Hamileliğin 21. Haftası

Hamileliğin 21. Haftası

Son Güncelleme: 30 Mart, 2019

Hamileliğin 21. haftasında, hamile kadınların çoğu bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar. Bebek artık 25 cm boyundadır ve yaklaşık olarak 300 gramdır.

Buna ek olarak, tıbbi araştırmalara göre saatte 50 kez hareket eder. Bu hareketlerden bazıları fiziksel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamalarına yardımcı olan reflekslerdir.

Ayrıca, gelişmekte olan beyinleri de vücutlarındaki elektrik sinyallerini almaya başlar. Bu sinyaller başlıca basınç, acı, ışık ya da ısı gibi hislerle ilgilidir.

Hamileliğin 21. haftasında bebeğin gelişimi

Bu aşamada bebeğin sindirim sistemi gelişmeye başlar. Bu da bebeğin amniyotik sıvıyı yutmasına ve ince bağırsaklardaki bazı besinleri emmesine olanak sağlar. Besinlerin geri kalanı ise kalın bağırsağa geçer. Bununla birlikte, yine de besinlerin çoğunu kendisini çevreleyen sıvıdan alır.

Buna ek olarak, kemik iliği kırmızı kan hücrelerini üretmeye başlar. Bu zamana kadar, bu görevi karaciğer ve dalak yerine getiriyordu.

Tırnaklar ise henüz sertleşmese de uzamaya başlar. Bebeği çevreleyen madde sayesinde, bebek tırnakları ile kendini yaralayamaz.

Erkek bebeklerde, testisler pelvisten testis torbasına inmeye başlarken, kız bebeklerde vajina şekillenmeye başlar.

Hamileliğin 21. haftasından itibaren, ultrason sırasında bebeğin pozisyonu iyi ise cinsiyeti öğrenmek mümkün olur.

fetüsün gelişimi

Annedeki değişimler

İyi haber! Hamileliğin bu aşamasında anne adayı kendisini daha iyi hissetmeye başlar. Vücut ani hormonal değişimlere adapte olmuştur ve ilk trimesterdeki rahatsızlıklar ortadan kalkmıştır. Bununla birlikte, hamileliğin sonlarına doğru meydana gelecek olan rahatsızlık ve yorgunluk hissi henüz kendisini göstermeye başlamamıştır.

21. haftada rahim büyümeye devam eder ve yaklaşık 20 santimetreye ulaşır. Bu da her hamile kadını aynı şekilde etkilemeyen değişimlere yol açar.

  • Karın ve kalın bağırsak kasları ayrılır ve karın merkezinde uzun bir şişlik gibi görünen rektrumun diyazını oluşturur.
  • Rahmin genişlemesiyle cilt de gerilmeye başladığından çatlak izleri görülmeye başlar.
  • Göbek deliği dışarı çıkabilir ancak bu durum genellikle geçicidir ve doğumdan sonra eski haline döner.
  • Buna ek olarak, vücutta ödem oluşur ve normale kıyasla daha fazla vajinal akıntı olur. Bu akıntı genellikle keskin bir kokuya sahip değildir. Bu salgıların yanı sıra, gülerken veya öksürürken idrar kaçırma meydana gelebilir.

21. hafta için tavsiyeler

Rahatsızlık hissini ve stresi azaltmak ve daha iyi uyumayı sağlamak için en iyi yöntemlerden biri iyi bir masajdır.

Bu süreç vitamin almaya başlamak için ideal bir zamandır. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarak, C, D vitamini veya demir gibi vitamin desteği alabilirsiniz. Dengeli ve çeşitli beslenerek, kendinizi ve bebeğinizi güçlendirecek besinleri alabilirsiniz.

Eğer çatlakların görünümü sizi rahatsız ederse, cildinizi nemli tutun ve A, C ve E vitamini bakımından zengin besinler tüketmeye çalışın. Bu besinler ciltteki kolajen sentezi için gereklidir.

hamilelikte vitamin takviyesi

Son olarak, rahatsızlığı ve stresi azaltmanın en iyi yollarından biri masaj yaptırmaktır. Sizi rahatlatmasının yanı sıra, hamilelikten kaynaklanan rahatsızlığı azaltır ve kan dolaşımını hızlandırır.

Hamilelik kontrolü: morfolojik ultrason

Eğer daha önce yapılmadıysa, 21. hafta morfolojik ultrason için idealdir. Bu süreçte, bebek için gerekli tedbirleri almanın yanı sıra, morfolojik bakımdan detaylı bir inceleme yapmak da önemlidir.

Bu ultrason sayesinde, fetüsün gelişiminde herhangi bir anormallik olup olmadığı anlaşılır. Bu şekilde, olası sakatlıklar teşhis edilebilir ve doktor daha fazla test yapmanın gerekli olup olmadığına karar verebilir. Bu testler daha fazla ultrason, kan ve idrar tahlili, amniyosentez veya manyetik rezonansı içerir.

Morfolojik ultrason büyük önem taşır çünkü bozuklukları erken teşhis etmeye yarar. Tıptaki ilerlemeler sayesinde, bu bozuklukları tedavi etmek ve sorunları çözmek mümkündür.

Bazı vakalarda çözüm beslenme şeklini değiştirmek veya besin takviyesi almaktır. Bununla birlikte, diğer vakalarda ise doğum öncesi cerrahi müdahele gerekebiliyor ve bu tanısal ultrason bu konuda yardımcı oluyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Calderón, Daniela Sequeira, et al. “Lumbalgia en el embarazo: abordaje para el médico general.” Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica 9.5 (2019): 34-38.
  • Martín-Martín, Sergio, et al. “Incontinencia urinaria en embarazo y postparto. Factores de riesgo asociados e influencia de los ejercicios del suelo pélvico.” Archivos españoles de urología 67.4 (2014): 323-330.
  • Parra-Saavedra, Miguel, et al. “Amniocentesis: guía práctica.” Diagnóstico Prenatal 25.1 (2014): 20-27.
  • Lugones Botell, Miguel, and Miguel R. Sarduy Nápoles. “Amnesia en el embarazo.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 45.1 (2019): 137-146.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.