Hamileliğin 8. Haftası
Anne adayları, hamileliklerinin evriminden ve bebeğin zaman içindeki değişimlerinden haberdar olmayı severler. Bu makalede size bebeğin, hamileliğin 8. haftası boyunca geçirdiği değişimi aktaracağız.
Makaleyi okurken her kadının farklı olduğunu ve bazı şeylerin kadının vücuduna bağlı olarak değişebileceğini aklınızda bulundurun.
Hamileliğin 8. haftası içerisinde bebek yaklaşık yarım inç yani 13 milimetre uzunluğunda olur. Bu da bir fasulye tanesine eşdeğerdir. Bu nedenle anne, bebeği rahimde çok iyi göremez. Buna ek olarak cenin hala pelvisin içinde bulunmaktadır. Bebek buradan yukarı çıktığı zaman fark edilmeye başlayacaktır.
Hamileliğin 8. Haftası: Cenindeki Şekillenme
Dış Değişiklikler
Hamileliğin 8. haftası boyunca bebek, el ve ayak parmakları geliştirmeye başlar.
Fakat bütün parmaklar tek bir nesne şeklinde gelişmeye başladığı için parmakları birbirinden ayırmak pek mümkün değildir. Bu süreçte göz kapaklarını ve burnun ucunu da ayırt edebilirsiniz.
İç Değişiklikler
- Bu hafta boyunca nefes borusu ve akciğerleri oluşmaya başlar.
- Omurgaları düzelme eğilimi gösterirken, kafaları öne doğru eğimli durur.
- Sinir hücreleri birbirleriyle bağlantı kurmak için uzar ve gelişir. Bu şekilde, ilk nöron kanalları oluşmaya başlar.
- Dirsek ve diz eklemleri tamamen gelişir, ancak sadece anatomik olarak… Bebek hala onları hareket ettirebilecek durumda değildir.
Vücudunuz Nasıl Değişir?
Hamilelik sürecinde bedeniniz değişmeye başlar. Sadece bedenen değil aynı zamanda semptomatik olarak da değişimler yaşanır. Bunun nedeni, vücudun aşırı hormon üretiminden kaynaklanan değişimleri tecrübe ederken dengesizleşmesidir.
Hamileliğin 8. haftasında çok küçük olmasına rağmen karnın şiştiğini fark etmeye başlayabilirsiniz. Değişimin küçük olması nedeniyle etrafınızdaki insanlar fark etmeyecektir bile. Korkmayın, rahminiz çok yakında inanılmaz bir şekilde büyüyecek.
Bunun yanında vücudunuzda, özellikle alt rahim bölgenizde, yan vücudunuzda ve bacaklarınızda kramp ve benzeri rahatsızlıklar hissedebilirsiniz. Bu durumlar kişiden kişiye değiştiği için bu semptomlar, kadına ve kadının acı eşiğine göre farklı olabilir.
Hamileliğin 8. haftası boyunca bebek, el ve ayak parmakları geliştirmeye başlar. Bu süreçte göz kapaklarını ve burnun ucunu ayırt edebilirsiniz.
Bir diğer yaygın olgu da kadınların, hamileliğin 8. haftası itibari ile kalçalarından ayaklarına kadar bir ağrı hissetmesidir.
Bu olgu, rahmin, büyümesiyle siyatik sinirde oluşturduğu baskı nedeniyle gerçekleşir. Bu nedenle rahim bölgesinde devamlı olarak ağrı ve kasılmaya neden olur.
İpuçları
Hamilelik sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenidir.
Bu şekilde bedeniniz, sizi enerji dolu tutmak için ihtiyacı olan besinleri ve yiyecekleri elde edebilecektir. Tabi bunun yanında hangi ilaçları kullandığınız da bir o kadar önemlidir.
Tüketmeniz Gereken Besinler ve Yiyecekler
Sağlıklı bir hamilelik için vücudunuzun ihtiyacı olan bazı besin maddeleri vardır. Bunlardan bazıları demir, kalsiyum, iyot, çinko, folik asit, D vitamini ve omega-3 yağ asitleridir.
Bundan dolayı genelde hamilelik sırasında vücudunuza bu besin maddelerini sağlayacak belirli yiyecekleri tüketmeniz önerilir. Bu yiyeceklerden baklagiller, sebze, meyve, yağsız et, yumurta, balık, ağaç yemişleri ve süt ürünlerini örnek gösterebiliriz.
Baş Dönmesi veya Mide Bulantısı
Bazı kadınlar hamileliğinin ilk üç ayında sürekli baş dönmesi veya mide bulantısı çekerler. Bunun özel, belli bir nedeni olmayabilir. Bu tarz bir semptomun kadının vücudundaki çeşitli hormon seviyelerinin değişimlerine bağlı olduğu söylenebilir.
Bu belirtiler bir hamilelikten diğerine değişebilir. Bu belirtiler görülmediği takdirde telaş yapmaya hiç gerek yoktur. Her beden kendine göre ve farklı şekilde tepki gösterir. Bu nedenle ilk üç aydan sonra hala mide bulantınız varsa telaş yapmayın. Bu da oldukça normal bir durumdur.
Bu belirtiyle mücadele etmek için deneyebileceğiniz bazı teknikler mevcuttur. Bunlardan en bilineni daha az ve büyük porsiyonlu öğünler yerine, porsiyonları küçülterek sayıca daha fazla öğün (5 veya 6) yemektir.
İlaçlar
Hamilelik sırasında hiçbir ilaç kullanmamanız hayati bir önem taşır. Tabi doktorunuzun verdiği hafif ağrı kesiciler dışında.
Yapılabilecek en iyi yaklaşım, hamile kadınların ilaç yerine ilaçların doğal alternatiflerini kullanmasıdır. Örneğin, sıcacık bir çay veya bu semptomları dindirmenize yardımcı olacak bileşenler içeren yiyecekleri tüketebilirsiniz.
Ne olursa olsun, şüpheyle yaşamayın. Hamileliğinizde garip bir şey fark ederseniz, derhal doktorunuza danışın. Onlar sizin için en iyisinin ne olduğunu bilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Goldsmith, L. T., & Weiss, G. (2009). Relaxin in human pregnancy. Annals of the New York Academy of Sciences, 1160, 130–135. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2008.03800.x
- Blake, Robert L., and Janna Reimann. “The pregnancy-related dreams of pregnant women.” The Journal of the American Board of Family Practice 6.2 (1993): 117-122.
- Ogbechie-Godec, Oluwatobi A., and Nada Elbuluk. “Melasma: an up-to-date comprehensive review.” Dermatology and therapy 7.3 (2017): 305-318.