Hamileliğin 25. Haftasında Neler Gerçekleşir

Hamileliğin 25. Haftasında Neler Gerçekleşir

Son Güncelleme: 12 Haziran, 2018

Hamileliğin 25. haftası hem anne hem de bebek açısından çok önemlidir. Bu aşamada bebeğin akciğerleri gelişimlerini tamamlamış olurlar ve bebek büyümeye devam etmektedir.

Buna ek olarak da annenin vücudu çok büyük değişimler göstermiştir.

Hamileliğin 25. haftasında fetüs artık gözlerini açabilir durumdadır ve kirpikleri çıkmıştır. Dilini sağa sola oynatabildiği gibi gözle görülür bir şekilde tırnak sahibi olmuştur.

Bu aşamada bebeğin ana gövdesi vücudunun diğer parçalarına nazaran çok daha büyüktür. Bunun ile birlikte kafası da zaman içerisinde hatırı sayılır bir ebada erişecektir.

Hamileliğin 25. haftası bebek için çok önemli bir evredir

Hamileliğinizin 25. haftasında bebeğiniz hemen hemen 43-44 santimetre boya ve 700 gramlık bir ağırlığa sahip olur. Verilen bu sayıların 25 haftalık hamilelikler ile ilgili bir genelleme olduğu, her bebeğin kendi büyüme hızına sahip olduğu unutulmamalıdır.

Her ne kadar doğumda çok fark edilemese de genetik ve çevresel etkenler bebeğinizin gelişiminde çok büyük bir öneme sahiptirler. Hamileliğiniz ilerledikçe bebeğinizin böbreklerinin işleyişi de gelişir.

hamileliğin 25. haftası

Amniyotik Sıvı

Hamileliğiniz ilerledikçe bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvı da git gide idrara benzemeye başlar. Göbek bağı ile gerçekleşen kan akışı sayesinde plasenta fetüsün vücut sıcaklığını denetler.

Haftalar ilerledikçe karnınızdaki bebeğinizin vücut ısısı yavaş yavaş sizinki ile eşitlenecektir.

Kahverengi adipoz doku

Hamileliğin 25. haftasında bebek vücudu kahverengi adipoz doku (yağ dokusu) üretmeye başlar. Bu yağlı doku bebeğin kendini sıcak bir ortamda hissetmesine yardımcı olurken bebeğe enerji de verir. Kahverengi adipoz doku genellikle bebeğin göğsünde, sırtında ve boynunda görülür.

Ciltte keratin artışı

Hamileliğinizin 25. haftasında bebeğinizin cilt katmanları güçlenecek ve damarları daha belirgin bir hale gelecektir.

Bu dönemde bebeğinizin cildi daha çok keratin üretecek ve bu keratin yoğun olarak onun el ve ayaklarında toplanacaktır.

Hamileliğin 25. haftasında annenin vücudunda ne gibi değişiklikler olur?

Hamileliğinizin 25. haftasına kadar zaten vücudunuz pek çok değişiklik geçirmiştir. Karnınız fark edilmemesi imkansız derecede büyümüştür.

Hamileliğinizin bu ileri aşamasında, aldığınız kiloları da göz önünde bulundurarak, durumunuza uygun kıyafetler giymeniz çok önemlidir. Bu dönemde dar ve rahatsız kıyafet seçimlerinden uzak dururken, mümkün olduğunca pamuklu iç çamaşırları kullanmaya özen gösterin.

25. haftadaki uyku sorunları

Hamileliğinin 25. haftasındaki bir kadın karın bölgesinde büyük değişiklikler deneyimler. Karnındaki bu aşırı büyüme çoğu zaman uyku problemleri çekmesine neden olur.

Uyku problemine ek olarak bu dönemde bebeğin karnındaki hareketleri hissedilir düzeyde artar. Bebek özellikle geceleri daha da hareketli olur.

Hamileyken gün içerisindeki hareketli hayatınız bebeğinizin karnınızda sürekli sallanmasına neden olur ve bu sallanma neticesinde de gün boyu uyur. Ama akşam olup sizin dinlenme ihtiyacınız geldiğinde ise hareketlerinizin yavaşlaması bebeğinizin hissettiği sallantıyı durdurur ve bebeğiniz uyanıp gece boyu hareket etmeye başlar!

Hamileliklerinin bu aşamasındaki kadınlar uykuya dalmakta ya da kesintisiz uyumakta zorluk çekerler. Yine bu aşamada bebeğinizin devamlı büyüyen boyutları idrar torbanızı sıkıştırmaya başlar ve normalden çok daha sık bir şekilde tuvalete gitme ihtiyacı duyarsınız.

Hamileliğin 25. haftasındaki kadının vücudunda artan östrojen hormonu da uyuma bozukluğuna yol açar.

“Hamileliğinin son aylarında doğumun yaklaşmasının getirdiği heyecan ve kaygılar da bir kadının gece boyu uyumamasının sebeplerindendir.”

hamileliğin 25. haftası

Mide ekşimesi ve reflü

Hamileliğinizin bu aşamasında çok büyük bir ihtimal ile siz de mide asidi ağrılarını ya da reflüyü deneyimliyorsunuzdur. Bu sıkıntınızın sebebi vücudunuzun salgıladığı projesteron hormonunun sindirim sisteminizi yavaşlatması ve kaslarınızı rahatlatmasıdır.

Projesteron hormonunun salınımı sonucunda mide sıvılarınız yemek borusuna sızar. Bu sırada, ilerlemiş hamileliğiniz sonucu büyüyen bebeğinizin midenize yaptığı baskı da sıkıntınızı arttırır.

Bebeğinizin midenize yaptığı baskı yedikleriniz için midenizde ihtiyaç duyduğunuz alanı küçültür ve bu da rahatsızlığınızı arttırır.

Gaz ağrıları

Hamileliğin 25. haftasında gaz ağrıları oldukça sık meydana gelirler. Bazen bu ağrılar doğum sancıları ile karıştırılabilirler.

Bu noktada siz de bebeğinizin doğumuna hazırlanmaya başladığınız için vücudunuzun size verdiği sinyalleri doğru okumak çok önemlidir.

Ayak ve bacaklarda şişme

Kilo alma gibi el ve ayakların şişmesi de bu aşamadaki hamileliklerde çok sık rastlanan sorunlardandır. Kilo almanız hormon seviyenizde çeşitli değişikliklere yol açar ve bunun sonucunda da kemik bağ dokularınız zarar görür.

Kalp ritminde farklılık

Yine bu dönemde müstakbel anneler kalp ritimlerinde değişiklikler hissedebilirler. Bu değişiklikler nedeni ile de ruh halinizde ve enerji seviyenizde hızlı değişimler deneyimleyebilirsiniz.

Siz bu süreçleri yaşıyorken partnerinizin yaşadıklarınızı anlaması ve bu süreçte size elinden geldiğince yardımcı olması çok önemlidir. 

Ruh halinizdeki dalgalanmalar tamamen hormon seviyenizdeki değişiklikler ile bağlantılıdır ve son derece normaldir.

Ve tabii ki doğum gerçekleştikten sonra hormon seviyeniz de eninde sonunda eski normal haline dönecektir.

Bebeğinizin resmini ultrason ile yapılan tetkiklerde açıkça görebilirsiniz

Hamileliğinizin 25. haftası ultrason muayenesi için çok uygun bir zamandır. Bu dönemde bebeğinizi tüm detayları ile ekrandan seyredebilirsiniz.

Ekranda bebeğinizi seyrederken onun esnemesini, sizi tekmelemesini ya da parmağını emmesini görebilirsiniz. Bebeğinizin kalp atışları çok belirgin olacağı için rahatlık ile dinleyebileceksiniz.

25. hafta, hamileliğin önemli bir evresi olduğu için bu dönemde kendinize dikkat etmeniz çok önemlidir. Ani ve zor hareketlerin bebeğinize zarar verebileceğini aklınızdan çıkarmadan hafif egzersizler yapmaya devam edebilirsiniz.

Hamileliğinizdeki alışkanlıklarınızın bebeğinizin gelişimi ile doğrudan ilgisi vardır. Özellikle tütün ve alkol içeren maddeler gibi bebeğinizin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

Karnınızda yeni bir hayatın oluşuyor olmasının çok büyük sorumlulukları olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sevilla-Montoya, R., Grether-González, P., Quintana-Palma, M., Martínez-Juárez, A., Aguinaga-Ríos, M. El papel de la genética en la restricción del crecimiento intrauterino. Perinatol Reprod Hum 2012; 26 (2): 115-120
  • Huamán Guerrero, Moisés, & Sosa Olavarría, Alberto. (2015). Madurez pulmonar fetal: evaluación ecográfica, ¿es confiable?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 61(4), 427-432. Recuperado en 25 de mayo de 2021, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322015000400013&lng=es&tlng=es.
  • Vicente, M. Crecimiento fetal y del recién nacido: análisis de la composición corporal y parámetros endocrino-metabólicos al nacimiento y a los 12 meses de vida. Universitat de Barcelona. 2009.
  • Aros A, S. Exposición fetal a alcohol. Rev Chil Pediatr 2008; 79 Supl (1): 46-50
  • F. Mataa, I. Chulvia, J. Roiga, J.R. Herediaa, F. Isidroa, J.D. Benítez Sillerob, M. Guillén del Castillo. Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. Revista Andaluza de Medicina del Deporte. Vol. 3. Núm. 2. Pág. 68-79.
  • Gonzales, G. Impacto de la altura en el embarazo y en el producto de la festación. Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2012; 29(2):242-49.
  • Cabanyes Truffino, J. “El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano.” Pediatría Atención Primaria 16.63 (2014): e101-e110.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.