Genişleme: Doğumun İlk Evresi

Genişleme: Doğumun İlk Evresi

Son Güncelleme: 20 Mayıs, 2018

Doğum birkaç evreden oluşur; bunların ilki genişleme evresidir. Doğum sırasında 10 santimetreye kadar genişleyebildiğinizi biliyor muydunuz?

Şüphesiz ki vücudumuzun bebek doğurmak için yapabildiği şeyler inanılmazdır. Genişleme mucizesiyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.

Genişleme, serviksin – ya da rahim duvarının – açıldığı bir süreçtir. Bu kanal doğrudan vajinaya bağlanır.

Genişleme yavaş ve acılı bir süreçtir ama sizi beklediğiniz ana hazırlar: doğuma.

Birçok kadın genişleme sürecini tamamen katlanılmaz bir süreç olarak deneyimler. Bu özellikle ilk defa anne olanlar için geçerlidir; çünkü yeterli derecede genişlemek onlar için daha uzun zaman alır. Saatlerce bu acıya katlanmak gerçekten de zordur.

Bu deneyimi henüz yaşamadıysanız muhtemelen bahsettiğimiz bu acıyla ilgili biraz endişelisinizdir. Endişe etmeyin, gergin olmanız normal.

Genişlemeyle ilgili bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.

Genleşmeye ne sebep olur?

Rahminiz kasıldığında rahim duvarınızın kas lifleri esner ve açılır. Bu kasılmalar bebeğin doğumu yaklaştıkça artan acılara yol açar.

Doğum Anı

Genişleme iki ana aşamaya ayrılabilir:

  • Pasif genişleme. İlk aşamada yalnızca 3 cm’ye kadar genişleme olur. Bu en uzun süren aşamadır. Düzensiz kasılmalar genişlemenize sebep olur ve zaman geçtikçe yoğunluğu ve sıklığı artar.
  • Aktif genişleme. İkinci ve son aşamada 3 cm’den 10 cm’ye kadar genişleme. Bu aşama, bir öncekinden daha hızlı sürer. Kasılmalar daha da sıklaşır ve kasılmaların yoğunluğu artar. 10 cm’ye ulaştığınızda artık resmen doğum başlamıştır.

“Vücudunuzun hazırlıklı olduğu şeyi yapmasına izin verin”

Genişleme sürecini rahatlatmak için ne yapabilirim?

Bunun zor olduğunu biliyoruz; ama mümkün olduğu kadar sakin kalmaya çalışın. Sakin kalmak sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlamaz.

Bunun yerine,  sakin kalmak daha çok işi doğaya bırakmakla ilgilidir. Vücudunuzun yapmaya hazır olduğu şeyi yapmasına izin verin.  

Özellikle gerginseniz ya da korkuyorsanız kaslarınız kasılmaya eğilimli olur. Bu yalnızca sizi rahatsız etmeye ve genişlemeyi zorlaştırmaya sebep olur.

Yürümek, bebeğinizin doğum kanalında doğru pozisyonu almasına yardımcı olabilir. 

Yürümek ayrıca rahim duvarının açılmasına da yardım eder. Dahası, dolaşmak acınızın bir kısmını da dindirecektir.

Deneyebileceğiniz başka pozisyonlar da var. Örneğin şunlar kesinlikle size yardımcı olacaktır:

  • Yatağa yan uzanın ve bacaklarınızın arasına yastık alın. Bu pozisyon rahim duvarının açılmasına yardımcı olur ve dahası, belinizin dinlenmesini sağlar.
  • Arkaya dönük şekilde bir sandalyeye oturun.Bu belinizin dinlenmesini sağlayacak ve genişleme sürecini hızlandıracaktır.
  • Yatağınızın üzerinde dizlerinizin ve ellerinizin üzerinde eğilin.  Yavaşça ileri geri sallanın.

Son olarak, pilates egzersiz topu kullanabilirsiniz. Bu toplar hamilelik boyunca ve özellikle de uzun genişleme döneminde faydalıdır.

Topun üzerine oturun, yumuşak şekilde sallanın ve topun üzerinde çok hafif şekilde zıplayın.

Hamile Kadınlar Sporda

Epidural ve genişleme

Epidural  spinal kanala ya da omurgaya enjeksiyon yapmaktır.  Bir tür lokal anestezidir ve vücudunuzun alt yarısını (belinizden aşağısını) uyuşturmaya yarar.

Epiduralden ve genişlemeden bahsederken sık sık aklımızda bazı sorular belirir.

  • Acıtır mı? Epidural hassas bir gölgeye enjekte edilir, bu yüzden enjeksiyonun yapıldığı yerde rahatsızlık hissedebilirsiniz.
  • Bir şey hisseder miyim?  Epiduralin etkisi başladıktan sonra, bütün hislerinizi birden kaybetmezsiniz ama kasılmalarınızdan büyük bir rahatlama hissedersiniz. Doğum aynı şekilde ama daha az acılı bir şekilde devam eder.
  • Epidural yapmak için kaç santimetreye kadar genişlemem gerekir? 3 ya da 4 santimetre genişledikten sonra epidural yaptırabilirsiniz. Epiduralsiz 7 ya da 8 cm’ye ulaştıysanız enjeksiyona gerek kalmamış demektir. En zor kısmını atlatmışsınız.
  • Epidural yaptırmak genişleme süresini uzatır mı? Son çalışmalar epiduralin genişleme süresini uzatmadığını gösteriyor.

Bu konuda daha fazla sorunuz varsa, doğum uzmanınızla konuşun. Epiduraller ve doğum sırasındaki kullanımıyla ilgili ihtiyacınız olan bütün bilgileri size vereceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brown, H. Parto. Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
  • Gómez, A. Periodo de dilatación. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.