Bebeğinizin Göbek Bağı Çevresini Nasıl Temizlemelisiniz?

Eğer bebeğinizin göbek bağı bölgesinin bakımını nasıl yapacağınıza dair bir fikriniz yoksa, yalnız değilsiniz. Endişelenmeyin, bu yazımızda aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderebilecek bilgiler bulabileceksiniz.
Bebeğinizin Göbek Bağı Çevresini Nasıl Temizlemelisiniz?

Son Güncelleme: 25 Nisan, 2019

Bu yazımızda, bebeğinizin göbek bağını nasıl temizlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Doğduktan sonra, bebeklerin kendilerini dokuz ay boyunca hayatta tutan göbek bağına ihtiyaçları kalmaz. Bununla birlikte, göbek bağının bebekte kalan küçük bir kısmı doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde düşer.

Göbek bağı çevresi nasıl temizlenir?

Bebekler anne karnındayken, göbek bağındaki kan damarları mikroorganizmaların ve besinlerin geçişini sağlar. Bebek doğduğu andan itibaren, doğum ekibi anne ve çocuk arasındaki kordonu keser.

Bebeğin göbek deliğinde kalan küçük bir parça ise göbek bağı düşene kadar çıkarılmaması gereken bir kıskaçla sıkıştırılır. 8-15 gün içerisinde bu göbek bağı düşer. Göbek bağı düştükten sonraki bir hafta boyunca ise göbek deliğinin iyileşme süreci devam eder.

İlk kez anne olan kadınların pek çoğu göbek bağının çevresini nasıl temizleyeceğini bilmez ve bunun tek bir yöntemi olmadığını öğrendiklerinde de şaşırır.

Bazıları bölgeyi alkolle temizlemeyi tercih ederken bazıları da antiseptik önerir. Aynı zamanda, bölgeyi kendi haline bırakmak gerektiğini düşünen kişiler de mevcuttur çünkü göbeğin herhangi bir müdahele olmadan iyileşeceğine inanırlar.

Antiseptik kullanmak iyi midir?

Göbek bağı bakteri yayabilir. Bu nedenle enfeksiyonlardan korunmak için doktorlar antiseptik kullanımını önermektedir.

Bununla birlikte, pek çok uzman ise antiseptiklerin en iyi çözüm olmadığını savunur. Antiseptik kullanmak yerine bölgeyi temiz ve kuru tutmak gerektiğini düşünür. Ek ürünlerin kullanılması göbek bağının düşmesini geciktirebilir.

göbek bağı bakımı

Peki, göbek bağı çevresinin bakımı nasıl olmalıdır? Dezenfektanlar kullanmak iyi bir seçenektir ancak aşırıya kaçmamak gerekir. Pek çok kişi, enfeksiyonlardan kaçınmak için %70 izopropil alkol ve saydam sıvı bir antiseptik olan klorheksidin kullanmaktadır.

Göbek bağı düşene kadar bölgenin kapalı ve kuru tutulması gerektiğini unutmayın.

Doğduktan sonraki ilk günlerde bebekler banyo yapmaya ihtiyaç duymaz. Göbek deliği kısmını es geçerek, vücudun geri kalan bölümünü nemli bir bez ile temizleyebilirsiniz.

Göbek bağını temizlemek için adım adım talimatlar

Bez değiştirirken çocuğunuzun göbek bağını temizleyebilirsiniz. Bu, gün boyunca birden fazla kez yaptığınız bir şeydir. Bu yüzden sabah veya gece, bez değiştirirken göbek bağını da temizleyebilirsiniz.

Bunun için, gazlı beze veya bandaja, izopropil alkol veya klorheksidine ihtiyacınız olacaktır. Leke bıraktığından ve yaranın iyileşmesini görmeye engel olduğundan, iyot veya benzeri maddelerin kullanımı önerilmemektedir.

Göbek bağının etrafına gazlı bez sarmadan önce ellerinizi iyice yıkayın. Eğer gazlı bez göbek bağına yapışmışsa, çekerek zorlamayın. Antiseptik kullanarak bölgeyi nemlendirin ve sonra gazlı bezi kaldırın.

Talimatlar

İlk olarak, gazlı bezi bir antiseptik ile nemlendirin. Gazlı bezi yumuşak hareketlerle tüm bölgeye dokundurun. Ardından, başka bir gazlı bez ile kurulayın. Parçaları kalabileceği için pamuk kullanmanız tavsiye edilmez. Kalan pamuk parçaları enfeksiyona neden olabilir veya göbeğin düşmesini geciktirebilir.

“Göbek bağı düşene kadar, bölge kuru ve kapalı olmalıdır.”

bebek bezi değiştirme

Ardından, başka bir gazlı beze alkol damlatın ve bezi göbek bağının etrafına sarın. Üzerini bir bandajla kapatın. Son olarak bebeğinizin genital bölgesini temizleyin.

Bezi değiştirirken göbek bağını bezin dışında bırakmaya özen gösterin. Böylece bu bölgeye hava giriş çıkışı olabilecektir. Eğer yaz mevsimindeyseniz ve hava çok sıcaksa, süreci hızlandırmak için bebeğiniz sadece bezle kalabilir.

Eğer bebeğinizi yine de giydirmek istiyorsanız, pamuklu kıyafetler tercih edin. Bebeğinizi emzirirken veya bebeğiniz uyurken göbek bağına herhangi bir şeyin sürtünmediğinden emin olun.

Bu talimatları uyguladığınızda zorlanmayacaksınız. Bununla birlikte, eğer göbek bağı çok kanarsa, kötü kokarsa veya sızıntı olursa çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Bunun yanı sıra, eğer göbek bağı üç hafta içerisinde düşmezse doktora gitmeyi ihmal etmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Díaz Gutiérrez, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10. http://scielo.isciii.es/pdf/ars/v57n1/revision1.pdf
  • Doménech, E., González, N., & Rodríguez-Alarcón, J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Madrid: Asociación Española de Pediatría. https://www.seneo.es/Portals/0/Articulos/2.pdf
  • Noguera Ortiz, N. Y., & Rodríguez Rodríguez, M. R. (2008). Aprendiendo a cuidar al recién nacido: un cuidado congruente con la cultura. Avances en Enfermería; Vol. 26, núm. 1; 103-111 23460261 01214500http://www.bdigital.unal.edu.co/17273/
  • Peinado-Jaén R. (2014). Cuidados del Cordón Umbilical: Revisión de la evidencia. (2014).
  • Sánchez Luna M, Pallás Alonso CR, Botet Mussons F, Echá-niz Urcelay I, Castro Conde JR, Narbona E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. An. Pediatría. 2009;71:349–361

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.