Hamileliğin 23. Haftası

Kadınlar hamileliğin her aşamasında kendilerine çok iyi bakmak zorunda olsalar da, 23. haftada ağır kaldırmamaya ve gereksiz fiziksel efor sarf etmemeye ayrı bir özen göstermelidirler çünkü bu doğrudan bebeğin ciğerlerini etkiler.
Hamileliğin 23. Haftası

Son Güncelleme: 11 Nisan, 2019

Hamileliğin 23. haftası boyunca, bebek 11 santimetredir ve yarım kilo kadardır. Genellikle, fetüs büyük bir mango büyüklüğündedir.

Bu sürece kadar, anne bebeğin karnındaki hareketlerini hissedebilir. Bu hareketler, müzik ve sesler ile aktive olabilir.

hamilelikte bebeğin gelişimi

Fetüsün karakteristik özellikleri

Pembemsi ten rengi

Doğduklarındaki göz ve ten renginin ne olacağından bağımsız olarak, hamileliğin 23. haftasında bütün bebeklerin ten rengi pembedir. Gelişimin 23. haftasında, cilt hala çok incedir, kırışıktır ve damarlar kolaylıkla görülebilir. Çocuğun gerçek ten rengi doğumdan sonraki bir sene içerisinde belli olur.

Gelişmekte olan ciğerler

Hamileliğin 23. haftası boyunca, ciğerler hala gelişmektedir. Bu nedenle annenin fazla fiziksel efor gerektiren hareketlerden kaçınması son derece önemlidir. Fiziksel egzersizler ölçülü olmalıdır ve anne adayı bol bol dinlenmelidir.

Bu konuda çalışan uzmanlar anne karnında bile her bebeğin farklı bir şekilde gelişim gösterdiğini söylemektedir. Hamilelikteki 9 ay boyunca, bebeğin her gelişim aşamasını bilmek önemlidir.

Hamileliğin 23. haftasında annedeki değişimler

Hamileliğin bu aşamasında, vücut pek çok değişim geçirir. Bu süreçte, genellikle hormonal ve dolaşım sistemindeki değişimler nedeniyle baş ağrıları artmaya başlar. Burun tıkanıklığı da baş ağrılarına sebep olabilir.

23. haftada meydana gelen birtakım önemli değişimler vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Hassas diş etleri

Bir kadın hamile olduğunda, ağzındakiler de dahil olmak üzere vücudundaki dokulara daha fazla kan akışı sağlanır. Bu durumda da, anne adayının diş etlerinde kanama ve diş eti iltihabı meydana gelebilir.

Böyle bir durum söz konusu olduğunda, diş fırçalarken dikkatli olmak gerekir. Eğer diş eti iltihabı kötüleşirse, mutlaka bir doktora gitmek gerekir.

Periyodontit, en ciddi diş eti hastalıklarından bir tanesidir ve bu hastalıkta kemik iltihaplanmaya başlar. Bu nedenle sorun kötüleşmeden önce mümkün olan en kısa sürede doktora gitmelisiniz.

Vücutta şişkinlik

Hamileliğin 23. haftasında vücutta şişkinlikler de meydana gelir. Bilekler ve ayaklarda ödem oluşur. Bununla birlikte, bu sorun doğumdan sonra ortadan kalkar.

Rahimde büyüme

Hamileliğin 23. haftası boyunca rahim genişler. Rahim büyümeye başladıkça, damarlardaki basınç artar ve bu durum da bacaklarda kan dolaşımı sorunlarına yol açabilir. Rahimdeki bu büyüme, doğum sonrasında kadınların normale kıyasla daha sık idrara çıkmasına yol açar.

Vücutta sıvı fazlalığı

Hamilelikte vücutta daha fazla sıvı bulunur. Daha önce de söylediğimiz gibi, anne adayı kadınlar vücutlarındaki fazla sıvıdan kurtulabilmek için daha sık idrara çıkar. Hamilelik sırasındaki hormonal değişimler, doğum sonrasında normale döner.

23. haftada bebeğin şekli nasıldır?

anne karnında fetüs

Hamileliğin 23. haftasında bebekler çok küçüktür ancak vücutlarının şekillenmesi neredeyse tamamlanmıştır. Bu süreçten itibaren, vücudun iç organları gelişmeye ve güçlenmeye başlar. Ayrıca, kaşlar ve saçlar DNA’daki renge göre şekillenir.

Gerinme hareketleri

Bu hafta boyunca bebekler esnemek gibi birtakım hareketlerde bulunurlar. Kulakları ve kasları oldukça gelişmiştir. Bunun sonucunda da, bebekler etraflarındaki seslere cevap verebilirler. Zamanla, her sesi birbirinden ayırt ederler ve hatırlarlar.

Tavsiyeler

Her şey anne adayının kendisine iyi bakıp bakmamasına bağlı olsa da, hamilelikler sorunsuz geçebilir. Anne dengeli ve çeşitli bir beslenme programına uymalıdır.

Beslenme ile ilgili en önemli şey, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan yiyecekler tüketmektir. Meyve, sebze, bakliyat, süt ve süt ürünlerinin tüketimine önem verilmelidir. Balığın besleyici değerini de göz ardı etmemek gerekir.

Ayrıca anne adayı bol bol süt ve su içmelidir. Sebzeler, bakliyatlar ve şeker miktarı az olan meyve suları tüketmek önemlidir. Ayrıca kahveden ve alkollü içeceklerden de uzak durmak gerekir.

Vitamin takviyesi

Dengeli bir şekilde beslenebilmek için, hamile kadının doktoru tarafından önerilen vitamin takviyesini alması çok önemlidir. Ayrıca, hamilelikte kalsiyum ve folik asitin önemi de büyüktür.

İyot ve demirin faydaları

Hamileliğin 23. haftasında demir ve iyot takviyesi almak önemlidir çünkü bunlar fetüsün gelişimine önemli miktarda katkı sağlar.

Gelişimini normal olarak tamamlayabilmesi için, fetüs bazı besinlere ihtiyaç duyar. Eğer anne vitamin almazsa, fetüste birtakım anormallikler ve başka sorunlar meydana gelebilir. Bu nedenle, anne adayının beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir.

Bununla birlikte, hamileliği kontrol altında tutabilmek için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek de oldukça önemlidir. Ayrıca, özellikle karın bölgesini sıkmayan rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Hamileliğin bu döneminde pek çok değişim olabileceğinden, kadınlar cilt bakımlarına da özen göstermelidir.

Hamileliğin 23. haftasında uyku düzeni

23. haftada uyku düzeni bozulmaya başlar. Buna rağmen, anne adayı yeterli miktarda uyumaya çalışmalıdır. Papatya çayı uykuya dalmaya yardımcı olabilir.

Hamile kadınlar uyku ilacı kullanmamalıdır çünkü bu ilaçlar bağımlılık yapmasının yanı sıra başka zararlı etkilere de sahiptir.

Bütün bu tavsiyelerin sizin ve bebeğinizin sağlığını korumaya yardımcı olmasını umuyoruz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • González, José Alberto Méndez, and Wilfredo Armesto Coll. “Enfermedad periodontal y embarazo.(revisión bibliográfica).” Revista Habanera de Ciencias Médicas 7.1 (2008): 1-9.
  • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
  • Lestrade, Olga Daniela Torres, et al. “Infección urinaria como factor de riesgo para parto pretérmino.” Journal of Negative and No Positive Results 5.11 (2020): 1426-1443.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.