacak fitoöstrojenlerden bol miktarda içerir. Kadınlarda doğurganlığı azaltan fallop tüplerinin tıkanıklığına ve adet döngüsü düzensizliklerine iyi gelir.
3. Urtica dioica veya ısırgan otu. Bu bitki insan vücudu için oldukça faydalıdır çünkü böbrekleri ve rahim duvarını güçlendirir. Vücudu doğal bir şekilde toksinlerden arındırır ve hamile kalmayı zorlaştıran zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Bitkiyi kaynar suyun içine atın ve biraz bal ekleyerek gece boyunca bekletin.
4. Angelica sinensis veya ginseng. Bu bitki özellikle de doğuda bol miktarda kullanılmaktadır. Kadınlarda adet döngüsünün ve ovülasyonun düzenlenmesine, rahimdeki zayıflayan kasların güçlenmesine yardımcı olur. Kadınlar adet kanamaları başlar başlamaz bu bitkiyi tüketmeye ara vermeliler.
Erkeklerde doğurganlığı arttıran bitkiler ve çaylar
5. Turnera difusa veya damiana. Bu bitki erkeklerde cinsel istekliliği arttırmaya yarar ancak kadınlar tarafından da tüketilebilir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde cinsel sağlığı düzenlemeye, erken boşalmayı önlemeye ve ereksiyon problemlerini gidermeye yardımcı olur. Şüphesiz ki, tüm bu problemler gebelik ihtimalini çok daha olumsuz yönde etkiler.
6. Tribulus terrestris veya demir dikeni. Bu bitki, erkeklerin üreme sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir. Spermlerin kalitesini arttırır ve ereksiyon problemlerini giderir. Çay formunda tüketilebildiği gibi kapsül şeklinde de vücuda alınabilir.
7. Schisandra chinensis veya şizandra üzümü. Bu bitki de Çin tıbbında sıklıkla kullanılan bitkilerden biridir. Demir dikeninde olduğu gibi, şizandra üzümü de sperm üretimini arttırır. Aynı zamanda, testislerin ve böbreklerin sağlığına katkıda bulunur. Çiğ olarak, pişmiş halde veya çay formunda tüketilebilir.
8. Pausinystalia johimbe. Johimbe olarak da bilinen bu bitki doğal bir afrodizyaktır. Sağladığı temel faydalardan biri de üreme organlarına giden kan akışını düzenlemesidir. Buna ek olarak, erkekler ereksiyon problemlerini gidermek ve cinsel isteği artırmak amacıyla kullanabilirler.
Hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı arttıran bitkiler ve çaylar
9. Meyan kökü. Bu bitki, karaciğer hücrelerinin ve tüm endokrin sistemin toksinlerden arınmasına ve onarımına yardımcı olur. Aynı zamanda, bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri vardır ve hormon dengesinin korunmasını sağlar.
Buna ek olarak, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesini sağlar, iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve pelvik duvar yüzeyinin kalitesini arttırır.
Unutmayın ki tüm bu bitkiler ve çaylar her vücutta aynı etkiyi göstermez. Tükettikten sonra herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız alerjik reaksiyonlarla alakalı bir doktora danışmanızda fayda var.
Doğanın size sunduğu olanaklardan faydalanın ve bahsettiğimiz bitkileri tüketerek doğurganlığınızı doğal yollarla arttırmaya çalışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Akbaribazm M, Goodarzi N, Rahimi M. Female infertility and herbal medicine: An overview of the new findings. Food Sci Nutr. 2021 Aug 15;9(10):5869-5882.
- Bowman R, Taylor J, Muggleton S, Davis D. Biophysical effects, safety and efficacy of raspberry leaf use in pregnancy: a systematic integrative review. BMC Complement Med Ther. 2021 Feb 9;21(1):56.
- Caglar HG., Selek S., Koktasoglu F., Koyuncu I., et al., Effect of camellia sinensis, hypericum perforatum and urtica dioica on kidney and liver injury induced by carbon tetrachloride in rats. Cell Mol Biol, 2019. 65: 79-86.
- Esmaeilinezhad Z, Babajafari S, Sohrabi Z, Eskandari MH, Amooee S, Barati-Boldaji R. Effect of synbiotic pomegranate juice on glycemic, sex hormone profile and anthropometric indices in PCOS: A randomized, triple blind, controlled trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2019 Feb;29(2):201-208.
- Ferlemi AV, Lamari FN. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016 Jun 1;5(2):17.
- Hidalgo LA, Chedraui PA, Morocho N, Ross S, San Miguel G. The effect of red clover isoflavones on menopausal symptoms, lipids and vaginal cytology in menopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Gynecol Endocrinol. 2005 Nov;21(5):257-64.
- Khazaei MR, Gravandi E, Ghanbari E, Niromand E, Khazaei M. Trifolium pratense extract increases testosterone and improves sperm characteristics and antioxidant status in diabetic rats. Biotech Histochem. 2022 Nov;97(8):576-583.
- Nasimi Doost Azgomi R, Zomorrodi A, Nazemyieh H, Fazljou SMB, Sadeghi Bazargani H, Nejatbakhsh F, Moini Jazani A, Ahmadi AsrBadr Y. Effects of Withania somnifera on Reproductive System: A Systematic Review of the Available Evidence. Biomed Res Int. 2018 Jan 24;2018:4076430.
- Namavar Jahromi B, Farrokhnia F, Tanideh N, Vijayananda Kumar P, Parsanezhad ME, Alaee S. Comparing The Effects of Glycyrrhiza glabra Root Extract, A Cyclooxygenase-2 Inhibitor (Celecoxib) and A Gonadotropin-Releasing Hormone Analog (Diphereline) in A Rat Model of Endometriosis. Int J Fertil Steril. 2019 Apr;13(1):45-50.
- Qadir A, Shakeel F, Ali A, Faiyazuddin M. Phytotherapeutic potential and pharmaceutical impact of Phoenix dactylifera (date palm): current research and future prospects. J Food Sci Technol. 2020 Apr;57(4):1191-1204.
- Roaiah MF., Khayat YI., Gamel SF., Salam MAA., Pilot study on the effect of botanical medicine (tribulus terrestris) on serum testosterone level and erectile function in aging males with partial androgen deficiency. J Sex Marital Ther, 2016. 42: 297-301.
- Rossi BV, Abusief M, Missmer SA. Modifiable Risk Factors and Infertility: What are the Connections? Am J Lifestyle Med. 2014;10(4):220-231.